Zabrana selfija polako se širi Evropom

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.920
hallstat 2.jpg

Grad Halštat u austrijskim planinama poseti preko milion turista dolazi na ovu destinaciju svake godine, a mnogi žele i da snime selfi sa čuvenim pogledom, u tolikoj meri da je grad nedavno postavio ogradu da spreči posetioce da slikaju.Ogradas je uklonjena zbog reakcije na društvenim mrežama, ali se nadalo da će barijera sprečiti ljude da se okupljaju na jednom popularnom mestu za selfije i ometaju stanovnike tako što će praviti previše buke.

Halštat je na listi UNESCO Svetske kulturne baštine. Tradicionalne kuće nalaze se u podnožju planina, a okružuje ih bistra voda Halštatskog jezera.

Pre pandemije kovida 19, milioni ljudi su posećivali Halštat svake godine, a bio je posebno popularan među posetiocima iz istočne i jugoistočne Azije. Prikazan je u korejskoj TV emisiji 2006. godine, a replika grada izgrađena je u Huejdžou, gradu u Kini u pokrajini Guangdong 2011. godine.
Smatra se da je austrijska destinacija bila inspiracija za izmišljeno selo Arendel u popularnom Diznijevom filmu Frozen.

171346_profimedia-0776034332_s.jpg

Sada broj turista ponovo raste, te grad pokušava da obuzda prekomerni turizam.
Halštat je već uveo dnevna ograničenja broja autobusa i automobila koji mogu da uđu u grad, ali redovno dostiže ove kvote, zbog čega je gradonačelnik Šolc rekao austrijskoj štampi da stanovnici samo žele da budu ostavljeni na miru.

Halštat nije jedina evropska destinacija koja želi da spreči turiste da poziraju za selfije.

portofino-in-italy_shutterstock_446758153.jpg

Živopisni gradić Portofino u Italiji uveo je zone bez čekanja. Svako ko se uhvati da se predugo zadržava na keju između 10:30 i 18 časova rizikuje kaznu od oko 270 evra.
Cilj mu je da spreči da se velike grupe turista okupljaju na pristaništu kako bi se fotografisale ispred živopisnog zgrada Portofina. Ovaj grad koji ima samo 400 stanovnika, ponekad preplavi više od 10.000 turista, što dovodi do pretrpanih ulica i saobraćajnih gužvi.
Zone zabrane čekanja biće na snazi do završetka sezone praznika 15. oktobra.
portofino.jpg

link

Imam i ja selfi iz Halštata😅
Inače kroz Austriju sam prošao ili boravio u njoj barem jedno 30 puta ali nisam pojma imao da Halštat postoji na karti. Mesta u koja sam ja išao su Beč, Grac, Salcburg, Bregenc…
Dok mi moja Azijska supruga nije rekla da hoće da vidi Halštat kada smo jednom došli u Evropu.
Zapravo nije ni ona znala ime mesta ali je pokušavala da mi objasni i kada ja pojma nisam imao ona se čudila kako ne znam najpoznatije mesto u Austriji a bio sam toliko puta🤣
Imaju oni popularne lokacije u Evropi iz Azijskih serija, pogotovu da, Korejskih koje nisu nešto na ceni medju Evropskom populacijom. Pogotovu je Švajcarska popularna ali ne gradovi ili skijaški centri nego neke selendre u letu, da se vidi zelenilo, planine i još ako ima neka ovčica ili još bolje stado, tu bi stali konvoji autobusa sa Azijatima da se slikaju.
Mada sneg je isto dosta na ceni, pogotovo medju jugoistočnim Azijatima, na primer jedno 90% Tajlandjana nikada ga u životu nije videlo.

Inače da, Halštat je zaista prelep, fotografije ne mogu nikako da ga dočaraju, selo iz bajke…to jest filma😅, zaista treba malo skrenuti sa glavnih puteva i obići ga.

IMG_9669.jpeg

IMG_9670.jpeg

Poslednja izmena:
Inače da, Halštat je zaista prelep, fotografije ne mogu nikako da ga dočaraju, selo iz bajke…to jest filma😅, zaista treba malo skrenuti sa glavnih puteva i obići ga.
ne bih se bas slozio sa tim!
meni Halstadt nije nista poseban, isto kao i svako drugo alpsk jezero... malo selo u kom se parking trazi 2 sata, sve prepuno Azijata, cak su i natpisi na kineskom... ko nije bio, stvarno nije nista propustio!

Back