Za Generaciju 50-te & 60-te

kojeimedadam

Buduća legenda
Poruka
27.250
Za svu decu koja su rođena
1950-te, 60-te​
i preživela

70-te, 80-te & 90-te !!​

Prvo, preživeli smo i rođeni smo normalni, iako su naše majke kad ih je bolela glava pile aspirine, jele hranu iz konzervi, pušile i radile do zadnjeg dana trudnoće i nikad nisu bile testirane na dijabetes.

U to vreme nisu postojala upozorenja u stilu "Čuvati daleko od domašaja dece" na bočicama s lekovima, vratima i ormarima.
Mi, kada smo imali 10-11 godina nismo nosili Pamperse i pišali smo u krevet.

Kao deca, vozili smo se u autima bez pojasa i vazdušnih jastuka i nismo morali imati kacige na glavi kad se vozimo biciklom ili na rolšuama.

Pili smo vodu iz creva za zalivanje bašte, a ne iz flašica kupljenih u supermarketu. Delili smo flasicu Kole sa nasim prijateljima i
NIKO
nije umro zbog toga
.

Jeli smo mlečne sladolede, beli hleb i pravi puter, pili kole koje su i tada bile pune šećera, ali nismo bili debeli
zato sto smo smo se

STALNO IGRALI NAPOLJU!

Izlazili smo iz kuće ujutro i igrali se ceo dan, sve dok se ne upale svetla na ulici,
žmurke, planova, klisa, klikera, Partizana i Nemaca, Kauboja i Indijanaca, zaloga i svega ostalog što je samo dečja mašta bila u stanju da smisli.

Neretko, niko nije mogao da nas nađe po ceo dan.

I nikad nije bilo problema...

Provodili smo cele dane praveći trokolice od otpada iz podruma, spuštali se niz ulice zaboravljajući da nismo napravili kočnice.
Nakon par padova, slomljenih prstiju i modrica

naučili smo kako da rešimo problem.

Mi nismo imali imaginarne prijatelje, ni probleme s koncentracijom u školi.
Nama nisu davali tablete protiv hiperaktivnosti. Mi nismo imali školskog psihologa i usmerivača,
pa smo ipak završavali nekakve škole.

Nama nisu prodavali drogu ispred škole...

Mi nismo imali Playstation, Nintendo, X-box,
nikakve video igrice,
nismo imali 99 kanala na televiziji
(već samo dva),
nismo imali video rekordere, surround sound, mobilne telefone, kompjutere, Internet, chat rooms...

MI SMO IMALI PRIJATELJE

I MI SMO IŠLI NAPOLJE

DA SE DRUŽIMO SA NJIMA
!

Padali smo sa drveća, znali se poseći na staklo, slomiti zub, nogu ili ruku , ali
naši roditelji nikada nisu išli na sud zbog toga

Igrali smo se lukovima i strelama, pravili katapulte i bacali petarde za Novu Godinu i sve smo to preživeli bez posledica!

Išli smo biciklom ili peške do prijateljeve kuće, zvonili na vrata ili jednostavno ulazili u njihovu kuću da se družimo i budemo zajedno!

Kad upadnemo u probleme sa zakonom, roditelji nisu plaćali kauciju za nas izvuku. U stvari, bili su često stroži nego sam zakon!

Mi nismo provodili jedan vikend sa mamom, a jedan sa tatom. Mi smo imali jednu kuću i jednu porodicu.

Poslednjih 50 godina su bile najplodonosnije godine u istoriji čovečanstva

Naše generacije su proizvele najbolje izumitelje
i naučnike do danas.

Imali smo slobodu, pravo na greške, uspeh i odgovornost.
I naučili smo da živimo s tim !

I ti pripadaš toj generaciji?

ČESTITAM!

nema na čemu, nije moja zasluga što sam rođena 60ih. treba čestitati današnjoj deci koja ostanu normalna, pored svega.

