za svaku gresku postoji cena

• Začetnik teme Začetnik teme dive
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
koja je najveca cena u zivotu koju ste platili za napravljenu gresku?

Najveća greška je život usled okolnosti bez reda a najveća cena je haos.
Haos me ježi iznutra. Mislim da je protivprirodno ziveti nesređeno i dovesti spontanost do apsoluta. Sunce ujutru izlazi, uveče zalazi u određeno vreme, postoji tok i red, kakav bi nered nastao ukoliko ne bismo znali kada je zora a kada sumrak.
To mi je smetalo od najmlađih dana. Rutina, red, sloboda i spontanost u okviru rutine. Sve što ima prefiks ili sufiks haosa mi je stvaralo probleme u životu, kad tad! Bez izuzetka mi je naplata stizala.
Naravno da naša država to namerno i sa ciljem radi ali ako postoji jedna stvar koju bih volela kao običan svet da promenimo to bi bio dnevni red u životu. Grane na vetru je najlakše slomiti i pobacati bez smisla. Što bi kazao Stulic, lako se ispada ali se teško uspinje.
Najstalozenija sam kada mi dan krene manje ili više očekivano, tada sam najproduktivnija i sa najviše interesovanja.
Primer je odnos prema domu kao prema malom hotelu. Ukoliko nema smeća, nema gomila i pobacanih stvari, mrvica i sudova imam u glavi prostor, ugodnost i mir da razmišljam. Ukoliko je suprotno jurim dan, nerviram se, odlažem i na kraju dodje veče, ono pametno Sunce zadje u svom redu a ja premorena sednem i pitam se gde mi ode vreme i na šta ga dadoh.
Nije meni mnogo važno gde se živi već kako se živi.

Što se tiče posla radno vrijeme je 8.5 sati u šta je uključena pauza od sat vremena koja nije plaćena i još jedna od 15 min koja je plaćena. U BL radno vrijeme je bilo 8 sati u šta je bila uključena pauza od pola sata koja je plaćena.
U BL mi nisu plaćali prekovremene jer sam imala ugovor po kojeme je sve uključeno u platu, pa kad ide kraj mjeseca i obračuni ili dolaze gosti stranci niko te ne pita već moraš da ostaneš. Ovdje je svaki prekovremeni plaćen i plus je dobrovoljan, niko ne može da te natjera, a kad je državni praznik (što je ovdje najčešće ponedjeljkom) možeš da biraš da li ćeš da radiš ili ne jer sarađujemo i sa ostalim zemljama gdje nije praznik, ali onda si 3x plaćen za taj dan.
Vikende nisam radila ni tamo ni ovdje. Ovdje mi je početni godišnji 25 dana, u BL je bio 18 dana (znam da se to poslije promijenilo na 20 ili 21).
Ovdje se niko ne boji da će ostati bez posla, za razliku od BL, jer i ako ostanu, naći će nešto drugo. Možda ne posao koji žele, ali dovoljan da žive normalno dok ne nađu taj koji žele.
Ima jeftinih letova za mnoge destinacije, što u BL tek uvode. Plus, Irci su jako otvoreni i prihvataju druge narode, ne osjećaš se izolovano. Šta oni stvarno misle to ne znam, ali barem ne pokazuju. Eto, to je moje poređenje, a plus ja nisam ni imala loš posao i platu u BL, ali ipak sam u BL više radila i mnogo manje zarađivala.

cene rentiranja stana u bl i irskoj?

U Irskoj je se značajno razlikuje cijena rente u Dublinu i ostalim gradovima. Recimo, jednosoban stan u Dublinu je oko 1600-1700 EUR, a u drugim gradovima 600-700 EUR. U BL nisam iznajmljivala, ali mislim da je oko 200 EUR. Ako porediš koliko ti od plate ostane u BL kad sve poplaćaš i koliko ti ostane u Irskoj, izuzev Dublina, bolja situacija je u Irskoj.
Sve zavisi i od tvog posla, IT inženjeri su ovdje jako plaćeni i za njih je najbolja punuda poslova u Dublinu, pa se njima isplati da plaćaju veću rentu jer je i plata mnogo bolja, dok je moj posao slično plaćen u svim gradovima, tako da je meni više odgovarao manji grad gdje sam mogla da živim sama u jednosobnom stanu i da ne dijelim ni sa kim.

U Irskoj je se značajno razlikuje cijena rente u Dublinu i ostalim gradovima. Recimo, jednosoban stan u Dublinu je oko 1600-1700 EUR, a u drugim gradovima 600-700 EUR. U BL nisam iznajmljivala, ali mislim da je oko 200 EUR. Ako porediš koliko ti od plate ostane u BL kad sve poplaćaš i koliko ti ostane u Irskoj, izuzev Dublina, bolja situacija je u Irskoj.
Sve zavisi i od tvog posla, IT inženjeri su ovdje jako plaćeni i za njih je najbolja punuda poslova u Dublinu, pa se njima isplati da plaćaju veću rentu jer je i plata mnogo bolja, dok je moj posao slično plaćen u svim gradovima, tako da je meni više odgovarao manji grad gdje sam mogla da živim sama u jednosobnom stanu i da ne dijelim ni sa kim.

