Zabluda o trenerima

A cekaj o cemu mi pricamo..o profy treningu odredjenog sporta:lol:znaci prvo pricas o fitnesu sad o veslanju..aj se dogovori;)ja znam bucka koji trenira vaterpoliste iz literature stare 50 god..on ne moze uraditi od stomaka nijednu vezbu..o tome pricam..ne bih voleo da me on trenira iako je efekat i njegov ucinak ocigledan iskljucivo na osnovu teorije koju svako od nas moze procitati..znaci necu sigurno uzeti nesto nebulozno i bataliti dosadasnje iskustvo..vidi se ko je totalni laik i probas sve pa sta ti vise prija..evo ja se bavim biciklizmom amaterski oko 50-60 km prelazim i ako mi kazes sta zelis postici ne mogu ti dati pogresnu ili losu informaciju iako ne znam nista od teorije

@Zvezdane staze
Pa najcesce su najpametniji ti koji procitaju sto strana o fitnesu, jer se u casopisima tog tipa
iznose jednostrana misljenja, bez razloga za i protiv... I osobe koje ih procitaju, budu fascinirane
svojim novim saznanjima, a nisu svesne kolicine svog neznanja!
Mislim i dalje da je izgled bitan kod (verovatno i jedino kod) trenera koji vode grupne programe vezbanja,
jer oni vezbaju sa svojim clanovima, a za ostale trenere mislim da je to totalno nebitno. Po toj nekoj logici
Dule Vujosevic mora da bude extra kosarkas :))) Jer pravi dobre kosarkase :)
Inace mislim da sa DIF-a izadje gomila mamlaza, kako ti kazes, jer je pola njih tu samo da bi zavrsili neki fax,
kao sto je slucaj i na vecini ostalih fakulteta!
Ale da se i mi slozimo u necemu, slazem se da je teorijsko i prakticno nerazdvojivo, ili pak oni koji su
prakticari ne trebaju da imaju pojma o teoriji:) Pa onda kad im dodje neko obrazovaniji, svoje neznanje
najcesce resavaju linijom manjeg otpora recenicom "ma ti si teoreticar".
Jadna ti :) Nisi zapocela temu zbog sebe, nego zbog drugih... humanitarna radnica, aj ne farbaj nas ovde na
forumu :) A u prethodnim postovima, moj kolega uzeo brdo para na powe plate, ona jadna ima 40 vezbaca a pojma nema,
lepo priznaj da ovde ispitujes javno mnjenje zasto ti nemas dovoljno vezbaca kao oni :)
Mrzi me da te citiram skroz, posto sama sebi kontriras na vise mesta... ali evo nesto sto si napisala
"po meni je dosta obmanjivanja i otimanja para,valjda ovo treba da je struka kojom ce se ljudi baviti
zarad viseg cilja lepote i zdravlja,i da treba da postoji ostra selekcija pri zaposljavanju ,samo to ,
a ostale ucesnike u razgovoru bih zamolila da daju svoja iskustva i savete ljudima koji zele da pocnu
da vezbaju a ne znaju nista o tome.
Dakle,iskustva i konkretne savete,kako da ljudi prepoznaju coveka koji nesto zna i ume,ako se
uz celu ovu pricu slaze ``sta ?snasao se covek otima pare na power platey`` onda ode mast u propast."
- Dosta ti je obmanjivanja i otimanja para, ovo sad zvuci kao da niko drugi ne radi kako valja, i
kao da si besna na sve kolege jer oni eto nemaju pojma, a ti sve znas (na polovini fakulteta), ali kao
slucajno oni se ubijaju od klijentele, a ti nemas posao...
- Zarad viseg cilja lepote i zdravlja... uf koje pisanije, inace trebala bi znati da je to jos davno razdvojeno,
da se vezba ili zarad lepote ili zarad zdravlja (Kuper aerobik, i Dzejn Fonda aerobik)...
- I na kraju opet kazes da ljudi treba da daju savete da ljudi prepoznaju onog ko zna, dakle
ipak favorizujes teoreticare kako bi ovde neki rekli, a ovamo kao nije cenim i jedne i druge...
- Ode mast u propast? Ne razumem? Mozda je covek radio to iz najbolje namere, ali iz neznanja, da se razumemo
OGROMAN BROJ ISTRAZIVANJA je davao pozitivnu ocenu funkcionisanja power plate podloge... kako si ti sigurna ko
je u pravu nakon silnih kontradiktornih rezultata?

