Začarani krug

Neprilagođena

Leptirica
Banovan
Poruka
95.555
Vicious Circle (1895/1897)
Jacek Malczewski

Autobiografski motiv doprineo je ne samo pitanju postojanja u svojoj univerzalnoj dimenziji,
već i ideji umetničkog poziva, prirodi umetničkog stvaralaštva i samom smislu umetnosti.
-delo koje u realističkoj konvenciji prikazuje odnose između umetnosti i prirode,
između unutrašnjeg iskustva, snova i zategnute osećajnosti, otvorilo je simboličnu etapu umetnikove karijere .

jacek-malczewski-bledne-kolo (1).jpg

Začarani krug (1895-97) ilustruje spontanost umetničke vizije.
Slika prikazuje fantastičnu viziju ljudskih figura koje se dinamično vrte u vazduhu u magičnom krugu.
Umetnik se predstavljao kao zamišljen dečak koji sedi na stepenicama iznad začaranog kruga i drži četku u ruci.
Okružen je nagim telima-mladi i stariji muškarci koji personificiraju osećanja i maštu mladog umetnika.
Leva i bolje osvetljena strana slike simbolizuje senzualnu ekstazu, dok desna,
tamna strana predstavlja strahove i uznemirenost umetnika.
U ovom delu Malczevski izražava ideju o izmučenom stvaralačkom geniju umetnika koji traži inspiraciju.
Delo se može tumačiti kao pitanje o prirodi umetnosti i pozivu umetnika.

Svi na slici su glumci na platnu , iznenađujuće stvarni zahvaljujući iluzionizmu ,
plastičnoj fformi , ali , istovremeno nestvarni zahvaljujući apstraktnom prostoru stvorenom na slici.
Oni odražavaju unutrašnji dualizam umetnikove kreativnosti, pokazujući i vitalnost ljudskih instinkta i dramu istorije ...

malczewski-bledne-kolo-detal.jpg

Ova slika je poslednja od dela simbolističke trijade Malczevskog.
Komentarišući sliku "Začarani krug", filozof, slikar i dramaturg Stanislav Ignacije Vitkijevič rekao je da -
"...... Umetnici mogu videti ljudsku dušu oslobađajući se uobičajenih načina
razmišljanja, stvarajući u direktnom kontaktu sa univerzumom."

.

Ne znam, meni se cini da ovaj autor redovno promasuje teme.

Ni ovu sliku ne mogu da povezem sa imenom, ali nije vazno, nije mi cilj da spamujem, vec da dam misljenje kad sam vec tu.

Ali dobro, ja to mislim i za Salvadora Dalija, cije slike zbog boja inace volim (i drzim u sobi), tako da...zaista nije vazno.

Ne znam, meni se cini da ovaj autor redovno promasuje teme.

Ni ovu sliku ne mogu da povezem sa imenom, ali nije vazno, nije mi cilj da spamujem, vec da dam misljenje kad sam vec tu.

Ali dobro, ja to mislim i za Salvadora Dalija, cije slike zbog boja inace volim (i drzim u sobi), tako da...zaista nije vazno.
Cilj je ostati u krugu,jer izlazak iz kruga neminovno vodi u smrt..

Mozes isprojektovati znacenje svake figure ponaosob. :)
Npr. ova besna licnost u prvom planu kao da simbolizuje sukob umetnosti sa svetom. Neku vrstu misticnog svetog rata. Zato je na sred srede,
izmedju svetlosti i tame. ;) :) A skroz pozadi, iza ledja umetnika, jedva vidljiva glava sa smesnom kapom na glavi, moze znaciti ludu, klovna,
ili krajnji impuls nesvesnog, neozbiljnog, jedva vidljivog ID-a. Svetla gola zenska figura levo moze oznacavati Eros, Afroditu isl. Figura skroz desno u tami,
s ispruzenom rukom odbijanja je mozda njen antipod, Usamljenost... Sta mislite, sta predstavljaju ostale figure? :)

Pa , sam slikar je predstavljen kao dete ..
Na neki način nemoćan da se suprostavi tim strahovima ,
zbunjen je , jer nije siguran šta bi trebao da radi ..
Svetlija vedra strana ..
Tamna i sumorna ..
On sve to ima u sebi ..
Koja će prevagnuti..?
Na kojoj strani će naći sebe i ono što treba da ispriča slikom?
To lice u prvom planu i ja vidim kao predstavljanje najjačeg osećanja .
Kao bes, ljutnju , skidanje okova...
"Pustite me , pustite moje misli da slobodno traže inspiraciju.."

Back