Za šta služi deljena Grafička memorija?

Smanji malo te igrice prijatelju, ne moze nicemu da ne sluzi. Boli me tuki sto je slaba, PES16 gura na High sto mi je jedino i potrebno.
Laptop i nije za igre, poslovno mi je potreban sa 8GB ram-a itekako je dobar.

koliko ja znam ako memoriji koju poseduje graficka kartica (512mb) zafali memorije ona automatski capi od ram memorije a moze da capi do 4 gb, samo je to sto capi **** u odnosu na pravu memoriju kartice.

Npr moja AMD Radeon HD 7520G integrisana grafička na laptopu ima 512MB rezervisane SDRAM memorije i 3565MB deljene memorije, ukupno 4077MB.
Ram-a imam 8GB.
Za sta ona sluzi uopste? Zbog cega je bitna?

Treba da razumeš kako sistem funkcioniše...
CPU (glavni procesor na računaru) uz pomoć nekog softvera npr 3d računarske igre šalje podatke GPU( grafičkom procesoru) na obradu, koje on dalje šalje na monitor...
Većina tih podataka se privremeno skladišti na RAM (radna memorija) grafičke kartice, samim tim se ubrzava obrada i reprodukcija slike.

U tvom slučaju grafička kartica ima 512MB ako joj zatreba više prostora onda može da koristi glavnu radnu memoriju računara do 3565MB.

- - - - - - - - - -

Inače mi to zovemo grafička kartica, a to je u stvari grafički podsistem koji je u zadnje vreme napredovao toliko da grafička kartica može da ima jači procesor, bržu i veću memoriju od glavnog procesora i radne memorije. :lol:

Smanji malo te igrice prijatelju, ne moze nicemu da ne sluzi. Boli me tuki sto je slaba, PES16 gura na High sto mi je jedino i potrebno.
Laptop i nije za igre, poslovno mi je potreban sa 8GB ram-a itekako je dobar.

tvoja rezolucija ekrana je 1360 x 760 . Sto znaci da ti je potrebno 250 mb memorije max . Jos dodas aa lajting i slicno i 500 mb u vr glave . Sad ako povezes neki ekstreni monitor sa full hd onda ce njemu biti potrebno jos memorije imaces 3 puta vise piksela . . E onda ce mozda eventualno tvojoj grafickoj biti potrebno vise memorije. Naravno da mozes da sanjas da igras na hd. Mozda igre iz 2005

Zavisi mnogo i od igre, recimo Battlefield mora da učita kompletnu mapu, teksturu itd u RAM da bi mogao da se krećeš po celoj mapi. Dok PES nema tako obimnu grafiku. Naravno veliku ulogu igra i rezolucija

- - - - - - - - - -

Fora je kada zafali RAM-a onda CPU uzima deo prostora sa HDD i simulira RAM. Ali je problem što HDD zna biti sporiji i par stotina hiljada puta od RAMa.

tvoja rezolucija ekrana je 1360 x 760 . Sto znaci da ti je potrebno 250 mb memorije max . Jos dodas aa lajting i slicno i 500 mb u vr glave . Sad ako povezes neki ekstreni monitor sa full hd onda ce njemu biti potrebno jos memorije imaces 3 puta vise piksela . . E onda ce mozda eventualno tvojoj grafickoj biti potrebno vise memorije. Naravno da mozes da sanjas da igras na hd. Mozda igre iz 2005

PES12 igram na max grafici, 15 na high je malo usporen, na medium je ok i 1024x768. Ostale i ne planiram da instaliravam, zaraziću se. Preko onog can i run it piše da mogu da igram
GTA4, Crysis 3, BF3, Call of Duty Black Ops 2, NFS MW2 na medium to high,
NFS 15 može na low,
FIFA 17, BF4 ne može,
nijednu od ovih neću ni da instaliravam, jedino gta 4 možda. Tako da mi je to ok.

Inače svuda piše da ova grafička ATI Radeon 7520G ima 1gb ili 2gb ram-a, meni piše 512.
U BIOS-u nemam opciju da povećam ili smanjim, a imam gore komp sa nvidia 6150se grafikom i on ima opciju do 512mb, iako je 128 podrazumevana, i velika je razlika kada igram sa 128 i 512. Sa 128 neće ni da pokrene PES12, dok sa 512 igram bez seckanja.
Je li ima neki program sa kojim mogu od ram-a uzeti još?

Poslednja izmena:

Back