@georgejune
Bez ljutnje, ali vecu glupost nisam cuo u skorije vreme, od tvoje prve replike na moj post!
Pa to je kao kad bi rekao lekaru svako moze da procita knjige, nego jesi li ti isprobao sve te silne
lekove na sebi pa da ti znas da to funkcionise.... Pa nije isprobao na sebi, ali se ta literatura poziva na
rezultate proverene u praksi!
Ti ces probati vezbe i videti da li ima efekta, pa cemu onda literratura i iskustvo prethodnih generacija,
ako ces ti sve vezbe ovoga sveta da isprobavas na sebi... LITERATURA kaze da ledja treba da stoje pravo prilikom
podizanja opterecenja iz cucnja... a tvoj stav je na osnovu iskazanog, ma koja literatura, da ja to prvo
isprobam na sebi ko sisa kako mi stoje ledja... cap diskushernia :P
A sto se tice prethodnog, malo ronis i to je to... iskustvo mi govori da to... ispiti se daju kao od sale,
ma boranija, malo sam trckarao... najcesce izlazi iz usta kvazi difovaca, koji ili studiraju po desetak godina,
ili zavrsavaju neke kurseve, eventualno vise skole, pa setajuci oko difa sbe nazivaju difovcima.

@Zvezdane staze
Opet moram da te citiram... "uz minimalno znanje anatomije" ... prava recenica koja izlazi iz (u ovom
slucaju prstiju) jedne difovke, ako ti potvrdjujes da je za vezbanje potrebno minimalno znanje anatomije,
onda jaoj meni ako ti mojoj budes predavala fizicko, ond anije ni cudo sto danasnju decu uce da stalno trce preko
samo i jedino prednjeg dela stopala, sto fudbalerima skracuju korak i u trcanju bez lopte itd. itd., *** poznavanje
anatomije, ali minimalno, dovoljno da proizvede jako veliku glupost!

@Georgejune
Naucio te da plivanju covek koji nema veze sa plivanjem, ali je zavrsio dif, jer je praksu savladao odavno?
Pa cek jel on ima ili nema veze sa plivanjem? Ili ovde obmanjujes ljude tek da bi nesto rekao?
U svakom slucaju obmanjujes ljude! Jer ako je praksu savladao odavno onda ima veze sa plivanjem; a ako ipak
nema veze sa plivanjem onda to odudara od tvog dosadasnjeg stava da su jedini i pravi treneri tzv. pakticari!
Po njemu se vidi da zna sta prica - ovo mi moras pojasniti, zaista ne razumem ovo.

@Zvezdane staze
Ima strucnjaka iz bilo koje oblasti fizicke pripreme, koji nije ni prosao pored faxa?
Navedi mi neke molim te! Ali nemoj mi nabrajati medijski popularnu boraniju, nego priznate strucnjake!

@Georgejune
Biciklista koji nema pojma sa teorijom; jos mi reci da si jedan od boljih u zemlji, i eto meni odgovora zasto
nam je biciklizam u takvom stanju.

Student dif-a u danasnje vreme (sa nekolicinom izuzetaka kojih ima i na forumu cak) nije nikakav reprezentativni primerak sportiste a kasnije i sportskog radnika (profesora, trenera i td). Donekle su za to krivi profesori ali neuporedivo vise studenti istog fakulteta koje sport izgleda i ne interesuje nesto previse da bi se udubili u materiju i trazili izvore znanja van fakultetskih okvira. Velika je kriza sporta kako kod nas tako i u svetu, trenere nije da nemamo ali uslove za vece rezultate nazalost ne.

Cesto imam prilike da komuniciram sa studentima difa i onima koji su ga nedavno zavrsili i mogu reci da su moji utsci blago receno katastrofalni (cast izuzecima). Pocev od nepoznavanja osnovnih principa u trening-procesu do nepoznavanja anatomije tela i davanja komentara "ja sam zavrsio dif a ti nisi", koriscenja strucnih izraza i td.

