Zaboravnost?

Todor73

Početnik
Poruka
1
Pozdrav,
Imam 45 godina i pitam se da li je normalno sto u poslednje vreme ne mogu da se tacno setim sta sam jeo u toku prethodnog dana?
Cak i kada se setim npr. glavnog jela ne mogu da se tacno setim sta sam jos jeo za taj konkretan jucerasnji obrok.
Konkretno se plasim demencije ili multiple skleroze.
Drugih simptoma nemam, a nemam ni drugih problema vezanih za zaboravljanje i mentalnu aktivnost. Hvala unapred svima na odgovorima.

Zaboravnost se povećava sa godinama i sa psihičkim opterećenjem. Što više godina imaš, više te stvari opterećuje, što je i normalno. Ali ta tvoja zaboravnost u smislu šta si juče jeo, baš i nije neka zaboravnost. Jedemo svakodnevno, to nije ništa novo, zato se i ne koncentrišemo na jelo te ga i ne zapamtimo. Svakom se dešava i to a i npr.nešto što radimo svakodnevno kao što je isključivanje računara na kraju radnog dana i zaključavanje kancelarije. To radimo redovno i već automatski, pa kad razmišljamo da li smo to i danas uradili veoma rijetko ćemo se sjetiti da smo tu radnju obavili. Zato nemoj da se brineš, to ništa ne znači, a još ako se opteretiš strahom od demencije sve češće ćeš primjećivati da si nešto zaboravio i ulaziš u začarani krug.
Ne razmišljaj o tome, opusti se, jer ako postaneš zaista dementan to će tvoje okruženje prepoznati prije nego ti.

Back