Zagađenje zivotne sredine

limunada

Buduća legenda
Poruka
38.444
Danas sam otisla na Drinu,sa namjerom da se malo suncam uz rijeku,u prirodi.
Medjutim,stanje plaze i okoline me je totalno razocaralo.Iako je to vikend naselje sa luksuznim vikendicama,trava nepokosena,sve zaraslo u siblje,a gomile smeca na sve strane.Takodje kraj magistralnog putà do tamo kraj puta smece,limenke,plasticne flase kilometrima.
I sad ti kao odes u prirodu,a nemas gdje spustiti peskir od smeca.Stvarno smo neuredan narod i ono je stvarno sramota.
Ko baca tolike flase i limenke kraj puta gdje nema kuca i pjesaka?Oni iz auta,ostaje mi jedino objasnjenje.E,za to bih naplacivala najvece kazne.😡

Danas sam otisla na Drinu,sa namjerom da se malo suncam uz rijeku,u prirodi.
Medjutim,stanje plaze i okoline me je totalno razocaralo.Iako je to vikend naselje sa luksuznim vikendicama,trava nepokosena,sve zaraslo u siblje,a gomile smeca na sve strane.Takodje kraj magistralnog putà do tamo kraj puta smece,limenke,plasticne flase kilometrima.
I sad ti kao odes u prirodu,a nemas gdje spustiti peskir od smeca.Stvarno smo neuredan narod i ono je stvarno sramota.
Ko baca tolike flase i limenke kraj puta gdje nema kuca i pjesaka?Oni iz auta,ostaje mi jedino objasnjenje.E,za to bih naplacivala najvece kazne.😡
ja se drine secam kao smaragdno zelene reke na kojoj sam splavarila
pre neki dan vidim sliku kako u istu tu drinu cisterna gradskog komunlanog iskipuje kanalizaciju :(

Овде се млади организују, па викендом уместо да спавају до подне и развлаче се по граду, оду на Фрушку гору, понесу џакове и скупљају смеће. Буду напољу, друже се, а ураде нешто корисно. Само што не могу накупити колико будале могу бацити.

Limune, Čuta je u Sarajevu, ne znam šta će tamo, neće MIljacku da brani, ali i tamo su ljudi organizovani. Ne gleda se da se ko je okle, nego da se zagađivači proteraju. Drina je bitna zbog Save. Sve su reke važne! Što kažu, Evropa ruši brane i pruža prirodan tok rekama, oslobađa ih, a MHE guše, zagađuju, otimaju ljudima zemlju, uništavaju nas..

Optimista sam.

Drinu treba izgleda braniti i od "stranih placenika",ali i od "domacih izdajnika".
Nisu stranci dosli i bacali smece,nego mi...a oni sa svojim rudnicima i hidroelektranama ce samo da dokrajce.

Smisli su ljudi i sisteme protiv tih ljudskih smećara, kao šatro turista i uživaova u prirodi.
Od takvih, koji ne brinu i uništavaju jednom kesom, sve i kreće kako ne treba. E, pa neće moći...

Ne možem sad da ga pustim, ume da kaže valjanu poneku, podržavam čitav koncept, al ne mogu ni njega, deluje mi možda ćaknutije čak i od bolesnika 577 (ako je to ikako moguće)
Treba biti obazriv, ako ne on, tu su oko njega ubačeni. Drugo, vlast je slatka.
No, on nije krenuo sa mitinga sns, iz bunara, nego sa terena gde je nešto i uradio. Znaju ga ljudi. Mene podseća malo na Žujovića.
Videćemo kakvim će da se pokaže.

ovo je slika s' pocetka marta meseca

1625568507854.png

''Oko 9.000 kubika otpada - stabala, plastike, frižidera i drugog smeća - i dalje pliva površinom Drine kod Hidroelektrane Višegrad na granici Srbije i Bosne i Hercegovine.

Apokaliptične slike s početka godine, za nijansu su bolje, pošto je iz vode, kažu iz hidroelektrane, izvađeno oko 3.500 kubika smeća, a satelitski snimci od 3. marta koje je BBC dobio svedoče o trenutnoj situaciji.

Čišćenje reke počelo je prvog radnog januarskog dana i od tada se, po rečima Milorada Kanostrevca, rukovodioca službe građevinskog održavanja na HE Višegrad koja je angažovana na čišćenju, iz reke svakodnevno izvadi oko sto kubika smeća''.

ceo tekst na linku
https://www.021.rs/story/BBC/267687...-Visegrada-i-dalje-hiljade-kubika-otpada.html

IMG_20210706_142318.jpg

Naftahem je samo deo problema.
U priobalnoj zoni nekadašnjih Karlovačkih vinograda se, trenutno, nalazi i IGM Stražilovo - ciglana, koja umesto nekadašnjeg gasa koristi petrol koks za rad svojih peći, a takođe se saznalo i da nemali broj parcela ima novog vlasnika - Sanju Petrić, suprugu Nebojše Petrića, vlasnika Promista, novog vlasnika pančevačke azotare, evo baš ne znamo koja će biti namena tog zemljišta.

Back