Zagadjen Beograd juče

Screenshot_20211029-085412_Chrome.jpg
Screenshot_20211029-085407_Chrome.jpg

Бор је такав бар 3х седмично, са разноврснијим отровним честицама, ал кога за то боли к. У Бору су у води, земљи, ваздуху заступљени сви могући тешки метали, не мислим да постоји затрованији град од Бора у Европи, а и шире, кад се узме у обзир и екологија и нарушени екосистем и све остало. Али то није Београд, па да буде ударна вест.

Poslednja izmena:
Jeste, jako je zagađen, što se posebno oseća noću. Stavila sam da mi se suši posteljina napolju i posle jedno 2 dana je jorganska navlaka bukvalno smrdela, razmišljam da operem ponovo. Prašina koju brišem na radnom stolu pored prozora je CRNA već neko vreme. Sinoć sam klince vodila na fudbal uveče i imam sad osećaj kao da sam pušila cigarete sinoć.

Zanimala sam se za to, ali sve što znam jeste da dobijamo velike kritike iz Evrospke unije za to, da nam je zagađenje sredine kao i nedostatak obrade đubreta i voda najlošija stvar u zemlji... ali se ništa ne čini. Dimnjaci nemaju obavezu imanja filtera, spaljuje se neki nedozvoljeni mazut u javnim preduzećima. Otišla sam par puta na proteste ali nikad više od par hiljada ljudi. Bukvalno nas truju i niko ne čini ništa povodom toga. Krenuli smo posle 2000. sa fabrikama za reciklažu, sa planovima, i dan danas se ogromni otpadni materijal spaljuje u Vinči, nema reciklaže.

Prosto smo prljavi, gori smo od čistih i divnih svinja, rekla bih
A svest je na nivou magarca, da se magarci ne uvrede

Бор је такав бар 3х седмично, са разноврснијим отровним честицама, ал кога за то боли к. У Бору су у води, земљи, ваздуху заступљени сви могући тешки метали, не мислим да постоји затрованији град од Бора у Европи, а и шире, кад се узме у обзир и екологија и нарушени екосистем и све остало. Али то није Београд, па да буде ударна вест.
Zato što je Beograd na spisku kao glavni grad. U tabeli su samo glavni gradovi. Kada bi se proširila svašta bi se videlo. Nego, zna se sve, no nama je važnije da se bavimo efemernim stvarima, da prepričavamo istoriju itd umesto da živimo zdravo. Opstruktivne bolesti disajnih organa sve više imaju i deca, skraćuju nam životni vek, ali mi ne marimo. Priča se o koroni non stop, ali se izbegavaju priče o mnogim drugim strašnim stvarima kod nas, npr i ta o zagađenju koja sigurno utiče na tok i te bolesti. O zdravstvu da ne pričamo nije tema.
Mene samo nervira svest ljudi ovde. Samo gledam sebe i svoj mali svet bez ikakvog osećaja za širu zajednicu, budućnost itd.

Meni je ponekad zao kad vidim gde zivim
Volim Srbiju ali okruzeni smo zombijima !
Jones, ja sam se godinama borila na sve moguće načine. Imam podosta godina, učestvovala sam i na svim studentskim protestima 90tih, posle na svim protestima u vezi sa životnom sredinom, pisala na tviteru o tome, delila pozive, gledala sam izveštaje relevantnih institucija,.. u čemu god je trebalo učestvovati gledala sam kad stignem d budem tu, i mnogo se nerviram godinama kako smo postali nekako ravnodušni za mnoge stvari, kao da su ljudi ubijeni u pojam i samo gledaju da prežive. A oni koji imaju više novca boli ih uvo. Naravno, za to služe rijaliti emisije, sport, hleba i igara, .. i tako vreme ide, ljudi žive tako kao zombiji, a svako ko i malo nešto želi da promeni je ubijen u pojam.

Jones, ja sam se godinama borila na sve moguće načine. Imam podosta godina, učestvovala sam i na svim studentskim protestima 90tih, posle na svim protestima u vezi sa životnom sredinom, pisala na tviteru o tome, delila pozive, gledala sam izveštaje relevantnih institucija,.. u čemu god je trebalo učestvovati gledala sam kad stignem d budem tu, i mnogo se nerviram godinama kako smo postali nekako ravnodušni za mnoge stvari, kao da su ljudi ubijeni u pojam i samo gledaju da prežive. A oni koji imaju više novca boli ih uvo. Naravno, za to služe rijaliti emisije, sport, hleba i igara, .. i tako vreme ide, ljudi žive tako kao zombiji, a svako ko i malo nešto želi da promeni je ubijen u pojam.
Uglavnom.to sve bude dzabe, nazalost : (

Evo prosle godine bila reportaza na rts u Ovo je Srbija
Jedan grad u Srbiji
Ima zakonom zasticenu sumu na bas velikoj povrsini
To je pored vode, ravno svuda, to drvece dodje retko
I sad, nasao se jedan covek koji je naredio da se sve to posece
Razlog, nema ga
Pita ga ona voditeljka pitanja, on jadan zbunio se sav
Zamuckuje, treperi, crveni, ne zna sta ce da kaze
Jer normalan razlog za secu - nema ga
Sem materijalnog dobra u vidu novca

Otici cu zivecu na Islaandu ili Mongoliji
Da me niko ne vidi i da nikog ne vidim
Prosto ovo me iznerviralo zajeno sa jos necim
Nerviraju me ljudi ukratko
Ja tako od moje 20e negde... i evo još sam tu, uglavnom zato što imam dobar posao.
Ne znam, kada sam išla puno u inostranstvo, vidim da tamo bilo koja takva aktuelnija tema zavređuju pažnju svih, čak i kolege za večerom pričaju o tome... Možda je to i pitanje dostojanstva kojeg mi nemamo.

Evo šta samo jedna učiteljica može da napravi. Od mog starijeg sina. Ona je aktivista za to, i decu uči na časovima građanskog, prirode i društva, skupljaju đubre u parkiću, organizovali su da grad obezbedi kante za đubre u celom tom delu oko škole, moje dete zna za ovo zagađenje, pita me o tome, šta da mi učinimo, kada je bio onaj lokdaun ona im je rekla da za građansko svako da ima svoj projekat u vezi sa tim šta da učinim za moju zgradu, pa smo sa maskama ovde organizovali skupljanje đubreta oko zgrade, sin je to fotkao pa slao učiteljici, ma prosto kada bi se deca od malena učila da misle na sebe i svoje zdravlje, da su odgovorni prema društvu i svojoj okolini, ovde bi bilo sasvim drugačije.

Back