ovo sam pitala zato sto znam neke osobe koje nisu u it sektoru, pa su startovale kao cuvari dok ne nadju posao u struci..placne su bile 13e po satu, od toga njima ide 9e, a ostatak agenciji koja im nalazi poslove..zaradjivale su oko 2000e, ali je samo izdatak za taj stan bio ogroman, jer kad plate samo najam stana ostaju sa minusom za troskove zivota

ovo sam pitala zato sto znam neke osobe koje nisu u it sektoru, pa su startovale kao cuvari dok ne nadju posao u struci..placne su bile 13e po satu, od toga njima ide 9e, a ostatak agenciji koja im nalazi poslove..zaradjivale su oko 2000e, ali je samo izdatak za taj stan bio ogroman, jer kad plate samo najam stana ostaju sa minusom za troskove zivota

Ljudi koji su placeni 9 evra po satu dele stan obicno. Ne zive sami nego placaju sobu

Poredila sam samo radno vrijeme, odnos rada i zarade ovdje i u BL za sebe lično.

I ovo što kažeš za početak, ali valjda se onda snađu i ne rade više za agenciju. Ali čak i da uzmeš da je par gdje oboje rade i zarađuju po 2000 EUR, ako žive bilo gdje van Dublina i plate rentu 650 EUR za jednosoban stan za njih dvoje, opet im ostaje 3.350 EUR za režije, hranu i plus da uštede, a koliko dvoje može da uštedi čak i sa rentom od 200 EUR u BL? Ako si sam i zarađuješ 2000 EUR onda Dublin definitivno nije najbolji izbor da živiš normalan život.

Naravno da i ovdje ima stvari koje mi se ne sviđaju, abortus je legalizovan tek prije par mjeseci, blasfemija je krivično djelo, sad u petak će biti referendum da se to ukloni iz ustava, vrtići su jako skupi i sl. Ali kad vidiš kakva je situacija u BL mimo posla, beznađe totalno. I dalje se protestuje zbog ubistva Davida, ubice ne hapse, izbori prošli, ništa se promijenilo nije, ako si sretan da nađeš posao moliš Boga da ga zadržiš jer pitanje je da li ćeš naći drugi. I to je u BL još i dobro kako je u manjim gradovima. Kad sve to vidim nema šanse da bih se ikad više vratila u BL, barem ne dobrovoljno.

Ne kažem ni da ću cijeli život ostati u Irskoj, otvorena sam i za druge opcije, ali za sad mi je ovdje dobro.

Problem je samo što je to previše sati na poslu. I tamo i ovde. Napravili su od nas robove. Razlika je samo u novcu koji dobijamo. Što se mene tiče i ono tamo je malo s obzirom da nam oduzmu život jer živimo da bi radili.
Posao od 8-16 je samo lepo upakovan zatvor :aha:
...e, gledala sam i ja.. novo pridoslim su prostrali crveni tepih, podelili im stanove i dali socialnu pomoc....a to nervira starosedeoce koji nemaju ni toliko...bice dobro ako se zavrsi na tome ..
Bili nam pre neki dan italijani, ne moji, nego poslovno neki ljudi, besni na vlast sto daju socijalu a narodu nista.
Svuda je kriza

koja je najveca cena u zivotu koju ste platili za napravljenu gresku?

iskustvo nema cenu
neuzvracena emocija takodje

- - - - - - - - - -

Poredila sam samo radno vrijeme, odnos rada i zarade ovdje i u BL za sebe lično.

I ovo što kažeš za početak, ali valjda se onda snađu i ne rade više za agenciju. Ali čak i da uzmeš da je par gdje oboje rade i zarađuju po 2000 EUR, ako žive bilo gdje van Dublina i plate rentu 650 EUR za jednosoban stan za njih dvoje, opet im ostaje 3.350 EUR za režije, hranu i plus da uštede, a koliko dvoje može da uštedi čak i sa rentom od 200 EUR u BL? Ako si sam i zarađuješ 2000 EUR onda Dublin definitivno nije najbolji izbor da živiš normalan život.

Naravno da i ovdje ima stvari koje mi se ne sviđaju, abortus je legalizovan tek prije par mjeseci, blasfemija je krivično djelo, sad u petak će biti referendum da se to ukloni iz ustava, vrtići su jako skupi i sl. Ali kad vidiš kakva je situacija u BL mimo posla, beznađe totalno. I dalje se protestuje zbog ubistva Davida, ubice ne hapse, izbori prošli, ništa se promijenilo nije, ako si sretan da nađeš posao moliš Boga da ga zadržiš jer pitanje je da li ćeš naći drugi. I to je u BL još i dobro kako je u manjim gradovima. Kad sve to vidim nema šanse da bih se ikad više vratila u BL, barem ne dobrovoljno.

Ne kažem ni da ću cijeli život ostati u Irskoj, otvorena sam i za druge opcije, ali za sad mi je ovdje dobro.

sto rece son koneri u jednom filmu... irska je najlepsa zemlja da se umre... :lol:

Back