ZA DOKTORKU

• Začetnik teme Začetnik teme Katia Livanou
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Niste rekli koji je primarni tumor.Inace bilo cega da je kada ide na koske uopste nije dobro.Radio terapijom ce privremeno ublaziti bolove,al jednog trenutka ce to prestati da deluje i ostace palijativno otklanjanje bola morfijumom.Svakako da pad apetita nije dobar.

Sto se tice postova clana DR ima i netacnih a to je da je rak testisa najagresivniji i gotovo neizleciv.Pre deset godina je naplasila neke ljude da im je dete gotovo,u terminalnoj fazi jer tumor testisa ima metastaze.Nisam siguran da li se uspesno leci kada metastazira u koske ali uspesno se leci i kpd metastaza na mozgu.Primeri su Lens Armstrong koji je to pobedio 90ih i mnogobrojni fudbaleri.Ima slucajeva uspesnog izlecenja i u Srbiji.

Primarni je karcinom valekule koji je zahvatio i bazu jezika. Onkologu nije jasna lokacija na kojoj je doslo do metastaze jer nije uobicajeno, ali CT pokazuje upravo to.

Ako procitas ponovo, kaze zena da je utvrdjeno da je sa primarne lokacije odstranjen potpuno.

Jeste, operacija je odrađena u julu. Odstranjeni su dio valekule i dio baze jezika. Sva rubna područja su imala maligne ćelije. Odrađena je radio terapija u 30 frakcija. Nakon radio terapije to područje je ostalo u potpunosti čisto. Dokrori tvrde da tu sada nema ništa.

Moj muž je u maju ove godine radio PET CT na kojem je očitana promjena na grlu i nakupljanje one tečnosti koja je ubrizgana u tijelo oko sakralne kosti. Pošto je imao povredu prije 25 godina na sakralnoj kosti isključena je mogućnost udaljene metastaze. Odrađeno je hirurško odstranjivanje karcinoma sa valekule i baze jezika (PH nalaz je utvrdio adenocistični karcinom). Pošto je na rubnim područijima detektovno još malignih ćelija odrađena je i radio terapija. Nakon odrađene terapije utvrđeno je da je kancer u potpunosti odstranjen. Kontrole su rađene vizuelno. Zadnju terapiju muž je primio početkom oktobra. Hemo terapije nisu uključene jer smo dobili informaciju da takav oblik terapija nije uspješan u liječenju te vrste karcinoma.
PET CT je rađen zato što je postojala sumnja na metastaze na plućima, što je PET-om isključeno. Na nalazu je pisalo da nema fizioloških promjena ili tako nešto. Prije pet dana suprug je dobio jake bolove duž desne noge. Hitno je naručen na CT koji je pokazao promjene na donjem dijelu kičme (na nalazu se spominje L5 - L4 i još nešto). Takođe, na nalazu je navedeno da se primijeti da se struktura kostiju razređuje. Zadržan je na Onkološkom odjeljenju zato što trpi jake bolove i postoji opasnost od povrada kičme. Odmah mu je uključena radio terapija (10 x 30Gy).
Imala sam informativni razgovor sa njegovim onkologom. Dobila sam informaciju da prognoze nisu dobre. Metastaza se može smanjiti i držati pod kontrolom, ali se ne može izliječiti. Imam osjećaj da i dalje nemam dovoljno informacija i svjesna sam da sam sama kriva za to. Naravno, ja bih najradije da mi neko priča o statistici, šansama za preživljavanje, dužini života, kvalitetu života...
S jedne strane nadam se da će se to riješiti i da će moći da živi sasvim normalno, s druge strane ne mogu da se pretvaram da situacija nije ozbiljna i da negiram potencijalnu mogućnost da ću ga brzo izgubiti. Prestravljuje me nekakva ideja da će da se pati i da će mu ostatak života biti užasno bolan, ali isto tako me straši i pomisao da će samo da umre.
Imam nevjerovatno puno pitanja:
Koliko uopšte možemo da se nadamo nekakvom saniranju ovog problema?
Možemo li očekivati bilo kakav kvalitet njegovog života?
Kakve se sve terapije u praksi sprovode kod ovakvih slučajeva?
Hoće li stvarno radio terapije da otklone bol ili to rade samo privremeno?
Imamo li ikakve šanse za ozdravljenje?
Da li dodatno pogoršava stanje to što gubi apetit?
Kako da se postavim prema njemu?
Kako mu mogu pomoći?
Molim vas za iskrene odgovore.
Нажалост, као што су Вам рекли, аденоид-цистични карцином има прилично брз развој и не баш сјајну прогнозу.
Претпостављам да су Вам објаснили да је реч о карциному пореклом од пљувачних жлезда. У случају Вашег супруга, то су тзв. мале пљувачне жлезде или субмукозне.
Карциноми пореклом од пљувачних жлезда се лече зрачном терапијом, за сад нема адекватне хемије.
Губитак апетита свакако шкоди и трудите се да га терате да једе.
Немојте да га жалите , не да он види, потрудите се да се осећа достојанствено и имајте разумевања.

