Zablude o psima krvolocima

U Italiji je do nedavno takodje postojao taj zakon, ali su ga sada razvodnili jer statistike pokazuju da se najvise udesa sa tom pasminom dogadja u okviru
same porodice, u sopstvenoj kuci i dvoristu, a tu zakonodavac nema sta da trazi niti moze da ima bilo kakvog uticaja.

Da Italijani su imali nesto protiv AST, STB, APBT, BT pa su napravili nesto slicno samo vece i opasnije, barem koliko sam videla na terenu, radeci sa psima. (Kod vecine terijera bull tipa sme da se udje, dok vecina cc koje sam vidjala mora u boks kad dolazi bilo ko.)

Pa iskreno vise volim bilo kog svojeglavog terijera nego neku grdosiju od psa koji ceka da mu ja kazem sta ce da radi.Ps.Zato mi se i Sarplaninac svidja razmislja svojom glavom a ujedno slusa komande ako je potrebno :mrgreen:

Sarci su morali u tom pravcu da se razvijaju zbog specificne situacije u kojoj su nastali i namene za koju su nastali i bas tako, i slusaju autoritativnog gazdu i razmisljaju samostalno.

Pa iskreno vise volim bilo kog svojeglavog terijera nego neku grdosiju od psa koji ceka da mu ja kazem sta ce da radi.Ps.Zato mi se i Sarplaninac svidja razmislja svojom glavom a ujedno slusa komande ako je potrebno :mrgreen:

Ne brini, ove grdosije ( a i moj bradati koli je prema terijerima grdosija) savsreno dobro znaju sta i kada rade, u svakom slucaju su jako inteligentni psi,
postoji i neka statistika ( mada je uvek glupavo praviti takve statistike) inteligencije pasa i bas su ovi Skotlandjani uvek medju prvih deset, Border je uvek
prvi. Medjutim, meni je jako vazno da kada mu kazem da prestane s necim, da se vrati, da sedne,legne, ostane 15 minuta ispred samoposluge, da to
bude 100% tako.

I batali to sto Sarplaninac misli svojom glavom. Zar mislis da psi gonichi ne razmisljaju svojom glavom, ili psi koji spasavaju ljude, traze ljude
posle zemjotresa, pozara, poplava? Vode slepe, pomazu hendikepiranima?

Meni je totalno off da neko kaze da vise voli ovu ili onu rasu jer je jedna kao pametnija od druge.

Najpametniji su mesanci:heart:

Ne brini, ove grdosije ( a i moj bradati koli je prema terijerima grdosija) savsreno dobro znaju sta i kada rade, u svakom slucaju su jako inteligentni psi,
postoji i neka statistika ( mada je uvek glupavo praviti takve statistike) inteligencije pasa i bas su ovi Skotlandjani uvek medju prvih deset, Border je uvek
prvi. Medjutim, meni je jako vazno da kada mu kazem da prestane s necim, da se vrati, da sedne,legne, ostane 15 minuta ispred samoposluge, da to
bude 100% tako.

I batali to sto Sarplaninac misli svojom glavom. Zar mislis da psi gonichi ne razmisljaju svojom glavom, ili psi koji spasavaju ljude, traze ljude
posle zemjotresa, pozara, poplava? Vode slepe, pomazu hendikepiranima?

Meni je totalno off da neko kaze da vise voli ovu ili onu rasu jer je jedna kao pametnija od druge.

Najpametniji su mesanci:heart:

Posto "svaki Ciga svoga konja hvali", moracu da se slozim ali i dalje smatram da su terijeri bull tipa divni a ne opasne zveri kako ih vec vise od decenije predstavljaju u celom svetu. Samo ih je vecina nesrecna sa gazdama, upravo zbog svog izgleda.

405396_267770649959012_937742543_n.jpg

Nisam ni rekao da je Sarplaninac ili terijer najpametniji pas a da su ostali psi glupi, ali ove dve vrsete pasmine mi se svidjau iz dosta razlloga a jedan od njih je inteligencija.Npr. Sarplaninci i dan danas se uzimaju da rade ono za sta su i stvoreni da budu cuvari,pratioci itd. , a ne kao na primer zlatni retriver da bude "in" jer je pametan a u stvari je pticar tj. aporter i treba pre svega da bude lovni pas a posle sve ostalo(verovatno nije dobar u lovu kao nemacki pticar,madjarska vizla itd. pa se i ne koristi za to).Uostalom po meni lepo je da se nekom svidja neka rasa ali zasto bi uzimao Sarplaninaca za stan a pekinezera za napolje :dontunderstand:. Kada se uzima pas bio on ozloglasena rasa ili ne treba videti dali imate mesta,vremena za njega da li je pas za dvoriste ili lose podnosi nase vremenske uslove,sta mu je prvobitna namena i sta se moze ocekivati kakav ce temperament imati kad poraste itd. pa tek onda uzeti odgovarajuceg.A ne kao neki koje licno poznajem uzeli goldena i onda posle 8-9 meseci mnogo se linja i poklone ga nekom ko ih drzi u blatu na lancu a do tada ziveli u boksu na suvom lepom mestu sa dvoristem velikim.Ps. Da se razumemo ne postoje vise opasni i manje opasni psi(krvoloci i maze) pas ce biti onakav kako ga ti vaspitas i koliko uspes lose gene da mu suzbijes jer ti (tj covek) moras biti ALFA u svakom slucaju bio to pekinezer ili sarplaninac nebitno je,a to sto neki ljudi osudjuju neke rase toga ce uvek biti (samo im ne treba dozvoliti da se te "!opasne" zabrane drzati).Razumecete valjda sta sam hteo reci :mrgreen:

