Za ljude traže recept, za pse daju na reč

МАЧАК

Buduća legenda
Poruka
25.542
http://www.pressonline.rs/sr/vesti/...a+ljude+traže+recept,+za+pse+daju+na+reč.html
SKANDALOZNA PRODAJA ANTIBIOTIKA - LEKOVE ZA KOJE JE POTREBAN RECEPT APOTEKARI DAJU AKO KAŽETE DA SU ZA LJUBIMCA
Za ljude traže recept, za pse daju na reč
Zemlja apsurda: Do antibiotika nije tako teško doći iako važe stroga pravila Ministarstva zdravlja. Press test: Naša ekipa sa psom na povocu od apoteke do apoteke redom kupovala šta je htela.

Stroga pravila Ministarstva zdravlja o zabrani kupovine antibiotika bez recepta i nisu toliko stroga s obzirom na to što se lekovi u apotekama bez problema dobijaju ako kažete da su vam potrebni za psa. U ovaj, najblaže rečeno, „zanimljiv" režim prodaje lekova uverila se i ekipa Pressa, koja je na više od deset mesta bez ikakvih problema kupila pilule uz jednostavno i kratko obrazloženje „potrebni su psu"...
Da je pas najbolji čovekov prijatelj odavno se zna, ali da može biti od velike pomoći svom gazdi ako ga uhvati prehlada, dobije upalu uha ili sinusa šokiralo je i Beograđanku Mirjanu Ivković. Kada je saznala da će kutiju antibiotika dobiti „na račun" svog mezimca, odnosno da njen mezimac praktično ima veća prava od nje, Mirjana.

Bušan sistem

- Imala sam upalu sinusa i nisam mogla da odem do lekara po recept jer sam bila pod temeperaturom. Izašla sam do apoteke koja je u prizemlju zgrade u kojoj živim i zamolila za „alfacet" koji mi lekari inače stalno daju jer imam hroničan problem. Ali, apotekarka me je odbila. To me je toliko iziritiralo da sam pozvala drugaricu koja je veterinar da je zamolim da mi preko kolega nabavi recept. Ona mi je, međutim, rekla da mogu da dobijem lek ako kažem da mi treba za psa. To me je začudilo, ali sam rešila da probam, pa sam se spustila stotinak metara niže niz ulicu do prve sledeće apoteke i tamo dobila lek bez problema. Sada se pitam da li je normalno da ovako funkcioniše zdravstveni sistem jedne zemlje. Ovo je prosto neverovatno... - čudi se Mirjana.
Tragom ove priče, ekipa Pressa se sa psom na povocu zaputila po lekove, a u većini apoteka nam nije trebalo više od jedne rečenice da dobijemo kutiju antibiotika. Samo u pojedinim, farmaceuti su tražili ime veterinara koji je preporučio lek, a kada smo izgovorili ime koje nam je prvo palo na pamet, pružili su nam kutiju uz ljubazan osmeh. Uz obrazloženje da pas ima kijavicu, stomačne probleme ili upalu uha u jednoj apoteci u centru grada kupili smo „dovicin", u sledećoj „panklav", potom „alfacet", i tako redom...
U Ministarstvu zdravlja nisu za Press odgovorili na pitanje kako je moguće da se tako lako obore „stroga pravila" koja su ona postavili u vezi sa prodajom antibiotika. Na precizno pitanje našeg novinara dostavljen je birokratski, uopšten odgovor o pravilima prodaje lekova (pogledaj antrfile).
Međutim, lekari i farmaceuti sa kojima je Press razgovarao kažu da to samo pokazuje da na tržištu lekova vlada veliki haos, do kojeg su dovela sistemska rešenja. Farmaceut Vukosava Stevanović iz udruženja „Farmaceutsko jezgro" smatra da uvođenje kontrole potrošnje antibiotika nije dalo nikakve rezultate i da se oni i dalje prodaju i propisuju na vrlo problematičan način.

Zakon sa felerom

- Antibiotici se prodaju bez recepta samo uz pomoć papirića koje potpiše lekar, bez ikakvih podataka o pacijentu, naziva zdravstvene ustanova, bez pečata i faksimila lekara... U bivšoj Jugoslaviji antibiotik je morao da ide uz recept, bilo veterinara, lekara ili stomatologa. A sada, ne samo antibiotici već gomila lekova prodaju se mimo režima izdavanja lekova zato što institucija recepta ne postoji i ne poštuju se propisi - objašnjava ona.
Zorica Marković, predsednica Udruženja „Klub zdravlje", kaže da je jasno koliko je zakon loš.
- Naša specijalnost je da pravimo zakone sa raznim felerima. Nigde u svetu ne može da se kupi antibiotik bez recepta. Ali pošto kod nas čekanje na recept traje dugo, a privatne apoteke nisu izjednačene sa državnim, dok u svetu u bilo kojoj apoteci možete uzeti lek na recept bez obzira da li je privatna ili državna, stvara se potpuna konfuzija. Sve je to jako loše - rekla je Zorica Marković.

...................
..................
Ех....Да сам усвојио керушу Милу....сад сам на име ње
могао да ваљам антибиотике до миле воље....
а вероватно би ме држава плаћала за....ТУЂУ НЕГУ....
;););)

Тадић и ДС су гробари Србије.Кад се разболиш,треба по месец дана да стигнеш до неког лекара а за то време је загарантована смрт.Још кад се сабере овај глупи начин преписивања лекова и они који болују од брнигних болести имају велике шансе да оду код погребника.

Тадић и ДС су гробари Србије.Кад се разболиш,треба по месец дана да стигнеш до неког лекара а за то време је загарантована смрт.Још кад се сабере овај глупи начин преписивања лекова и они који болују од брнигних болести имају велике шансе да оду код погребника.

То и јесте план будуће коалиције...
Све их шаље код Томе гробара...
:rotf::rotf::rotf:

Back