Fizicka priprema je vrlo skatljiva stvar i osim znanja potrebno je mnogo iskustva da bi se to znanje primenilo na pravi nacin.
Zbog toga cesto se dolazi u situaciju da jedan iskusan vezbac drzi predavanje difovcu jer ima vise iskustva od njega a i rezultat, stone bi trebalo da bude slucaj.

Pune su teretane nekih samozvanih (kvazi) trenera i instruktora, koji u najmanju ruku izgledaju kao neki shljakatori koji ne mogu da nadju drugi posao pa velicaju svoje diplome sa KURSEVA za " instruktora fitnesa" ili "trenera aerobika" pokazujuci klijenteli vezbe koje su videli u politikinom zabavniku. Pojavljuju se izvesne visoke skole za sport, cak i AKADEMIIJE i td. pa se cak i zavaravaju polaznici istih da su neko i nesto i da imaju neko znanje.

Bavljenje fizicikim aktivnostima u cilju obogacivanja telesne kulture vise ne postoji. Danas coveku nije bitno kakvo mu je zdravlje nego kako izgleda, pa bi za kratko vreme da postigne tv-izgled. Prosecan covek u 21. veku je u fizickom smislu plod velike retardacije i djubretizacije. Sramotno je gledati kako ljudi ulicom hodaju sa raznoraznim poremecajima nogu, ruku, kicme i td. Sramotno je gledati i kako jedan nazovimo trener (koji soli pamet nekom koga boli koleno da je meniskus jer je cuo negde za meniskus) ne zna ni da hoda a pritom ima skoliozu 4 stepena ili (sve cescu) totalnu haroidnu destabilizaciju.

Pravi trener ili strucnjak za sport tesko da moze biti neko bez zavrsene adekvatne skole za to, ali to nije dovoljan uslov. Nesto sto je mnogo bitno je i praksa-iskustvo.Sta je jedno od najboljih merila adekvatnosti jednog trenera/strucnjaka?? pa REZULTAT naravno, obrnuto ne mora da vazi.Imamo primer samostalnog vezbaca (koji nije ucio nikakve sportske skole) koji trenira po nekim svojim principima i napravi neki rezultat, recimo digne 200kg bench, da li je to uslov da on bude strucnjak-naravno da ne. Ako taj isti prenese neka dugogodisnja iskustva na jos dosta ljudi i oni naprave odlican
rezultat, da li se on moze nazvati kao neko ko je dosta strucniji od nekoga ko nije napravio rezultat - DA.

Strucnjak/trener, bez rezultata kao takav, NE POSTOJI.

Sve u svemu, treba se zapitati kako dosta neskolovanih (u smislu sporta) ljudi moze biti "strucnije", fizicki spremnije od vecine difovaca koji su "skolovani" za to i to im je na kraju krajeva i posao. Doslo je to vreme da diploma nista ne znaci nego pokazano znanje i primena istog.

Poslednja izmena:
@Georgejune
Naucio te da plivanju covek koji nema veze sa plivanjem, ali je zavrsio dif, jer je praksu savladao odavno?
Pa cek jel on ima ili nema veze sa plivanjem? Ili ovde obmanjujes ljude tek da bi nesto rekao?
U svakom slucaju obmanjujes ljude! Jer ako je praksu savladao odavno onda ima veze sa plivanjem; a ako ipak
nema veze sa plivanjem onda to odudara od tvog dosadasnjeg stava da su jedini i pravi treneri tzv. pakticari!
Po njemu se vidi da zna sta prica - ovo mi moras pojasniti, zaista ne razumem ovo.

