Zaboravljena lozinka zaključala vlasniku milione dolara

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.034
Stefan Thomas, a programmer in San Francisco, owns 7,002 Bitcoin that he cannot retrieve because he lost the password to his digital wallet.

Stefanu Tomasu, programeru nemačkog porekla koji živi u San Francisku, ostale su još dve šanse da pronadje lozinku koja trenutno vredi oko 220 miliona dolara.

Lozinka će mu dozvoliti da otključa mali hard disk, poznat kao IronKey, koji sadrži privatne ključeve digitalnog novčanika koji sadrži 7.002 Bitcoina. Dok je cena Bitkoina naglo pala u ponedeljak, ona je i dalje u porastu za više od 50 posto u odnosu na pre samo mesec dana, kada je prošla svoj prethodni nivo svih vremena od oko 20.000 dolara.

Problem je u tome što je g. Tomas pre mnogo godina izgubio papir gde je zapisao lozinku za svoj IronKey, što korisnicima daje 10 pogađanja pre nego što zauvek zapleni i šifruje njegov sadržaj. On je od tada pokušao osam svojih najčešće korišćenih formulacija lozinki — bez uspeha.

Od postojećih 18,5 miliona Bitkoina, oko 20 procenata — koji trenutno vrede oko 140 milijardi dolara – izgleda da se nalazi u izgubljenim ili na drugi način zaključanim novčanicima, saopštila je firma za podatke o kriptokurenciji Chainalysis. Kompanija "Wallet Recovery Services", koja pomaže u pronalaženju izgubljenih digitalnih ključeva, saopštila je da je dobila 70 zahteva dnevno od ljudi koji su želeli pomoć u oporavku svog bogatstva, što je tri puta više nego pre mesec dana.

"Kroz godine bih rekao da sam proveo stotine sati pokušavajući da se vratim u te novčanike (wallets)", rekao je Bred Jasar, preduzetnik u Los Anđelesu koji ima nekoliko desktop računara koji sadrže hiljade Bitkoina koje je stvorio, ili minirao, tokom prvih dana tehnologije. Dok ti Bitkoini sada vrede stotine miliona dolara, on je pre mnogo godina izgubio lozinke i stavio hard diskove koji ih sadrže u vakuumski zatvorenim kesama, van vidokruga.

"Ne želim da me svaki dan podsećaju da je ono što sada imam delić onoga što sam mogao da imam što sam izgubio", rekao je on.

setio sam se priče od pre nekoliko godina kada je čovek (James Howells) bacio hard disk na djubre na kome je bilo 7,500 Bitkoina. Na osnovu današnje evaluacije, to je vrednost od preko 270 miliona dolara

bitcoin treasure trash landfill hard drive

Zakopano blago: Hard disk koji sadrži stotine miliona dolara bitkoina zakopan je na deponiji u Njuportu u Velsu, ispod osam godine smeća.

Back