lordi, ja sam pokusala da razumem, valjda sam uspela :D

moja je teorija da je sudbina pasa otisla u sunovrat kad su poceli da se posmatraju kao kucni ljubimci, a ne domace zivotinje. kad su poceli da im se namecu obrasci ponasanja i zivota, kako covek misli da im je dobro, ne kako pas misli da im je dobro. neko pametan jednom rece: 'pas je covekov najbolji prijatelj' to je izmislio covek. na zalost, ne znamo sta pas ima na to da kaze.

retriver, donosac, u kuci, to nije izbor goldena, nego onog ko ga je uzeo. golden mozda nije dobar u lovu, ali to je zato sto on i ne treba da bude dobar u lovu. on treba da bude dobar samo za donosenje. citala sam pre mnogo decenija knjigu o pticarskim psima. golden treba da donese lovinu, jer to ne sme da radi seter. seter ima mnogo fin njuh, i taj njuh ne treba ugrozavati na taj nacin, sto ce donoseci da nabije nos u krvavu lovinu.

ali ako krenemo od toga da pas treba da ostane ono sto jeste, bar 90% nas bi trebalo da drzimo kod kuce i oko kuce pse iz grupe pasa za pratnju i razonodu. prava ja. moji psi taman toliko ispunjavaju svoju psecu ulogu sto cuvaju kucu, a trebalo bi da cuvaju ovce, tj. da (verovatno) jamare, posto imam nekog mesanca, koji najpre lici na nekog NLT.

sta tvoj pas radi na dnevnoj bazi a u skladu je sa njegovom namenom?
.

Moj pas kao sto sam negde pomenuo ne ide u lov ali sam to pokusao da zamenim time sto hvata pacove i ostale stetocine, prati trag istih i ima svoje mesto za kopanje.Nije mnogo ali sam toliko uspeo da mu obezbedim s tim sto nikad nije video box ili lanac (osim povodnika kad ide u setnju) ne napusta dvoriste bez mene i povodnika (tako sam ga naucio), a da i "cuva" kucu znaci sve skoro sto mu pise u opisu rase da bi trebalo da radi obavlja ali minimalno minimalnog.Nikad nisam pustio na lisicu ili jazavca i nikada i necu zato sto to nebih mogao da gledam i slusam.Kao sto neko zna a neko ne(zavisi koliko je ko upucen u rasu) nlt je svestran pas koji prati krvni trag, ide na divlju svinju ,lovi stetocine ,ide na lisicu i jazavca,a i bude aporter ako je to potrebno. I ti si svom psu obezbedila nesto a to je da cuva njemu nije bitno sta cuva bitno je da cuva i da je sa svojim "coporom".Htedoh reci da bi "vlasnik" trebao da pokusa kolko je to u njegovoj moci da obezbedi svom psu bar nesto a ne da ga zatvori u box i da ga pusti sat dnevno ili da bude u stanu ceo dan uz setnju od pola sata,koliko ja znam zdrav odrastao pas(Nemacki ovcar i Sarplaninac ovo je za njih neznam dali se odnosi na druge rase) bi trebao najmanje dnevno da predje 25km sto setnjom, sto tracanjem da bi bio u dobroj zdravoj kondiciji(sta je setnja od pola sata dnevno) :)

moj djukac zna da stane,krticu je pre neki dan zaopsadirao,ali nisam mu dozvolio da je ubije,strpao sam krticu u teglu i odneo je u sumu!Ulovio je pticu tokom setnje,tad je imao pola godine,ali nije je ubio i na moje 'pusti','ne','sta to radis'veoma dobro i poslusno reaguje,i pustio je pticu!Jednom prilikom mi ispao iz ruke komadic mesa,koji je ustvari njemu bio namenjen,macak je potrcao i nastala je svadja,macka je potjerao,ali naravno,bitno je sto ume da stane,a veoma je dobar u svom poslu,cuvanju!Krvozderan gazda,ocekujte i krvozdernog psa,mada ja uvek stavljam odgovornost na vlasnika psa!Bitno je da ume stati!

http://www.care2.com/causes/nypd-shoots-dog-while-her-owner-has-a-seizure.html

Dok je vlasnik imao epilepticni napad, njegova kerusa po imenu Star je stajala nad njim i stitila ga. Policajci su dosli, pokusali nogama da utvrde je li ziv, nimalo nezno, i Star je naravno jurnula na njih. Jos bi i prihvatljivo bilo da su pomogli coveku posto su jadnicu dva puta upucali i ostavili da umire u agoniji.

ljudi kao ljudi,misle da je ubijanjem sve zavrseno,NE,nego tek pocinje agonija takvih ljudi!

Back