За све нас који се и даље ложимо на филм "The Warriors"...

oktobar49

Primećen član
Poruka
745
Одраст'о,зрео мушкарац у пуној снази,најбољим 30-им годинама,образован,остварен...а и даље се ложи на филм "The Warriors" или ти "Ратнике подземља" из 1979.године,како је код нас својевремено преведен.Можда сам ја све супротно од тога,можда ме овај избор филма и његов жанр више описује као "одраслог мушкарца заробљеног у телу детета",али свеједно ја одбијам да одрастем и намера ми је да покренем тему где ћемо разменити мишљење о овом култном остварењу,глумцима,сценама,режији,утицају на омладину и субкултуру уопште.Ко је гледао од старијих (надам се да је већина јер ово је бре основа "Буквар" тј "Абецеда" америчке акције) одлично,јер ћемо имати и о чему да причамо.Што се млађих тиче,ово је прилика да одгледате исто што је и ваш старији буразер или ћале гледао,остварење са којим су вас толико "смарали",па да се и ви укључите!

Ајде да вас чујем...? Док не кренемо,постављам трејлер у уводном упису и кратак опис филма!

РАТНИЦИ ПОДЗЕМЉА (1979)

Ратници подземља (енгл. The Warriors) је амерички акциони филм из 1979. у режији Волтера Хила са Мајклом Беком и Џејмсом Ремаром у главним улогама. Филм је снимљен према роману Сола Јурика.

OhS0xzP.jpg

Опис филма:

У Бронксу се дешава велико окупљање разједињених њујоршких банди које су у сталним међусобним сукобима око територије. Повод окупљања је идеја Сајруса, вође најпознатије и најмоћније банде, да уједини све банде у ефикасу нкфиминалну организацију. Међутим, вођа једне од банди " The Rogues" којем се Сајрусова идеја није допала, организује атентат и на скупу убија Сајруса. За убиство су оптужени Ратници, минорна банда са Кони Ајленда која, у немогућности да на лицу места докаже невиност, бежи са места догађаја и покушава се пробити до свог кварта.Међутим, пут од центра града до периферије је дуг и препун опасности, а у лову на Ратнике и новчану награду учествују све банде Њујорка.

Занимљивости

Како би филм био што уверљивији, Хил је ангажовао непознате глумце и натуршчике. Додуше, улога „Каубоја“ је понуђена Роберту де Ниру, који је тада већ био познат, али је он одбио. Зарад уверљивости, у почетној сцени окупљања банди, ангажоване су и праве банде

Критике

На сајту који представља портал града Задра филм је окарактерисан као добра и „откачена“ забава, без много реализма, са радњом која подсећа навидео-игру и на самој граници "треша“, па и доброг укуса. Глума је окарактерисана као лоша, тако да аутора текста не чуди што нико од тадашњих глумаца касније није направио неку запаженију каријеру. Иако није унео веће промене у савремену америчку кинематографију,овај филм због своје „непретенциозности“ заслужује место међу класицима и данас се сматра култним.Статус култног филма су потврдили и аутори филмског лексикона у издању Лексикографског завода „Мирослав Крлежа“, иако је проглашаван сувише насилним, због сцена попут обрачуна бејзбол палицама. Ипак, многи аспекти филма су похваљени, попут (динамичне) режије,минтаже и музике. Оно што чини суштину радње је код части и пријатељства међу делинквентима; они се чврсто држе заједно и исказују знатну храброст, што јесте својеврсно наглашавање моралних вредности.

И не само Кристијана Голубивића.Људи не капирају колико је тај филм имао утицаја на навијачку субкултуру у екс Југославији па и у свету.

Ово вам је нпр.део једног документарца где се појављује Чуме,тада вођа Гробара почетком 90их и прича како су се тукли са навијачима ФК Ријеке "Армадом". Каже "Оно је било страшно,као у филму Ратници подземља на живот и смрт" ... :)

Или нпр. имате у Италији навијаче Палерма који су назив једној од својих група наденули као "Warriors Ultras"

tdSwMY9.jpg

Или нпр. навијачи ЦСКА Москве као "Red-Blue Warriors"..

TM9Tnrx.jpg

А о музичким групама и бандама из филма,е о томе би тек могло да се прича...

А шта тек рећи за Џејмса Ремара,који се појављивао у серији "С.екс и град",а овде у филму игра једну од главних рола као Ајакс.Добра препорука за младе даме да одгледају Ратнике Подземља,већ замишљам реакцију...Еј бре кад је била 1979...јбг био и oстао шмекер,нема шта,скроз објективно из мушког угла!

Са Самантом у серији " С.екс и град"..

cgLQSHA.jpg

И у филму "The Warriors"

RKasQuH.jpg

Волтер Хил је тих година био један од омиљених режисера, шта речи сем "Јужњачка утеха", "Ватрене улице".... Ипак "Ратници" су заиста нешто посебно, можда зато што је Њујорк седамдесетих један заиста необичан град са толико контроверзи, насиља, врхунске уметности,тешког сиромаштва, огромног богатства и све то концентрисано у кругу од десетак километара. Та Америка, ах та Америка, морали су баш да се помуће да ми се огаде.

Back