zabrane ili ignorisanje?

Meni sad nije jasno zašto ti ljudi koji iz sveg glasa viču kako ne slušaju i ne podržavaju te stvari sami slušaju ili ih prosto tolerišu. Ja sam jako protiv. Neumoljiva sam. Kada čujem narodnjake, gasim istog trena, ako mogu, a ako ne mogu u stanju sam svašta da kažem onome ko ih sluša. Jednostavno ne tolerišem takav terorizam na mozak i moje nerve. Problem je kako da dete ne podpadne pod loš uticaj kada izađe iz kuće. Međutim, mnogi koji kukaju upravo nude detetu ovaj izvor u samoj kući. Dakle, čemu povici ako nema primera? Dete, ako čuje te gluposti van kuće, a kod kuće mu se objasni da to nema nikakve vrednosti niti pameti, neće slušati. A ako čuje i u kući smeće, onda neće biti svesno da je to smeće. Zar ne?
Dakle, moje pitanje je: da li smatrate da decu treba da vaspitavate vi ili društvo? Društvo će imati svog udela, ali vi ste tu da biste usmerili uticaje društva, zar ne? Porodica, kuća u kojoj živi dete, treba da bude baza koja će naučiti dete šta valja, a šta ne.
slazem se skoro sasvim s tobom.
Samo cu reci na osnovu svog vidjenja ne osudjujuci nikoga i postujuci i vase stavove.
Ja smatram da detetu ne treba naturati posto-poto svoj ukus i svoja merila, ali mu ih treba navesti i izrazavati svoj stav.
U kreiranju svog ukusa ono mora imati slobodu, svidjalo se to meni ili ne, a to u sferi kao sto su muzika, hobi, sport, moda, itd.
Svako nasilno nametanje nekih ciljeva ili normi detetu stvara kod njega osecaj nize vrednosti onog momenta kada ne zadovolji vasu zelju.
I detetu je, kao i odraslom, potrebna sloboda izbora, prilagodjena njegovom uzrastu.
mi bogami suptilno "naturamo" deci nas ukus :D
ne mogu ja njima da pustim da sami odlucuju sta ce da slusaju a sta ne, kad uopste i ne znaju kakav izbor sve imaju. zato ja i moj muz deci snimamo muziku koju posle zajedno slusamo, objasnjavamo sta ko peva, koja grupa, koji pevac, iz koje je godine pesma... i tako. to nam je taktika. ili se npr. igramo uz radecki mars, kreni, stani, marsiraj...njima je smesno i zabavno, a opet nesto pametno nauce.
ja namerno idem na to da im usadim gadjenje prvenstveno prema novokomponovanim glupostima i arlaukanjima kao i prema citavom tom nacinu zivota "udri brigu na veselje".
kada naletim na grand paradu, zovem ih da vide cudo nevidjeno, skrenem im paznju na glupe reči "oko mene pijani drugari" :) jeste, upoznaj neprijatelja da bi se lakse borio protiv njega.

slazem se skoro sasvim s tobom.

mi bogami suptilno "naturamo" deci nas ukus :D
ne mogu ja njima da pustim da sami odlucuju sta ce da slusaju a sta ne, kad uopste i ne znaju kakav izbor sve imaju. zato ja i moj muz deci snimamo muziku koju posle zajedno slusamo, objasnjavamo sta ko peva, koja grupa, koji pevac, iz koje je godine pesma... i tako. to nam je taktika. ili se npr. igramo uz radecki mars, kreni, stani, marsiraj...njima je smesno i zabavno, a opet nesto pametno nauce.
ja namerno idem na to da im usadim gadjenje prvenstveno prema novokomponovanim glupostima i arlaukanjima kao i prema citavom tom nacinu zivota "udri brigu na veselje".
kada naletim na grand paradu, zovem ih da vide cudo nevidjeno, skrenem im paznju na glupe reči "oko mene pijani drugari" :) jeste, upoznaj neprijatelja da bi se lakse borio protiv njega.

:lol: Исто!

