za sta se odluciti c++ ili c#

Ko je počeo u c++ reće ti c++, ko je počeo u c# reće ti c#.

Prednosti C# u odnosu na C++ su: fantastična podrška uz visual studio, pokazivače i alokaciju, tj upravljanje memorijom zaboravi - ima garbage collector, maksimalno podržan OOP, daleko lakša komunikacija sa bazom, kada znaš c# lako ti je naučiti i ASP.NET koji je u stvari C# + HTML i spreman si za web development, i naravno lakši je od C++ jer ne moraš da brineš o memoriji, mnogo je ugrađenih metoda koje ti same reše problem.

Mane u odnosu na C++: brzina programa, visual studio nije free.

ukratko:
Zavisi za šta ti treba, ako ćeš praviti programe u kojima se zahteva brzina programa, poput igrica, sistema, drajvera itd -> C/C++, tu C# nema šta da traži,
ako ćeš raditi programe i sajtove kojima je osnova komunikacija sa bazom - C#.NET/ASP.NET tu C++ nema neke šanse.

negde sam pročitala "ko hoće da programira najbolje da pređe na linux". e sad nisam prešla na linux (a nije sigurno ni da li programiram???) ali mislim da ga sigurno negde treba imati u svesti (linux)

c# ne znam ali valjda je nešto kao java, ti svi jezici su slični ali nisu isti, c# je možda skroz objektno orijentisani jezik?? (kao java) dok c++ nije i mislim da c++ ima više začkoljica pa ako je moguće upoznaj se sa c++ prvo pa će ovo verovatno doći kao olakšanje. ali pričam onako više prema utiscima nego kao da sam superprofi

inače još uvek postoji i ponešto besplatno za windows, znam za MinGW (na primer: http://mingw-w64.org/doku.php ali pročačkaj sam) i ja sam koristila do sad CodeBlocks koji je džabe - treba malo potražiti (mislim na c/c++)

mi smo na fakultetu prvo učili C, pa C++, pa javu (tad nije još bilo C#)

Poslednja izmena:
Da ali u najnovijem visual studiju 2015 postoji podrska za C++ i C#. Ne zanimaju me igrice vec poslovni sistemi, programi mislim da preradim sve moje programe koje sam pisao u cliperu, programi podrzavaju rad proizvodnih, trgovinskih preduzeca i maloprodaje a imam i program za stamparije kao sto je izrada kalkulacije cena stampanja knjige, do sada nisam cuo za slican program vezan za stamparije. Pitanje je koliko je c# sporiji od c++? A koliko je laksi c# za komunikaciju sa mysql-om? Treba mi savet nekoga sa ovim iskustvom. Gleaduju sintaksu oba jezika c# mi izgleda nesto laksi i slican je basicu. A na faksu sam davno polozio c jer tada nije postojao c++.

Da ali u najnovijem visual studiju 2015 postoji podrska za C++ i C#. Ne zanimaju me igrice vec poslovni sistemi, programi mislim da preradim sve moje programe koje sam pisao u cliperu, programi podrzavaju rad proizvodnih, trgovinskih preduzeca i maloprodaje a imam i program za stamparije kao sto je izrada kalkulacije cena stampanja knjige, do sada nisam cuo za slican program vezan za stamparije. Pitanje je koliko je c# sporiji od c++? A koliko je laksi c# za komunikaciju sa mysql-om? Treba mi savet nekoga sa ovim iskustvom. Gleaduju sintaksu oba jezika c# mi izgleda nesto laksi i slican je basicu. A na faksu sam davno polozio c jer tada nije postojao c++.

Onda nemaš dilemu, C#.

Znam da ima Visual C++, ali to je ista fora. Visual C++ koristi isti framework kao i C#, tj. .NET framework, tako da je razlika u brzini verovatno zanemarljiva, druga stvar je native c++.

C# je sporiji ako pravis graficki zahtevne programe, ako ti treba komunikacija sa bazom nemaš dilemu, razlika u brzini je zanemarljiva, a mnogo brže ćeš raditi program u C#.
Nisam probao taj Visual C++, evo malo guglanja kaže:

Visual C++ and Visual C# are not languages nor GUI frameworks; they are Integrated Development Environments - IDEs. This means they are text editors tailored to the task of development.

Visual C++ lets you code in C++, Visual C# lets you code in C#. Also, both let you create GUIs in a point-and-click manner.

Sounds like what you really want to do is create GUIs. In that case, without having further information, I recommend you go for C#. It is a much cleaner language than C++, it has fewer ways to shoot yourself in the foot, and it provides access to the immensely useful .NET framework.

C# features that C++ doesn't have:
Fully automatic memory management
Lambda functions¹
Type inference¹
Reflection
Remoting
Automatic serialization
True entity types
Properties
Database integration via LINQ
Convenient functional-style programming via LINQ
No header files
No undefined behavior
Direct interoperability with many languages
Compile once, run everywhere
¹ these features have been added to C++ in the C++11 standard.

C++ features that C# doesn't have
Template metaprogramming
Typedefs
Zero-overhead principle
Means to enforce const-correctness
Mature compilers that produce extremely optimized code nowadays
Much wider platform support
http://stackoverflow.com/questions/1981547/visual-c-versus-visual-c-sharp-which-is-the-best-to-learn

je l C# kao java ili kao php

Kako to misliš je li kao?
C# je jezik za windows i internet (ASP.NET).
Java je jezik za sve poznate sisteme (Windows,Linux,ali i Android).
PHP je internet server side jezik.

Sva tri jezika su objektno orijentisana.

C# je sličan javi a php je skriptni jezik ako se ne varam.

Liče Java i C# po sintaksi, PHP je server side jezik, najviše možda liči na C, ali je daleko lakši.

Back