Ajde polako nemoj se nerviras za pocetak..i da meni pricas da obmanjujem druge jer pricam svoje iskustvo..spusti loptu ovde se tako ne pise:ok:nisam rekao da je zavrsio vec ga znam 100god i u medjuvremenu je posao a imao je predznanje koje je ko zna gde pokupio..znaci svaki laik bi procenio da je to pravi nacin koji sam ja saznao posle celog zivota pogresnog plivanja..citaj sebi teskog umesto pravilnog olaksanog..boljeg..nema veze ni sa jednim sportom jer nije nista zavrsio do tad i sve radi rekreativno kao i ja..nadam se da je jasnije..to se odnosi i za biciklizam..znaci samo rekreativno ali za nekog pocetnika znam i previse ako bih drugima davao savete kako i sta
@Georgejune
Biciklista koji nema pojma sa teorijom; jos mi reci da si jedan od boljih u zemlji, i eto meni odgovora zasto
nam je biciklizam u takvom stanju.
Nema potrebe za sarkazmom ne pravi se pametan:bye:

Poslednja izmena:
@Zvercina e odusevio si me kako znas sve i sta mislim,i koliko klijenata imam i sta je dobro a sta ne.Jako si iskljuciv lik i ubedjen si u stvari o kojima nemas pojma,prvo nemoj vise da pretpostavke pretvaras u sarkasticne izjave niko nije zato ovde,drugo ono za anatomiju nije vredno komentarisati u tome se ogleda tvoje veliko neznanje u domenu vezbnja ali nebitno.Bas mi je drago sto si spomenuo Duleta Vujosevica jer verovatno nikada nisi drzao njegove sisteme treninga u rukama i njegova obrazlozenja zato pravi takve treninge kakve pravi,tu bi shvatio da je covek u sustini jedan veliki teoreticar za pocetak a onda to pretace u praksu ,ali ni to nema veze.
A kad smo kod Kupera i Dzejn Fonde zna se ko je ko bio a i cemu je sluzio ceo pokret Dzejn Fonde.
Ako vec disktujemo o power plate-u svako ko misli da trening moze da se zameni sa desetak minuta vezbanja na toj spravi za mene ne zna nista.Power P. moze u najboljem slucaju da bude dopuna treningu ili masina na kojoj ce da se rehabilituju povredjeni.Ali da se za 10-20 min odradi satro ceo trening i da se ocekuju rezultati to ne moze sigurno,ja sam radila istrazivanje za tu spravu i svi vezbaci su izgubili 1,2kg na racun vode u prvih mesec dana i to je bilo sve od napretka,tako da nemoj meni o power plate-u.A strucnjak(kad ih vec toliko spominjemo)ako moze nekome da preporuci tu spravu i uzme nekome pare samo napred.
I nema ja sta da budem besna na bilo koga sistem je takav kakav je trener moze da bude ko god hoce i to je kljucna stvar price,pa sad ko se snadje ko ne.

Поздрав ЗвезданеСтазе,

Изванредна ти је и практична подела аматерских тренера. Мислим да си на правом путу и чини ми се да ће од тебе можда бити добар и прави тренер. Одговор како да почетник одабере тренера је следећи: нема начина.

Cesto imam prilike da komuniciram sa studentima difa i onima koji su ga nedavno zavrsili i mogu reci da su moji utsci blago receno katastrofalni (cast izuzecima). .
Изузимам ауторку теме, али у принципу слажем се са Уништитељем, тачна је констатација. Искрено не желим да вређам Дифовце, мада свака част врло малобројним изузецима. Они дифовци који су лоши последица су пре свега срозавања школства у целини и наравно глобалистичког и нехуманог спорта који данас нема везе са својим историјским почецима и здрављем народа.

Почетник у рекреацији чак тешко може да одабере шта "жели" управо зато што му недостају важне информације о последицама неких његових "жеља". Сваки клипан од 20 година ће рећи да жели да буде најлепши, најјачи, најбржи... Једини начин за то је да се консултује са најбољим могућим тренером до кога може да дође. Како да зна који је најбољи? Опет се враћамо на почетак моје констатације: нема начина. У Србији је могућност да нађе доброг тренера за рекреативну активност блиска нули.

По мом мишљењу, добар тренер једним погледом процени кандидата, другим погледом сазна шта он "жели", потом се распитује за историју болести у његовој породици и његовој личној, пита га о начину како проводи своје слободно време и шта и како организује свој живот (јело, касни доласци кући, посао, школа, неки основни планови...), потом улази у преговоре са предлозима шта му он као тренер нуди и какав је одзив кандидата на овакве предлоге, обавезује га на апсолутно обавезан и врло детаљан преглед најмање код кардиолога, па се полако долази до коначног договора, итд итд итд. Ово је само делић онога што треба да се одигра између кандидата и рекреативног тренера, и изостављене су многе важне ствари за које је овакав маил мали.

