Poredila sam samo radno vrijeme, odnos rada i zarade ovdje i u BL za sebe lično.
I ovo što kažeš za početak, ali valjda se onda snađu i ne rade više za agenciju. Ali čak i da uzmeš da je par gdje oboje rade i zarađuju po 2000 EUR, ako žive bilo gdje van Dublina i plate rentu 650 EUR za jednosoban stan za njih dvoje, opet im ostaje 3.350 EUR za režije, hranu i plus da uštede, a koliko dvoje može da uštedi čak i sa rentom od 200 EUR u BL? Ako si sam i zarađuješ 2000 EUR onda Dublin definitivno nije najbolji izbor da živiš normalan život.
Naravno da i ovdje ima stvari koje mi se ne sviđaju, abortus je legalizovan tek prije par mjeseci, blasfemija je krivično djelo, sad u petak će biti referendum da se to ukloni iz ustava, vrtići su jako skupi i sl. Ali kad vidiš kakva je situacija u BL mimo posla, beznađe totalno. I dalje se protestuje zbog ubistva Davida, ubice ne hapse, izbori prošli, ništa se promijenilo nije, ako si sretan da nađeš posao moliš Boga da ga zadržiš jer pitanje je da li ćeš naći drugi. I to je u BL još i dobro kako je u manjim gradovima. Kad sve to vidim nema šanse da bih se ikad više vratila u BL, barem ne dobrovoljno.
Ne kažem ni da ću cijeli život ostati u Irskoj, otvorena sam i za druge opcije, ali za sad mi je ovdje dobro.