Zadatak matematika

1Keci0

Početnik
Poruka
32
Potrebna mi je pomoc oko zadatka glasi:
U jednoj casi napravljen je sok od vode i sirupa u razmeri 2:1,a u drugoj u razmeri 3:2. Sok iz obe case presut je u prazan sud pri cemu je dobijena razmera vode i sirupa 27:17. Koliki je bio odnos kolicina soka u casama?.

Potrebna mi je pomoc oko zadatka glasi:
U jednoj casi napravljen je sok od vode i sirupa u razmeri 2:1,a u drugoj u razmeri 3:2. Sok iz obe case presut je u prazan sud pri cemu je dobijena razmera vode i sirupa 27:17. Koliki je bio odnos kolicina soka u casama?.
uradila sam na brzinu , proveri račun još jednom, postupak bi trebalo da je dobar.
https://ibb.co/GWWH8Xv

Ово је систем две једначине са две непознате.
Иде овако:
2x+3y=27
x+2y=17,
где је х количина 1.,а у количина 2.сока.
Даље је
2x+3y=27
2x+4y=34
Одавде следи да је у=7.
Даље имамо x+2y=17,па је x=3.
Дакле,количина првог и другог сока је у размери 3:7.
Ovaj zadatak je bio pre, ali ovo nije dobro rešavanje.

Greška je napisati kao dve jednačine sa dve nepoznate, jer se ne zna apsolutna količina soka i vode, već samo odnosi. Dakle, ne možemo napisati 2x+3y=27. to bi značilo da znamo apsolutne količine vode, a mi je ne znamo. Znamo samo sledeće: v1/s1 = 2/1 , v2/s2 = 3/2 i (v1+v2)/(s1+s2) = 27/17.
U daljem izračunavanju v1 i v2 se izraze preko s1 i s2 i ubace u treću relaciju.

Rešenje s1/s2 = 3/14.
Ne znamo apsolutne vrednosti s1 i s2 i one se ne mogu ni tražiti u zadatku, zato se traži odnos.

Greška je napisati kao dve jednačine sa dve nepoznate, jer se ne zna apsolutna količina soka i vode, već samo odnosi. Dakle, ne možemo napisati 2x+3y=27. to bi značilo da znamo apsolutne količine vode, a mi je ne znamo. Znamo samo sledeće: v1/s1 = 2/1 , v2/s2 = 3/2 i (v1+v2)/(s1+s2) = 27/17.
U daljem izračunavanju v1 i v2 se izraze preko s1 i s2 i ubace u treću relaciju.

Rešenje s1/s2 = 3/14.
Ne znamo apsolutne vrednosti s1 i s2 i one se ne mogu ni tražiti u zadatku, zato se traži odnos.
У праву сте,Ваше објашњење је свакако прецизније.
Ја сам хтео да добијем однос количине сокова из 1.и 2.чаше,али слажем се да мој поступак није баш разумљив.

Rešenje s1/s2 = 3/14.
Тек сад сам свестан да сам направио велику грешку.
По мом начину,поступак би требао да иде овако:
2х+3/2у=27 и х+у=17,
где би х био удео првог,а у удео другог сока.
На крају се добије да је х=3 и у=14,па је однос 3:14.

Pozdrav, da li neko moze da pomogne za prvi zadatak, skupovi, zaokruzeno, sta znaci i koji brojevi pripadaju, hvala

Prilozi

• mat.jpg
    mat.jpg
    101,5 KB · Pregleda: 11
Pozdrav, da li neko moze da pomogne za prvi zadatak, skupovi, zaokruzeno, sta znaci i koji brojevi pripadaju, hvala
Скуп А1 чине сви бројеви из скупа А дељиви са 2,тј.парни бројеви,па је A1={2,4,6,8},
у А2 се налазе само прости бројеви,тј.A2={2,3,5,7} (1 није прост број),
у А3 су бројеви који су <=2 или >=8,tj.А3={1,2,8,9}.
(A1PA2) U (A3\A2)=({2,4,6,8}P{2,3,5,7}) U ({1,2,8,9}\{2,3,5,7})={2}U{1,8,9}={1,2,8,9},где је Р ознака за пресек.
Ово је иначе задатак за 5.разред.
2|n znači da n deli 2 a to može biti samo 1 ili 2. A ovo drugo su ti logičke operacije: logičko i logičko ili...
2|n значи да 2 дели n,или природније,n je дељиво са 2.

Poslednja izmena:

Back