Zadatak iz konvergencije niza

KnezNez

Zainteresovan član
Poruka
142
Pozdrav.Zamolio bih vas da provjerite da li je ovaj zadatak ispravno riješen.Razlog moje sumnjičavosti je taj što mi je čudno zaokruženo dijeljenje.Zar ne bi trebalo da na lijevoj strani i u brojniku i nazivniku bude sljedeći izraz (treci korijen iz (n^3 +n)) podijeljeno sa kvadratni korijen iz (n^2+n) a na krajnje desnoj strani treci korijen iz (n^3+1) kroz (n^2+1)
Evo vam slike pa i vi bacite oko pa napišite vaše mišljenje ako može :)
Zadatak je iz konvergencije niza, primjena sendvič teoreme
zadatak1.PNG

zadatak1.2.PNG

Zar ne bi trebalo da na lijevoj strani i u brojniku i nazivniku bude sljedeći izraz (treci korijen iz (n^3 +n)) podijeljeno sa kvadratni korijen iz (n^2+n) a na krajnje desnoj strani treci korijen iz (n^3+1) kroz (n^2+1)
pa ti si to i dobio i onda si izvukao n na treci unutar korena ispred zagrade i izvukao ga ispred korena i onda ga skratio da bi dobio izraze 1 + 1/2na treci i na kvadrat

Pozdrav.Zamolio bih vas da provjerite da li je ovaj zadatak ispravno riješen.Razlog moje sumnjičavosti je taj što mi je čudno zaokruženo dijeljenje.Zar ne bi trebalo da na lijevoj strani i u brojniku i nazivniku bude sljedeći izraz (treci korijen iz (n^3 +n)) podijeljeno sa kvadratni korijen iz (n^2+n) a na krajnje desnoj strani treci korijen iz (n^3+1) kroz (n^2+1)
Evo vam slike pa i vi bacite oko pa napišite vaše mišljenje ako može :)
Zadatak je iz konvergencije niza, primjena sendvič teoreme
Pogledajte prilog 1190940
Pogledajte prilog 1190942
Мени све делује ок.

Ali zašto je podijelio n/korijen iz (n^2 +n) sa n/treći korijen iz (n^3+1) umjesto da podijeli sa n/treći korijen iz (n^3+n)
Зато што,када поделимо мањи бројилац са већим имениоцем,резултат је сигурно мањи(или једнак)од количника већег бројиоца и мањег имениоца.

Ali zašto je podijelio n/korijen iz (n^2 +n) sa n/treći korijen iz (n^3+1) umjesto da podijeli sa n/treći korijen iz (n^3+n)
Odgovor leži u tome što je ovo nejednakost, kao što reče prethodni kolega. Vidiš, ti želiš da podeliš dva izraza sa leve strane, dva izraza u sredini da dobiješ zn i dva izraza sa desne strane i da ostane ista nejednakost, ali to ne bi bilo u redu!

Pogledaj, ako sa leve strane staviš u imeniocu levi izraz u 2, taj imenilac je manji od imenioca z_n, pa će ceo izraz sa leve strane biti moguće veći od z_n a ne manji što bi zavisilo od odnosa brojioca, ali ne bi bilo sigurno tvrđenje. ovo je sigurno.

Poslednja izmena:

Back