- Poruka
- 9.023
Naš narod često ima običaj da sa suzama u očima gleda na imperije kao što su Kina i Rusija zaboravljajući da je običan čovek za takvu vrstu vlasti bezvredni mrav.
Ovde ću staviti akcenat na Kinu i prava radnika u istoj. Kina je zvanično komunistička država ali po svoj prilici iz komunizma su uzeli samo diktaturu i ništa više. Revolucija nije uspela, cara su zamenili crvenim carevima.
Globalizacija je proces koji se odvija duže vreme i ogleda se u širenju ogromnih mahom zapadnih kompanija po čitavom svetu u potrazi za što jeftinijom radnom snagom. Svoju potragu uglavnom završavaju u Kini. Stvar je do te mere otišla daleko da kompanije utiču na donošenje zakona u nekim državama. Kompanije kao što su Apple našle su svoj put do robova u najmogoljudnijoj zemlji sveta. Možda ste već i čuli da se radnici u Apple fabrikama bacaju sa krovova kako bi okončali agoniju. Uprava je "rešila" taj problem tako što je postavila oko zgrade zaštitne mreže.
Radnici se sigurno ne odlučuju za takav potez jer im je lepo..... na žalost Apple nije jedini koji posluje na taj način.. Skoro sve kompanije imaju isti model poslovanja. Postavljaju se previše kratki rokovi za previše posla koji treba da se obavi. To znači da ljudi moraju da rade prekovremeno 7 dana u nedelji. Pored velikih zahteva kupaca tu je i korumpirana uprava i tako u krug....
Obično ne volim da bistrim svetsku politku ali u ovom slučaju stvar je potpuno drugačija od onoga "ja bi to ovako pa onako". Kao što već napisah gore, korporacije idu po celom svetu i mi tu nismo pošteđeni. Uslovi rada su veoma slični kao u Kini i to znam iz prve ruke(radio sam na građevini). O zdravlju radnika se ne vodi računa baš ni malo.
Strane fabrike kod nas ostvaruju ogromnu dobit jer ljudi kod njih rade gotovo za ništa. Svako ko radi kod njih a bogami i kod naših poslodavaca može biti srećan ako ima 200 evra platu (bar je u provinciji tako). Kod nas je velik problem korupcija. Dok poslodavci rade protiv zakona inspekcija za kilu slanine i kesu čvaraka okreće glavu od patnje ljudi.
Pošto više nema zakona o kleveti i zlouotrebi istog mogu da kažem da ovu našu polu-državu vodi izdajničko fašisoidna banda već dvadesetak godina. Ministar Mlađan Dinkić predvodi kolo koje ubija ovaj narod. Sada ću reći i zašto.
Model koji se primenjuje u čitavom svetu je zaduži pa uzmi kada dug više ne može da se vrati. Stalno se protura priča kako mi ne možemo da živimo bez MMF-a. MI možemo, ali nagnojala političko činovnička KLASA(to je pravi naziv za njih) ne može jer ogroman deo naše privrede je u sivoj zoni a oni što plaćaju porez ne prave dovoljno novca.
Ovako stvari funkcionišu: Mi uzimamo pare iz stranih fondova ali gle čuda taj novac ne dolazi do nas (i ako dug pada na svakog, čak i na one koji se još nisu ni rodili) nego ide stranim bankama (da bi naši ljudi mogli da podignu kredite po najvećim kamatama u poznatom univerzumu) i kompanijama. Sećate se Dinkićeve šeme da ulagači dobijaju od 5000 do 10000€ po svakom čoveku skinutog sa biroa? Eto tamo idu pare uzete iz inostranstva, od stranih fondova do naših političara (gde se naravno malko uštine, to se podrazumeva) pa onda nazad strancima kroz banke i firme. Tako se to kolo zatvori a dug rođeni moji ostaje nama i onima što dolaze posla nas.
Drugovi i drugarice, braćo i sestre, stvarno ne znam šta bi dodao ovde. Pomalo sam umoran od svega što se događa... imajte na umu... Deda Mraz je stigao i kod nas.
Poslednja izmena od moderatora: