Za razmisljanje je potrebno?

QUOTE]

Pa dobro, ima više vrsta i načina razmišljanja i premišljanja, ona u tišini,
tihovanju mislim da su više vezana za opuštanje i dosezanje svoga ja, tj.
razumevanje istog i postavljanje nekih okvirnih razmatranja u životu,
interesovanja, otkrivanje zabluda i sl. i ova vrsta idealno pripremi, uravnoteži
naše ćelije za dalja konkretnija razmišljanja koja su proizvod opet onog
našeg bivstvovanja unutar sebe i različitih za nas interesantnih sfera.
Logika u ovom delu priče dolazi do izražaja ali isto tako svojom ograničenošću
sputava, jer poseduje svoje unutrašnje zakone, granice jelte, koje ponekad
mora i da se prošire ili sruše čak zarad nečeg novog, proširenja ideja ili svesti.
U ovim konkretnim dakle situacijama imamo jaku osnovu proisteklu iz naše
prethodne pripremljenosti i spremnosti na duboka razmišljanja, na koja smo
opet podstaknuti nekim događejem, jakom emocijom, dakle ona je tu da nas
motiviše, gurne napred u razmišljanje, a ostatkom oruđa trebalo bi već da
budemo opskrbljeni.

Ja cu morati da gledam na pitanje iskljucivo individualno.

Razmisljanje je slobodna aktivnost, a za aktivnost je potreban motiv. Motiv jeste zelja. Tako da ne mozemo da izuzmemo zelje a da razmisljamo. Od samog tipa iliti same zelje zavisi i razmisljanje.

Marginalnost razmisljanja je odredjena samom zeljom. Ako je zelja izvan opsega naseg trenutnog kapaciteta, mislim da dovoljnim trudom, marginalnost se smanjuje usled te jake zelje (emocije).

Mislim da je najbolji recept za razmisljanje, zelja za pronalaskom svrhe zivljenja i razumevanjem iste. Jer u svrsi se sve ostalo sastoji. Sve je tu zbog svrhe. Ako shvatish svrhu, shvatash i njene delove koji sluze za njeno ispunjenje.

Ovo tvoje mi je bas dobro receno , jer predstavlja suprotnost i to naglasenu sa teznjama filozofskog objektivnog razmisljanja... (osim ove poslednje recenice, nju cemo da izbacimo kao snishodljivi pokusaj).

To ja zovem koncentrisani primer mediokritetskog razmisljanja, tj stava ....ideje...

Naravno da mediokritet nije vezan za cisto, vec zna da prosara i po ostalim metodama...

A u vezi poslednje recenice i svrhe zivljenja, pa to svako naprednije misaono dete jos u tinejdzerskom dobu otkrije...
Sad tri ili cetiri smisla zivota, manje je bitno...vazno da ostane na bioloskom , hedonistickom i socioloskom...
Kasnije se radi opravdavanja ljudi zaborave....ali to je vec njihov problem...

A u vezi poslednje recenice i svrhe zivljenja, pa to svako naprednije misaono dete jos u tinejdzerskom dobu otkrije...
Sad tri ili cetiri smisla zivota, manje je bitno...vazno da ostane na bioloskom , hedonistickom i socioloskom...
Kasnije se radi opravdavanja ljudi zaborave....ali to je vec njihov problem...

To je moj licni motiv koji mene tera na razmisljanje. Ovde pricamo o ezotericnoj vrsti razmisljanja. Ne o razmisljanju tipa gladan sam "sta bih sad mogao da pojedem lepo" ili takvu vrstu hedonistickog razmisljanja.

Kada razmisljam o svrsi, razmisljam i o drugima, trudim se da razmisljam objektivno koliko mogu. Trudim se da shvatim uzroke i posledice, i samim tim nadjem kvar i pokusam da utichem da se on popravi i da se izadje iz "zacaranog kruga".

Nemoj da me lose razumes , ni u jednom trenutku ja nisam uzimao tebe u obzir kao osobu, kojoj se pripisuje nesto...

Vidis mnoge stvari dobijes nezasluzeno...npr..
Danas je siroko zastupljen sistem "pravde kroz negiranje" i to u praksi moram da pokazem da se ne bi umanjilo...

Npr....Pita advokat svedoka koji je jos i psihijatar, da li ste sigurni da ste videli ovog coveka kako gazi pesaka na pesackom prelazu....?
Da.
A onda ide negacija...
A da li mozete sa sigurnoscu da tvrdite da je bio pri sebi kad je gazio pesaka?
Ne...

I to je to ....Sve moze da se pretvori u sumnju i laz....samo ako je potrebno...
i to se pripise svakom gradjaninu , hteo on to ili ne, zloupotrebljavao to ili ne...

Nema se "neka kolicina izvesnosti" koju ti pretpostavljas....
Mislim da treba da potpuno razumes o cemu se radi u postu....

Pa nemoj da mislis nego objasni ukoliko zelis da te razumem.
Da li govoris o mastanju? Apstraktnom razmisljanju? Sta?

Sto se tice straha...u strahu su velike oci...Da li je tvoje pitanje kako da razmislja osoba opterecena strahovima?Dok ima tu vrstu opterecenja nikako....odnosno donosice vrlo verovatno pogresne zakljucke.

A ovo sa pretvaranjem svega u sumnju i laz....pa nije bas tako.Ima i onih koje je nemoguce izmanipulisati.Manipulise se uvek razumom preko emocija.Biti svestan svojih emocija je ono sto je teze.I to se cesto zloupotrebljava.

.i te kako cu razmisliti ko su osobe koje me jure i zasto,jer je to osnovno za resenje 'problema'...Zbog logike tesko da cu biti u situaciji da bezim...Ali ajde da bude po tvom.Zbog stila i taktike 'jurenja' i te kako je potrebno znati ko i kakve su osobe koje vas jure,upravo da bi se mogli 'sakriti'.Logika omogucuje 'izvesnost'.Znanje zasto i gde se nalazite u svakom momentu,kao i ko su ljudi oko vas i kako i na koji nacin funkcionise njihova 'logika'.E,sad sta cemo uraditi sa tim znanjem,to je vec drugo pitanje.

Kako ces 'upoznati' nekog ko te 'juri',dakle nekog sa kim nemas kontakt?Preko logicke analize njegovog stila jurenja...mada ima prostiji i logicniji nacin.Prici i pitati,koji ti je vrag sefe?:P

Logika se zasniva na izvesnosti...
Tvoj pristup u poslednjoj recenici se zasniva na izvesnosti...
Na uklapanju u nase posmatranje sveta i nove situacije....
Cim toga nema, covek ne razmislja, covek ceka...

Mozda je los primer, ali sta radi covek kad hipoteticki naleti na vanzemaljca...?
Nema izvesnosti...ceka...ne razmislja, jer je to dzaba.
On samo zauzima stav, ceka da prodje vreme i da se akomodira novonastaloj situaciji...
Pri tome monitorise svoje egzistencijalne , minimalne potrebe...

U prevodu , da imas mayera (halloween) + vanzemaljca u istom telu, sve potrebe osim zadovoljenje egzistencijalnih bi bile stavljene u stand by...

Da li je to strah, ili neizvesnost....da li su ta dva isto...?
Sumnjam da ce ista od ovog da ti bude smisleno, vec ce ti izgledati kao presipanje is praznog u suplje, ali po meni itekako ima razlike i imam utisak da je neke stvari tesko predociti ljudima bez iskustva...

Logika se zasniva na izvesnosti...
Tvoj pristup u poslednjoj recenici se zasniva na izvesnosti...
Na uklapanju u nase posmatranje sveta i nove situacije....
Cim toga nema, covek ne razmislja, covek ceka...

Mozda je los primer, ali sta radi covek kad hipoteticki naleti na vanzemaljca...?
Nema izvesnosti...ceka...ne razmislja, jer je to dzaba.
On samo zauzima stav, ceka da prodje vreme i da se akomodira novonastaloj situaciji...
Pri tome monitorise svoje egzistencijalne , minimalne potrebe...

U prevodu , da imas mayera (halloween) + vanzemaljca u istom telu, sve potrebe osim zadovoljenje egzistencijalnih bi bile stavljene u stand by...

Da li je to strah, ili neizvesnost....da li su ta dva isto...?
Sumnjam da ce ista od ovog da ti bude smisleno, vec ce ti izgledati kao presipanje is praznog u suplje, ali po meni itekako ima razlike i imam utisak da je neke stvari tesko predociti ljudima bez iskustva...

Logika se ne zasniva na izvesnosti.Logika koja polazi od nas i naseg shvatanja sveta nije logika.To je zakljucivanje na osnovu naseg iskustva.Pa sad,kakvo nam je iskustvo takvi ce nam biti i zakljucci.Ovo jeste najcesci nacin razmisljanja.Ali nije 'najsrecniji'...da ne kazem da je cesto pogresan.

Strah i neizvesnost nikako nisu isto.
Da naletim na vanzemaljca...?Hmm....Pa sve svoje intelektualne moci bi upotrebila da ga razumem ,a u njih spada i logika.

Ko je mayer?Lik iz halloween-a?On je projekcija ljudskih strahova.Dakle vrlo je ljudski.Vanzemaljac?O tome moze da se spekulise do sutra.O vanzemaljcima kako ih ljudi zamisljaju.

Postoji jedan roman Isaka Asimova...davno sam ga citala i zaboravila sam naslov,ali govori o jednoj civilizaciji koja zivi u sistemu sa dva sunca i nikad nije dozivela noc.Uvek je dan.Cak i ne zna za postojanje meseca.I tako jednog dana dogodi se pomracenje oba sunca.Vrlo prirodna pojava,ali za nekog ko je nije nikad doziveo vrlo stresna.I dogodi se kolaps civilizacije.Za svega par sati.Hmm....Patak da su cekali i posluzili se tvojhom logikom,preziveli bi.Ali ponekad je strah toliko veliki,a svesna ili nesvesna manipulacija njim jaka,da malo ko ume i moze da sacuva stalozenost.

Slazem se i da je stvari coveku bez konkretnog iskustva tesko predociti,ali ne i nemoguce.Tu na scenu stupa sposobnost ljudske imaginacije.I to je deo razmisljanja.

kad su u konfliktu stil razm-emocionalno, onda dovode do iracionalnog razmišljanja i generalizacija. QUOTE]

Jel treba nesto da dodam....?:think:
Onako an general....:P

ne mnogo toga, ali to malo je presudno: karakter i motivacija su osnovi koji oblikuju razmišljanje, pa tek onda logika. o motivaciji ste lepo govorili. a što se tiče neizvesnosti: to je strah od budućnosti (bolesti, ekonomske neizvesnosti, promena koje mogu da naruše ustaljeni način života..), opet na to utiču ova dva presudna - karakter i motivi...

ne mnogo toga, ali to malo je presudno: karakter i motivacija su osnovi koji oblikuju razmišljanje, pa tek onda logika. o motivaciji ste lepo govorili. a što se tiče neizvesnosti: to je strah od budućnosti (bolesti, ekonomske neizvesnosti, promena koje mogu da naruše ustaljeni način života..), opet na to utiču ova dva presudna - karakter i motivi...

Pitanje je postavljeno 'sta je potrebno za razmisljanje?' i rekla sam sposobnost logickog zakljucivanja.Sta utice na nacin razmisljanja i gubitka logike ili njeno 'iskrivljavanje',je vec drugo pitanje.Mnogo toga moze da utice.Mnogo toga moze da formira nacin razmisljanja.Karakter se i oblikuje nacinom razmisljanja.Karakter jeste nacin razmisljanja.Ako vec govorimo o razmisljanju koje nije razmisljanje naucnog tipa,vec svakodnevno,ljudsko(u koje su upletena i osecanja).Slazem se motivacija je potrebna za pokretanje vijuga.I ona je razlicita od coveka do coveka.

Poslednja izmena od moderatora:
Mozda sam ja pogresio , jer kad se izgovore na ozbiljan nacin neke reci dobijaju drugaciji smisao od kada se izgovore u smislu svakodnevnice od te iste osobe...

Kad bi na ulici dobili pitanje sta je potrebno za kvalitetno razmisljanje (nekvalitetno imas i kad buljis u plafon pa se pitas da li je mrlja od komarca od prosle godine ili je neko u medjuvremenu overio nekog novog....)?

Nije isto i kad vas TP u svom stilu pita, i vec se naostrite na striktno i celicno logicno....
Ili malo ublazeno posmatrano , nije isto kad nesto definisete i obradjujete u sistemu konacne i striktne logike i nesto u sistemu labave i beskonacne logike (koja obicno znaci i zablude i demagogiju).

Tu mi je najsveziji primer na temi o pasivnoj agresivnosti...
Analiza striktna bi sve cinioce , posledice , uzroke, medju uzroke , medju posledice, posledice 3,4 reda.....uzela u obzir kao jedan skup i sve to povezivala uzrocno posledicnim relacijama i plus tezinski obradjivala i dodeljivala kvalifikator dobro, moralno , lose, nepodobno...

Sa druge strane opustena analiza, neogranicen logicki domen, dozvoljava da se nadjes u situaciji da zakljucujuci da je mnogo lakse biti baraba kad se koristis pasivno agresivnoscu, ustvari ti mozda dajes definiciju koja ovako ne bi bila primecene i uvrscena...Da je pasivno agresivna metoda samo jedan vid promovisanog ponasanja koji donosi koristi pa je zato u modi i izrazen brojno kod ljudi....
I stvarno ima puno koristi od takve metode, tako da je kao mimikrijska metoda izuzetno pozitivna, a kao sustinska, kad se dugotrajnom upotrebom odrazi na tebe, vrlo losa....
Nesto nalik ukusnoj hrani na krevetu, koja se duzom upotrebom pretvara u nemogucnost da uopste ustanes sa kreveta...

Kada se nadjemo npr. u nekom problemu....da bi smo mogli da ga resimo najpre trebamo da se opustimo koliko god je to moguce jer napetost onemogucava normalno i razborito razmisljanje.Trebamo da problem sagledamo objektivno jer emocije teze ka subjektivnom i takodje onemogucavaju protok informacija i dobrih i produktivnih resenja...Dakle sesti ili leci...ili napraviti teze o problemu i resiti ga....polako....Takodje za koncentraciju,razmisljanje o bilo cemu je potrebno da se nalazimo u mirnoj prostoriji,okruzenju......

Dovoljno hrane, dovoljno prostora i neka kolicina izvesnosti....
Tek onda mozemo da razmisljamo o izborima i sta je dobro i usmeravanje i usmerenje u neizvesnost....

U protivnom nesigurnost , dinamika, neresenost osnovnih dnevnih potreba izazivaju paniku i strah.A to paralise ikakvo dobro razmisljanje....

Ovo je stav psihologije iliti psihologa....

Ne slazem se sa psiholozima. Smatram da je najveci faktor interesovanje.

Back