Zadrzavanje tecnosti

Zivka4020

Zainteresovan član
Poruka
208
Evo jos jednog pitanja za Dr.
U poslednje vreme imam problem sa zadrzavanjem tecnosti. Non-stop sam naduta, zglobovi mi oticu, ruke... Ranije sam jako cesto urinirala, a sada je to retko, a i uvek imam osecaj da nisam do kraja. Desava mi se cak da mi se zeludac blokira (ako je to stvarno moguce?) i da na kraju povratim samo tecnost, a hranu ne, iako sam 2-3h pre toga jela.
Inace imam jako puno problema sa zdravljem, mada se to kao u poslednjih godinu dana stabilizovalo.
Ne krecem se puno, ne bavim se sportom vec dve godine (ranije sam bila jako aktivna) i pretpostavljam da sve to ima velikog uticaja.
Da li postoji neki lek koji je bezopasan, u smislu da ne moram da idem kod lekara, nego da ga sama kupim u apoteci, koji bi mi pomogao da izbacujem tu zadrzanu tecnost.
Trebam da napomenem da se dosta zdravo hranim, ne koristim puno soli u ishrani, pijem dosta tecnosti (uglavnom blage cajeve bez secera) i dodajem dosta persuna u hranu (citala sam da je on prirodni diuretik). Redovno idem kod ginekologa i radim urinokulturu (nemam bakterija).
Hvala!

Ne postoji lek za izbacivanje tecnosti koji se sme uzeti na svoju ruku.Svi diuretici(lekovi za izbacivanje tecnosti)se uglavnom prepisuju kod lecenja hipertenzije ali za dobar deo njih mora se biti pod kontrolom lekara jer se ne izluci samo visak vode vec moze doci do poremecaja nivoa kalijuma,magnezijuma...sto opet moze dovesti do drugih poremecaja u organizmu pre svega rada srca.
Prema opisu tegoba ja bih vam ipak savetovala da odete kod lekara iz razloga sto takvo oticanje koje vi opisujete moze biti posledica problema sa bubrezima.Da vas ne uplasim,rekla sam moze,ne mora da znaci,ali nije lose da uradite parametre funkcije bubrega kreatinin i ureu.
Druga stvar koja moze biti jeste da ne unosite dovoljno proteina kroz ishranu pa da dobijate hipoproteinemijske edeme,to se opet vidi kroz analizu uree kao i nivoa ukupnih proteina u organizmu.
Treca stvar koja moze izazvati edeme jeste smanjena funkcija stitaste zlezde,pa nije lose ni uraditi kontrolu istih.To je ono sto vam ovako mogu reci,ono sto se kaze napamet,bez vidjenja.
Povracanje koje opisujete moze biti ne vezano za ovo sto sam navela,moze biti da imate neki blazi oblik gastritisa ali opet moze biti i posledica nakupljanja stetnih materija u organizmu i opet se vracam na bubrege.
To su recimo najkrupnije stvari koje mogu izazvati edeme,i koje mozete sami proveriti u svakoj privatnoj laboratoriji ali ja vam ipak savetujem da se javite lekaru.
Pozdrav!

Back