(Једном смо у таксију слушале неки ужжааасан урлајући народњак са дебилним речима (жао ми је што их сад заборавих, али врхунац дебилизма су биле)...и кад смо изашле ја почнем да се згражавам (али искрено, не у васпитне сврхе), и још почнем да певушим тај грозни рефрен покушавајући да имитирам то завијање - кад пролази поред нас неки момак, и кад је чуо како ја певушим то срање - почне човек да се смеје гласно на сред улице! :hahaha:Мене живи блам да поједе! :rumenko:Ваљда је помислио како певам то из уживања! :confused::hahaha:

Poslednja izmena:
И не слажем се са тим да су текстови треш-народњака неквалитетни. Погледати само ово и какве научне истине се у овом тексу откривају:

Mala moja, to su samo bajke
da se vole svekrve i snajke
mala moja, dajem ti na znanje
sila masi daje ubrzanje

Баја Мали Книнџа, "Чуј, Милева"

Samo vi naturajte deci svoj muzicki ukus, pravite od njih buduce iskljucive ljude....

I meni je to malo bezveze .... moja mama je volela da sluša Dragana Stojinića (najpoznatija mu je pesma ''bila je tako lepa'') i sad zamisli da je ona meni naturala da ga slušam, a meni se pri tom njegov stil pevanja ne dopada ..... i nisam u fazonu šansona - kao što je to bilo moderno kad je ona bila mlada.

Meni je negde logičnije da se dete samo istraži i pronadje po pitanju muzike, nego da sedi u čipkanoj haljinici ili svilenim pantalonama i sluša klasiku, zato što je to želja njegove mame.

Meni je negde logičnije da se dete samo istraži i pronadje po pitanju muzike, nego da sedi u čipkanoj haljinici ili svilenim pantalonama i sluša klasiku, zato što je to želja njegove mame.
a na koji nacin mislis da dete od dve tri godine istrazuje sebe i pronalazi se po pitanju muzike? :)

edit: da ne pominjem tek rodjene bebe. znas, neka deca rastu uz muziku, od kada dodju kuci iz porodilista tiha ili glasna muzika je uvek u pozadini, shodno prilici i trenutnoj aktivnosti.
postoji muzika za bebe, muzika za malu decu, nije tesko izguglati i malo se informisati, da ne bude posle da surovi roditelji naturaju deci svoj ukus. ljudi su istrazivali uticaj muzike na bebe, pisali, snimali pesme prilagodjene uzrastu...
od malih nogu ucis dete nekim vrednostima, a kada malo poodraste pomognes mu i usmeris ga dalje.

ali ne, mali dj okica zamislja decu u svili koja mirno sede pod budnim okom te neumoljive majke. :lol:

Poslednja izmena:
И не слажем се са тим да су текстови треш-народњака неквалитетни. Погледати само ово и какве научне истине се у овом тексу откривају:

sila masi daje ubrzanje

Ne naučne već ŽIVOTNE!!!:mrgreen:
Da su mlađi naraštaji zaista ovo shvatili kao istinu, lakše bi prošli u životu(bar sa svekrvom).:klap:

I meni je to malo bezveze .... moja mama je volela da sluša Dragana Stojinića (najpoznatija mu je pesma ''bila je tako lepa'') i sad zamisli da je ona meni naturala da ga slušam, a meni se pri tom njegov stil pevanja ne dopada ..... i nisam u fazonu šansona - kao što je to bilo moderno kad je ona bila mlada.