Не знам колико је година Вашем супругу, овај карцином је пошаст чешће млађе популације тј. млађих одраслих.

Нажалост, као што су Вам рекли, аденоид-цистични карцином има прилично брз развој и не баш сјајну прогнозу.
Претпостављам да су Вам објаснили да је реч о карциному пореклом од пљувачних жлезда. У случају Вашег супруга, то су тзв. мале пљувачне жлезде или субмукозне.
Карциноми пореклом од пљувачних жлезда се лече зрачном терапијом, за сад нема адекватне хемије.
Губитак апетита свакако шкоди и трудите се да га терате да једе.
Немојте да га жалите , не да он види, потрудите се да се осећа достојанствено и имајте разумевања.

Не знам колико је година Вашем супругу, овај карцином је пошаст чешће млађе популације тј. млађих одраслих.

Nije mi tako rečeno. Dijagnozu sam dobila od onkologa, radiološkog onkologa i specijaliste za ORL. Porijeklo karcinoma je u valekuli. Rečeno mi je da je ta vrsta raka agresivna, ali da se sporo razvija. Takođe je rečeno da se ta vrsta uspješno rješava kombinacijom operacije i radio terapije. I kroz tri kontrole na mjesečnom nivou potvrđeno je da na toj lokaciji više nema raka. Same radio terapije su mu dosta teško pale. Imao je mučnine, česta povraćanja, slabost i gubitak apetita. Mjesec dana poslije radio terapija došlo je do oporavka.

Zbunjujuće je to što je on do tri dana prije prijema u bolnicu bio bez ikakvih simptoma. Bio je dosta pokretljiv i radio je čak i fizički teške poslove koji ga nisu iscrpljivali. U ta tri dana od kada je nastao neizdrživ bol, problem sa mokrenjem i smanjenje pokretljivosti urađen je CT na kojem su očitane promjene sa razgradnjom kostiju. Sada treba da se kreće što manje jer postoji mogućnost povreda. Ono što mi je sasvim nejasno, a i onkologu je, to je brzina kojom su se desile promjene. Kod onkologa je bio nekih 10 dana prije novih dešavanja. Opipala ga je u potpunosti. Nije imao nigdje uvećane limfne čvorove. Nije imao nikakvih otoka. Nije imao nikakvih simptoma. Znam da maligne ćelije mogu da putuju i preko krvotoka tako da to sa normalnim limfnim čvorovima ne znači ništa.

Možda je suludo sa moje strane što gajim nekakvu nadu, ali već jednom smo imali slučaj da je CT očitao promjene (i to na plućima) koje su na tom snimku izgledale kao metastaze, a tek kroz PET CT je utvrđeno da tu nema fizioloških promjena. Na istom tom PET CT-u je utvrđeno da postoji skupljanje "one" tečnosti oko sakralne kosti. Pošto je muž imao povredu sakralne kosti prije nekih 25 godina smatralo se da je to posljedica povrede jer je to previše udaljena lokacija da bi se mogla tretirati kao metastaza. Koliko sam shvatila doktore prihvatljive lokacije bi bile: vratna kičma, pluća, jetra..., ali ne i sakralna kost. Sada su otvorena sva ona pitanja koja sam već navela i još neka. Da li je stvarno moguće da se u par dana desi tolika ekspanzija u tom dijelu zajedno sa razgradnjom kosti? Ako je to postojalo od ranije (samo bez simptoma, što je neuobičajeno jer je u takvim slučajevima bol prvi pokazatelj) kako je moguće da je radio teške fizičke poslove, a da nije došlo do povrede? Koliko je potrebno da insistiram na daljnjim analizama da bi se znalo više o postojećem problemu?

