'Ajd prvo u vezi Rundeka... Covek je poslednji Hrvat koji je svirao u Beogradu pre rata. Bilo je to u Filmskom gradu, ako se jos neko seca te manifestacije. Pevao je o ljubavi, a bio je ispljuvan i izvredjan... Bilo mi je muka. I opet je medju prvima dosao ovamo. Boli ga ***** za budale, dolazi zbog ljudi koji ga vole... Ako Gven jos nije dosla ovamo, porucio bih joj da slobodno dodje. I moze da parkira automobil... Nece biti polupan, najvise zbog toga sto ljudi ne znaju da li je njima dosao Srbin iz Hrvatske, ili Hrvat kao takav... Sam po sebi, sto bi se reklo.
Lakse prihvatamo Hrvate, nego oni nas... prvenstveno zbog toga sto se nije ratovalo ovde. Nase covekoljublje manje ima veze sa svim tim. Poslednje dve godine sam imao dosta kontakta sa Hrvatima. Ponasali smo se i vise nego prijateljski jedni prema drugima. Ne diramo jedni drugima rane... Cak mi se cini da su oni skloniji nekim vidovima ponovnog povezivanja nego mi. Naravno, ne mislim da se neko nekome uvlaci... nego, ljudi su pragmaticni. Sa druge strane, Hrvate iznenadjuje nas otvoren stav... Jedan mi je otvoreno rekao - "Ne mogu da verujem, da vas zaista boli dupe sto smo mi iz Hrvatske?" Naravno, tip je bio kul lik i zna sta se desava po Zagrebu, ili sto je cuo o Beogradu.
I da... Bio sam letos u Zagrebu, automobilom sa BG oznakama. Nije mi se desilo nista lose. Bilo je u kaficu nekih polusapatom izgovorenih nekorektnosti, ali nista vise od toga.
A zatim su i Hrvati dosli u Beograd... Proveli su ovde nekoliko dana (vise desetina njih) i prepuni su utisaka, prezadovoljni zabavom i gostoprimstvom... svih Beogradjana, a ne samo domacina.
Naravno, svuda moze da se naleti na budalu... Ali ih je, na srecu, sve manje.
Na kraju, sto se tice policije i carinika... Oni svaki dan gledaju hiljade Srba koji prelaze granicu. Privikli su se i bolje znaju sa kim imaju posla od sesnaestogodisnjih budala, koje nikada nisu videla Srbijanca. Poslednji put kad sam prelazio Hrvatsku granicu, ortaci su pokusali da mi smeste igru sa CRO pandurom, gde mi je ovaj rekao da mi je putovnica istekla. To je izaslo na opste zezanje i covek je prihvatio moj predlog da nesto slicno uradimo ortaku koji je sve smislio, ali u povratku...
Ugusih...