Ajoj,ja volim Dragana Stojnica...Jedan covek i jedna zena,Ide,ide zivot,Bila je tako lepa..:worth::heart:

I to sto slusam muzku iz doba mojih roditelja ne znaci da su me oni terali da slusam to,vec se pronalazim u toj muzici.:)

I ne moze se poreci da je bila mnoog kvalitetnija od danasnje muzike:neutral:;)

sila masi daje ubrzanje

Научне! :)
И овде је свако видео шта је хтео...;)

Postoji u našem narodu jedno smešno ponašanje. Sklonost zabranama nečega što sami tolerišemo ili radimo. Evo na šta konkretno mislim. Povici zabranimo pink, grand, narodnjake, mrzim narodnjake na svadbama u klubovima, žurkama i slično. A sve uz priču da oni loše utiču na mlade i vaspitavaju decu. Meni sad nije jasno zašto ti ljudi koji iz sveg glasa viču kako ne slušaju i ne podržavaju te stvari sami slušaju ili ih prosto tolerišu. Ja sam jako protiv. Neumoljiva sam. Kada čujem narodnjake, gasim istog trena, ako mogu, a ako ne mogu u stanju sam svašta da kažem onome ko ih sluša. Jednostavno ne tolerišem takav terorizam na mozak i moje nerve. Moja deca neće imati TV kanale koji puštaju narodnjake, pošto nema potrebe da se drže namešteni ako se ne gledaju. Problem je kako da dete ne podpadne pod loš uticaj kada izađe iz kuće. Međutim, mnogi koji kukaju upravo nude detetu ovaj izvor u samoj kući. Dakle, čemu povici ako nema primera? Dete, ako čuje te gluposti van kuće, a kod kuće mu se objasni da to nema nikakve vrednosti niti pameti, neće slušati. A ako čuje i u kući smeće, onda neće biti svesno da je to smeće. Zar ne?
Dakle, moje pitanje je: da li smatrate da decu treba da vaspitavate vi ili društvo? Društvo će imati svog udela, ali vi ste tu da biste usmerili uticaje društva, zar ne? Porodica, kuća u kojoj živi dete, treba da bude baza koja će naučiti dete šta valja, a šta ne.

Što su mi slatke ove Mudrice sa stavom "moje dete nije ličnost za sebe, to je samo indigo preko koga se preslikava moja malenkost".
To što Ti ne slušaš slavuje već samo gugutke, nosiš štraftaste gaće a ne na tufne, prekrstiš levu nogu preko desne (a ne obrnuto) kad ti se piški...tvoj je izbor...ali ne nužno i tvog deteta. Možeš mu reći "Znaš, mami se narodna muzika ne dopada ali ako se tebi sviđa onda je to ok...". Dok su manji klinci slušaju ono što je melodično i pevljivo. U tinejdž periodu počinju da eksperimentišu i radikalno menjaju muzičke pravce...pa za pet meseci predji iz pank u haus pa onda u retro fazu.... To je prirodni proces traganja za sopstvenim ukusom. Naravno da dete polazi od svog roditelja kao bazičnog primera za svoja lutanja po pitanju i muzike i književnosti i umetnosti u svakom vidu...ali nije nužno, a svakako nije obavezno, da ono voli isto što i ti. To onda nije samostalno ljudsko biće već klon.

Postoji u našem narodu jedno smešno ponašanje. Sklonost zabranama nečega što sami tolerišemo ili radimo. Evo na šta konkretno mislim. Povici zabranimo pink, grand, narodnjake, mrzim narodnjake na svadbama u klubovima, žurkama i slično. A sve uz priču da oni loše utiču na mlade i vaspitavaju decu. Meni sad nije jasno zašto ti ljudi koji iz sveg glasa viču kako ne slušaju i ne podržavaju te stvari sami slušaju ili ih prosto tolerišu. Ja sam jako protiv. Neumoljiva sam. Kada čujem narodnjake, gasim istog trena, ako mogu, a ako ne mogu u stanju sam svašta da kažem onome ko ih sluša. Jednostavno ne tolerišem takav terorizam na mozak i moje nerve. Moja deca neće imati TV kanale koji puštaju narodnjake, pošto nema potrebe da se drže namešteni ako se ne gledaju. Problem je kako da dete ne podpadne pod loš uticaj kada izađe iz kuće. Međutim, mnogi koji kukaju upravo nude detetu ovaj izvor u samoj kući. Dakle, čemu povici ako nema primera? Dete, ako čuje te gluposti van kuće, a kod kuće mu se objasni da to nema nikakve vrednosti niti pameti, neće slušati. A ako čuje i u kući smeće, onda neće biti svesno da je to smeće. Zar ne?