I molim vas, odgovorite samo ako ste doktor ili ako ste imali slična iskustva. I ja pretražujem tematske sajtove na našem i engleskom jeziku. Pročitala sam nevjerovatno puno studija koje opisuju tu vrstu karcinoma, lokaciju primarnog karcinoma i lokaciju metastaze. I pored svih dobijenih informacija i dalje nemam potrebno znanje i iskustvo da bi tvrdila bilo šta.

Јесам della dr, специјалиста патологије тако да ми је материја врло блиска. Давање дијагнозе онколошким пацијентима је такорећи ресор нас патолога.

Валекула је анатомска регија ларинкса/гркљана, на њој се тумор само налази, а хистолошки тип тумора је, како сте навели, аденоид-цистични карцином. Он је порекла малих субмукозних жлезда валекуле или како ми то кажемо порекла малих пљувачних жлезда.

За аденоид-цистични карцином је управо карактеристично да ће пре дати удаљене метастазе него локалне у лимфне нодусе врата.
Иначе, у онкологији је правило да стриктног правила нема кад је метастазирање у питању.
Сећам се случаја од прошле године, жена је имала карцином дојке, а откривен је преко метастазе у колени зглоб. То је тек регионална удаљеност, а ипак...

Што се тиче метастаза у кост, клиничка слика (јак бол) и разградња кости се уклапају. Метастазе у костима се понашају или литично или остеобластично тј. или разлажу кост или је изграђују тј. натерају ћелије кости да стварају нову канцерску кост. Код Вашег супруга је прва варијанта у питању.
Наравно, ако ће Вама бити лакше, питајте онколога има ли неког ортопеда око себе који би искиретирао мало пршљена како би патолог опет погледао ткиво. Међутим, нисам сигурна да за тим има потребе.
Код концера је све могуће па чак и да људи немају симптоме до пред сам егзитус. И то сам виђала у пракси.

Питајте шта Вас још занима.

Pošto se radi i veoma bolnom obilku metastaze interesuje me šta sve može da se uradi da se poboljša njegov kvalitet života? Trenutno je na morfijumu, dok radio terapije ne odrade svoj dio posla. Imam informaciju da će vremenom bol ponovo da se pojavi. Da li često korištenje morfijuma može da dovede do toga da više uopšte i on ne može da ublaži bol? Postoje li još neke metode da se bol isključi? Naknadno će se odlučiti da li će se uključiti i hemioterapije. Za sada on je izuzetno optimističan i dobro sve psihički podnosi. Koliko je pametno da on raspolaže sa svim informacijama?

Радиотерапија би требало да санира проблем, самим тим ће и бол нестати. Појавиће се поново ако се метастаза појави поново.

Наравно, коришћење морфијума не сме бити пречесто, што због самог ефекта морфијума, што због губитка примарног ефекта.

Терапија бола је прича за себе и ту морате врло пажљиво да приступите да не бисте испуцали сву муницију пре времена. То није мој ресор па се не бих упуштала у детаљнију причу али онколошка установа у којој се лечи Ваш супруг би требала да има особу тј. лекара који би могао прецизно да Вас упути како лечити бол али прво уз помоћ аналгетика, никако одмах примењивати морфијум.
Наравно, сад околности налажу такву терапију али ипак се ту зна за поступност у примени лекова/аналгетика.
На крају крајева, ево једног доброг приказа терапије бола код пацијената са карциномом: https://www.researchgate.net/profil...ain_relief/links/546dd6350cf26e95bc3d0229.pdf
То је, у суштини, то.

Оптимизам је веома важна ставка. Много зависи од њега као пацијента.
Јако је важно какву одлуку Ваш супруг донесе по питању болести с којом се бори. О информисаности, опет зависи од њега тј. како Ви као супруга процените.

Back