Zabrana lova i ribolova.

soko stark

Zainteresovan član
Poruka
201
Da li bi bilo moguće sprovesti periodičnu totalnu zabranu lova , ribolova i branja šumskih plodova .
Dozvole za lov i ribolov su samo legalizacija izlova i preteranig lova , tako je i sa šumskim plodovima i gljivama .
Na primer u 7- mo godišnjem periodu , jedne godine zabraniti riboliv svake vrste na svim rekama , sledeće svaki lov u celoj zemlji , i treće godine svako branje šumskih plodova i gljiva .
BIlo bi pozitivno i raspodeliti "ugar" na njivama i voćnjacima , tako da se katastarski u preostale 3 godine pravilno raspodele grupe i klase zemljišta gde se ne bi sejalo i sadilo jedne godine u periodu od 7 godina .
Tako bi u tom periodu trebala da postoji i jedna godina zabrane seče šume .Jer prilikom seče pogaze se i unište tek iznikli mladari nove šume .
Sto bi ukupno zaokružilo period oporavka prirode .

Ko zna ili ne zna , ostali smo bez ribe u rekama i divljih životinja u šumama - upravo od onih koji imaju dozvole za lov i ribolov .
Nije u pitanju cena dozvole , već izlov .Cena dozvole može biti i duplo manja za rekreativce koji vole prirodu .
Isto tako je i masovna najezda berača pečurki kada se one pojave , ne ostavljajući ništa da bi se ponovo namnožile .
Trebalo bi da postoji društvo koje će izdavati pojedinačne kvote .

Uobičajena priča je da su najveći krivolovci oni koji kontrolišu lov , i u dilu - ribolov .Tako i najveće šumokradice -šumari .
Treba da postoji državna inspekcija koja će tajno kontrolisati njih i nihove dilove .
........................................
Ja ne znam da li je tako , da li je tačno ili nije , nisam ni lovac ni ribolovac , ali često čujem od onih koji vole prirodu ovakve priče .

Ponekad odmor provedem na nekoj planini ili reci u Srbiji .Godinama šetam pašnjacima i livadama da naberem lekovitog bilja , ove godine radio "total " ,posle zaorano i krompir na pašnjaku ili livadi .Ni traga kantarionu ili hajdučkoj travi , ni svemu ostalom .
Još gore je kad naprave objekat na putu ili stazi , prisvoje što se stotinu godina prolazilo tuda , jer je navodno na njihovom placu .
Plac jeste njihov ,ili nečiji , ali put ili staza koja se koristi preko 20 godina , a negde se koristi od šta znam , možda kelta i rimljana , kako to da pregradiš .
Pa vidi se sa satelita da je decenijama tu ugaženo i bio prolaz ili put .

Poslednja izmena:

Back