Ја сам разумела да је ово питање, а да је увод само један од примера.

Да су сви који су писали на тему одговарали на постављено питање, да ли би расправа уопште стигла довде?

Ја сам већ одговорила, али пратим тему и даље и питам се, зашто нико не одговара на постављено питање, него сви причају о музици?

Или ЈА нешто нисам разумела? :eek:

..mislim da je to pitanje sledilo nakon konkretnog sluchaja da ljudi vichu dole grand,
a slushaju ili tolerishu narodnjake, pa se ipak tiche muzike i uticaja roditelja na
muzichki ukus podmlatka..

..mislim da je to pitanje sledilo nakon konkretnog sluchaja da ljudi vichu dole grand,
a slushaju ili tolerishu narodnjake, pa se ipak tiche muzike i uticaja roditelja na
muzichki ukus podmlatka..

Слажем се, али ми се чини да није реч само о музици.
Иако, ја лично писала и о музици...:)
Просто сам констатовала да смо се хватали искључиво за музику, а занимљиво је одговорити на питање, тема би можда ишла мало ,,лакше''.
Овако се свела на музичке укусе, а познато је да форумаши не слушају,,гранд'' песме и не гледају ,,гранд''спотове, а ако неко случајно призна, биће попљуван...
Зато ја ни не признах! :manikir:

Слажем се, али ми се чини да није реч само о музици.
Иако, ја лично писала и о музици...:)
Просто сам констатовала да смо се хватали искључиво за музику, а занимљиво је одговорити на питање, тема би можда ишла мало ,,лакше''.
Овако се свела на музичке укусе, а познато је да форумаши не слушају,,гранд'' песме и не гледају ,,гранд''спотове, а ако неко случајно призна, биће попљуван...
Зато ја ни не признах! :manikir:

..ja priznala za tosheta na onoj temi "individualac ili pripadnik mase"..
..pa je proshlo prilichno nezapazeno.. :lol:
..dodushe, nisam se dalje bavila opusom dotichnog... :)

Ја сам већ одговорила, али пратим тему и даље и питам се, зашто нико не одговара на постављено питање, него сви причају о музици?

Па, интересантан шлагворт који се показао као "врућа" тема. А и интересантна. :)

Ево, у вези са оном другом темом о трави већ се неколико пута питам када отварам ову, да ли музички сензибилитет може условити склоност ка пробању марихуане и да ли ће је пре пробати неко ко слуша рок или неко ко слуша народњаке; неко ко слуша Цецу или неко ко слуша Џенис?

sila masi daje ubrzanje

:eek::hahaha:
Zvuci neverovatno..ali bas pre par dana ,cula sam ovu pesmu na poslu i to od coveka sa VSS..Nesto smo pricali o fizici,i ja napomenuh da mrzim istu i da pojma nemam .A covek otpeva ovo :lol:.Inace ,sve te pesme iz tog podneblja su urnebesne :mrgreen:
Nekako mi uz svako mesto ide odredjena muzika.Ono sto ja volim slusam kuci i ne namecem nikome svoj izbor.Prvo moj suprug ne slusa isto sto i ja..pa opet se slazemo .nekako :lol:.
Ponekad svakom prija promena..Recimo ovaj tekst kneza Milana Obrenovica ..prelep je i sjajno zvuci uz tamburice :)
Sto se bore misli moje.
Iskustvo mi cutat' veli.
Bez'te sada vi oboje,
nek' mi srce govori.

Prvi pogled oka tvoga,
sjajnom suncu podoban,
plenio je srce moje,
ucinio robom ga.

Da te ljubim, ah, jedina,
celom svetu kazacu,
samo od tebe, ah, premila,
ovu tajnu sakricu.
To je deo naseg nasledja..a ne dzez i bluz..svidelo se to nama ili ne :)

Back