Zabrinjavajuće: Manje ljudi koristi pojaseve u automobilu

• Začetnik teme Začetnik teme acabg
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

acabg

Buduća legenda
VIP
Poruka
28.155
Vezivanje je apsolutno neophodno, jer sigurnosni pojasevi smanjuju rizik od fatalnih povreda za 37 do 48%.

845847208643fc4d7386f8316497816_v4_big.jpg

Udruženje evropskih saobraćajnih policija (RADPOL), čiji su član i naši saobraćajci, pokreće česte akcije koje se sprovode u brojnim zemljama. Jedna je održana nedavno, u martu, a ideja je bila da se kontroliše vezanje pojaseva, pravilan prevoz dece u vozilima i nošenje moto zaštitnih kaciga.

Tokom akcije kontrolisano je 1.054.086 vozila. U nadzoru policijskih službenika utvrđeno je 95.908 prekršaja. To je povećanje od skoro 90 odsto u odnosu na godinu ranije, kada su zabeležena samo 50.974 prekršaja. Poređenja radi, prošle godine je pregledano tek nešto manje vozila, oko milion. Dakle, brojevi su zabrinjavajući.

"Ovi brojevi jasno pokazuju koliko je važna bezbednost na putu i kontrola pojaseva, jer i dalje previše vozača i putnika ne vezuje pojas", komentariše sekretar operativne radne grupe ROADPOL-a, Henk P. Jansen iz holandske policije.

"Sigurnosni pojasevi imaju dve funkcije: obezbeđuju da ostanete na svom sedištu, odnosno da ne ispadnete iz automobila u slučaju udesa i da niste dezorijentisani kada automobil udari na primer u vodenu površinu. Sigurnosni pojasevi takođe sprečavaju da u slučaju sudara udarite u volan, instrument tablu, prednja sedišta ili vetrobransko staklo. Vazdušni jastuci pomažu, ali efikasno funkcionišu samo ako osoba ostane vezana u sedištu u slučaju sudara", objasnio je Jansen.

"Previše vozača se ne vezuje. Vezivanje je apsolutno neophodno jer sigurnosni pojasevi smanjuju rizik od fatalnih povreda za 37 do 48%, u zavisnosti od položaja u automobilu. Efekat bezbednosnih sedišta za decu je nešto veći i iznosi 50 odsto", dodao je Jansen.

https://www.b92.net/automobili/vesti.php?yyyy=2023&mm=04&nav_id=2320292

Ја се увек вежем појасем кад ме неко вози нећу да ризикујем да ме казне због невезаног појаса

Kada neko neće da veže pojas ne palim auto sve dok ne pristane. Užas kakvih sve lažova i ludaka ima.

Jednom me zeza drugar iz južne pruge neće da se veže. Ja pa što nećeš? Kaže ako upadnemo u potok će se udavim. Ja kažem svejedno će se udaviš jer ne znaš da plivaš :)

Muku mučim i sa ljudima koji pozadi neće da se vežu. Kažem ako se prevrnemo ispašćeš kroz zadnje staklo. Ma neeemoguće nema šanse. I tako čobani svoju politiku sprovode i pune rubrike umrlica.

Kao klinac sam imao vise sudara i tad pojasevi nisu bili obavezni i nikad nisam imao problem a bilo je tu finih sudara.
Uostalom jel odrasla osoba nije svesna da radi ono sto misli da treba da uradi a ne da joj neko naredjuje?
Sta je nekog briga za to ako ja mislim da je pojas u nekim slucajevima mozda i lose resenje?
Zar nemamo prava da sami odlucimo da li cemo da se vezemo ili ne?
Eto odrasla mi i deca bez pojaseva pa i sam ja i kad se nisu nosili pojasevi i evo svi mi drugari iz moje generacije zivi a nekada se nisu vezivali pojasevi.
I sad da puste ja ga ne bih vezivao jer radi se o mojoj glavi i sto meni neko treba da govori da se vezem?
Vozim i motor i nema pojasa i mnogo je rizicniji a kacigu nosim jer vatar me ubi kad vozim i musica ako uleti u oko na vecoj brzini moze da napravi haos a kamoli nesto vece.

Kao klinac sam imao vise sudara i tad pojasevi nisu bili obavezni i nikad nisam imao problem a bilo je tu finih sudara.
Uostalom jel odrasla osoba nije svesna da radi ono sto misli da treba da uradi a ne da joj neko naredjuje?
Sta je nekog briga za to ako ja mislim da je pojas u nekim slucajevima mozda i lose resenje?
Zar nemamo prava da sami odlucimo da li cemo da se vezemo ili ne?
Eto odrasla mi i deca bez pojaseva pa i sam ja i kad se nisu nosili pojasevi i evo svi mi drugari iz moje generacije zivi a nekada se nisu vezivali pojasevi.
I sad da puste ja ga ne bih vezivao jer radi se o mojoj glavi i sto meni neko treba da govori da se vezem?
Vozim i motor i nema pojasa i mnogo je rizicniji a kacigu nosim jer vatar me ubi kad vozim i musica ako uleti u oko na vecoj brzini moze da napravi haos a kamoli nesto vece.
Važi a ti kada razbiješ glavu, mozak, ostaneš invalid vikni u bolnici da nećeš se lečiš o trošku poreskih obveznika u inat. Budi dosledan u svojoj budalaštini.

I sitno kada lupiš nekoga a ovaj pored tebe razbije šoferku ti viči uraaa superrr taman sam mislio novu da ugradim malo za promenu.

Sa kacigom se foliraš imaš i samo naočare da kupiš nego si ipak svestan kako pukne glava ko lubenica o beton ili trotoar ali se mangupiraš.

Back