По мом мишљењу сваки тренер који нема овакве и још неколико базичних ствари у свом разговору - није тренер, па макар имао све дипломе овога света.

Poslednja izmena:
@Zvezdane staze
Zao mi je sto si dugo cekala na odgovor, ali vremenski nisam bio u mogucnosti ranije da sednem i da ti odgovorim,
ali ko ceka taj i doceka, pa ti se zahvaljujem na strpljenju :D
Ne znam koliko klijenata imas, ali se iz tvog posta zakljucuje da zaostajes u odnosu na kolege, pri tome si
ih izvredjala iz razloga jer su sposobniji (po mom misljenju od tebe)... ako oni uspeju da privuku kandidate,
a ne ti, to treba nesto da ti kaze :) A ti mozes da se busas u grudi i da se ljutis koliko hoces, ja
sam pokusao da ti otvorim oci, ali vidim da ne ide...
Po cemu se ogleda moje veliko ne znanje iz domena vezbanja? Ne kazem da nisi u pravu, ali me zanima
iz cega si izvukla takav zakljucak? Opet isa prica kao i sa tvojim kolegama, ceo svet ne valja samo si ti u pravu.
Voleo bih da mi das odgovor na to pitanje. Jer ja ono sto napisem u svojim postovima, najcesce potkrepim
cinjenicama (bilo su to citati, ili argumenti) i ne lupetam tek tako... Cudno da te tome na fakultetu nisu
naucili... a kazes 3 godina hm (ako se dobro secam).
Kad citas tudje postove, moras ipak voditi racuna sta je njima receno, dakle obrati paznju na deo u kome pominjem,
Duleta Vujosevica, i kad procitas to... shvatices da tvoja interpretacija mojih recenica nema veze s mozgom.
I kad po 15 pu procitas deo gde pominjem Duleta Vujosevica, mozda shvatis da nigde nije pomenut u negativnom
kontekstu.
Kazes kad smo kod Kupera i Dzejn Fonde, zna se ko je ko bio.... dobar nacin da izbegnes odgovor. To se zna
i gotovo.... ali proguglaj malo, nece ti skoditi.
Opet tvoja interpretacija mojih reci, pominjes me vezano za power plate, a ne znas ni sama sta pricas... nemoj
meni ovo nemoj meni ono. Iskreno ako su ti postovi ovakvi, ja se zapitam kakvo ti je istrazivanje.
Pa te javno molim da nam kazes u kom je casopisu objavljeno, da svi mozemo da procitamo tvoj rad. A zna se da
istrazivanje da bi bilo merodavno, ora biti prezentovano na nekom skupu, ili objavljeno u casopisu sa sci
liste (posto su ovo biomedicinske nauke).
Za sad toliko tebi... idemo dalje :)

@Distrojer

Hm Distrojer... vidi se da si dugo u ovoj prici, pa umes i iskusno da proveris znanje nekih ljudi.
Moram reci da se sa vecinom tvog posta slazem, tako da nema potrebe da te posebno citiram, ali ma nekih delova koje
zelim prokomentarisati.
Naime, zapao mi je za oko "4 stepen skolioze, i haroidna destabilizacija"... iskusan nacin da se proveri znanje,
nekih koji ovde svoje "ne"znanje toliko velicaju, ili pak ti silno gresis, mada citajuci tvoje prethodne postove, ovde i na drugim forumima,
ne bih rekao da je to po sredi. Prvo moram reci, da je skolioza prema skoro svim autorima, kategorizovana
u 3 stepena iskrivljenosti, razvijenosti, poodmaklostu itd. Radisavljevic u svojoj knjizi navodi da je neki autori
(ali to je velika retkost) dele na 7 kategorija. Dakle ta podela je daavno izasla iz upotrebe. Medjutim, i tada
uz skoliozu nikako ne moze biti prisutna haroidna destabilizacija (a pogotovo ne totalna), osobe sa tim stepenom skolioze
su izuzetno haroidno stabilne, ali je kod njih prisutna kovadaidna destabilizacija (nekad i totalna).
Jedno se pitam, kako je to promaklo autorki teme.

Back