Nisam ni ja...i nezalim se.... Bilo bi lepo da tu cestitku vide i nasa deca....mozda bi nas posle toga bolje razumela.....i izvukla iz toga nesto korisno za sebe........a kada dodje taj trenotak....cestitat ce i njima neki njihov vrsnjak....ako ostane normalan....

da ali ta reakcija se nama desila zahvaljujuci i nasim roditeljima, koliko smo mi pomogli ili odmogli nasoj deci da se i njima desi isto tako nesto lepo i da i oni odrastaju u nekoj normalnoj sredini i srecnoj gde se cene prave vrednosti. Zato potrudimo se i mi da se ta lancana reakcija desi i drugima

Kada " Ne Verujes "......onda se i ne desava....

:lol: ma daj...nemoj da me zezaš...nisam od juče...i nemoj da (mi) prosipaš te fore s ''verovanjem i neverovanjem'', majke ti.

najpoznatija lančana dokazana reakcije je - već na žalost poznata (nuklearna bomba)...sve drugo je stvar volje kod ljudi (što je veoma proizvoljno), ali onda to ne treba nazivati lančanom rekacijom.
pogledajte statistiku i videćete da je lančana reakcija vezana samo (ili uglavnom) za negativne stvari.
i to što smo rođeni u neko doba...kakve to veze ima...dakle, moja deca koja su odrastala u najgore moguće vreme, treba da budu potpuno ušinuti roditelji?
svašta.
ili ja treba da nosim svinjske opanke, jer ih je nosio moj askurđel...ma daj.

Poslednja izmena:
:lol: ma daj...nemoj da me zezaš...nisam od juče...i nemoj da (mi) prosipaš te fore s ''verovanjem i neverovanjem'', majke ti.

najpoznatija lančana dokazana reakcije je - već na žalost poznata (nuklearna bomba)...sve drugo je stvar volje kod ljudi (što je veoma proizvoljno), ali onda to ne treba nazivati lančanom rekacijom.
pogledajte statistiku i videćete da je lančana reakcija vezana samo (ili uglavnom) za negativne stvari.
i to što smo rođeni u neko doba...kakve to veze ima...dakle, moja deca koja su odrastala u najgore moguće vreme, treba da budu potpuno ušinuti roditelji?
svašta.
ili ja treba da nosim svinjske opanke, jer ih je nosio moj askurđel...ma daj.

Jesam li ja spomenuo neku lancanu reakciju.....o cemu pricas....?

A, majku nemoj da mi spominjes.....

krstipd4je0-3.gif

:) Moja (ona prva) se bas fino oseca, mada...briga za decu je uvek postojala kod roditelja;)
Celi svet i sve sto imamo je u...glavi :neutral:
Meni je, eto `nako laicki, uvek fascinatno sto ljudi vise vole poluprazne nego polupune case :krsti:,valjda to ima i sa podnebljem nesto :aha:

:) Moja (ona prva) se bas fino oseca, mada...briga za decu je uvek postojala kod roditelja;)
Celi svet i sve sto imamo je u...glavi :neutral:
Meni je, eto `nako laicki, uvek fascinatno sto ljudi vise vole poluprazne nego polupune case :krsti:,valjda to ima i sa podnebljem nesto :aha:

Bice da ne zele da se toga odreknu....jer to je sastavni deo njihove proslosti....koje se rado secaju.....

Kada se pojavila ova tema ..mislila sam da ce se na osnovu ovog sarenog i podugackog copy paste uvodnog teksta...pisati o tim vremenima..iskustvima..o svemu sto je karakteristicno za te godine ..posebno u Beogradu..kakav je bio Beograd tih godina..kako se zivelo..sta su bila interesovanja...desavanja u Beogradu...i tako..ali nista osim..spama..
Bicu jos samo malo strpljiva..a onda tema ide pod kljuc..

Ajde ....Generacijo... od 01. Januara 1950 - te....do....31. Decembra 1969 -te....

Javite se....

Ova tema je namenjena nama....ali i našoj deci.....mi da se podsetimo...a ona da vide i pročitaju ....kakvo je to vreme bilo....možda će nas bolje razumeti...

Poslednja izmena:

Back