Yugo medju 10 najgorih automobila ikad napravljenih

Mi u Srbiji jos nismo imali takve tornade i pijavice kao u Americi i to se desi i sa najskupljim kolima.
Na kraj krajeva njima i Toyota nije bezbedna pa su digli citavu frku oko toga.
Evo jednog zanimljivog oglasa.
http://www.polovniautomobili.com/oglas5110882/zastava_750/
Kad se samo setim da sam jednog veoma sacuvanog sa 43k km u prvoj boji prodao pre 5-6 godina Rambo Amadeusu za 550 eura nije mi dobro.

Ovaj rezultat i nije tako los po pitanju Juga, obicno na ovakvim listama zauzima prvo mesto, tek ponekad zauzme neko drugo mada i tad bude medju prva tri.
Sto se tice fice, ako cemo iskreno, on i jugo se ne mogu porediti. Fica kao auto je imao i smek i dusu i sve. Jednostavno predivan auto. Mi smo ga kuci imali i sad mi je zao da ga nisam vise vozio i da ga nisam uzeo sebi tad. . . Ali sad, sta je tu je. . . A jugo, je u Srbiji to sto je ste, samo zato sto je bio nacionalni auto i to je otprilike to. . .

@ Dule

Moj je tata naseg dao za prase pre oko 10 godina koje smo za Bozic potukli :lol:

Danas sam bio na skupu oldtajmera i evo slike jednog prelepog Fiće.
2la7m1w.jpg

ajde nek dodje amer sa nekim od njihovih ladja od preko 5 metara da vozi po balkanskim ulicicama.vrlo brzo bi poceo da hvali juga.

nije jugo bas toliko los koliko se prica i kakvim ga predstavljaju.to sto je od 1982 godine ostao isti do 2005 nije mana juga nego krize.

sta smo od auta imali tih godina.kadet kockica,golf kec ,tristac, lada, reno 4,eskort sa zadnjim pogonom.jesu bili malo, ali malo bolji automobili.

mnogi jaci proizvodjaci su godinama nakon juga izbacivali modele sa vecim manama.dacijin reno solenza sa limom od papira ,fordovi i opeli iz 90-ih godina sa losim dizelima i slabom limarijom,skoda sa ocajnim dizelom u feliciji

e kad moram juga braniti ali se treba realno reci.

Poslednja izmena:
...and the vehicle reportedly rarely surpassed 50,000 miles without breaking a belt.

Najveca glupost ikad napisana, 50k milja je oko 75k kilometara a u Srbiji (a i bivsoj Jugoslaviji) je skoro svaki Jugo presao bar duplo. Sve ce raditi kad se odrzava, problem je sto si u Americi Juga mogao da kupis za jednu prosecnu mesecnu platu, tako da ga niko nije ni odrzavao, sto bi kad znas da kad se pokvari odmah odes i kupis drugog.

Na današnji dan je poslednji Yugo sišao sa proizvodne trake​

Amerikanci će verovatno reći da je Yugo bio najgori ikada proizveden automobil, i neko će možda i poverovati, ali mi koji smo imali prilike da se sretnemo sa njim ipak znamo da je pružao taman onoliko koliko je koštao. Zvuči pomalo neverovatno da je prošlo čak petnaest godina od kada je poslednji Yugo sišao sa proizvode trake, a to se desilo baš tog jedanaestog dana novembra, 2008. godine.

Naš mališan je razvijen krajem sedamdesetih godina prošlog veka da bi popunio prazninu između modela Zastava 101 i Zastava 850.

Prvi prototip je kompletiran u oktobru 1978. godine i poklonjen je predsedniku Titu, da bi serijska proizvodnja startovala dve godine kasnije. I imaće više nego uspešnu karijeru pošto je isporučeno 794.428 primeraka, iako će mnogi kritikovati i reći da je bio zastareo od prvog dana, pošto je pozjamio mnogo toga sa Fiata 127.

Yugo je takođe jedini automobil iz istočne Evrope koji se prodavao u Sjedinjenim Američkim Državama kao fabrički model (Škoda Favorit se uvozila „preko bare“ daleko ranije, ali samo od strane privatnih kompanija). Većina primeraka je napustila fabriku sa 1,1-litarskim benzincem i 45 konjskih snaga i petostepenim manuelnim menjačem. U izboru su takođe bile i verzije sa benzincem radne zapremine 903 kubika kao i s moćnijim 1,3-litarskim benzincem. Najpopularnija konfiguracija je bila heč sa troje vrata, a napravljena je i mala serija kabrioleta (navodno svega 200 jedinica).
Yugo je definitivno pokazivao godine još tokom devedesetih godina prošlog veka, ali teška ekonomska kriza u državi i kasnije bombarodvanje fabrike u Kragujevcu su sprečili da planirana zamena stigne na vreme. Tek 2008. godine se u celu priču umešao Fiat i ponudio da otkupi 67% firme, dok je preostalih 33% vlasništva ostalo u rukama domaćih političara. Nekadašnja firma Zastava Automobili je prestala da postoji, a na njenoj bazi je nastao Fiat Automobili Srbija.

Svi se sigurno pitaju šta se desilo s tim poslednjim modelom. Pa sama priča je zapravo veoma zanimljiva i kolege iz novina Novosti su pre nekoliko godina napisali zanimljiv tekst na tu temu. Naime, tog kobnog 11. novembra 2008. godine je napravljeno devet Jugića, a onaj poslednji je ispraćen suzama zaposlenih uz pesmu „A sad adio“.

Originalno je objavljeno da će biti kolekcionarski primerak zajedno sa još dosta drugih bitnih modela u istoriji Zastave, kao što su prvi i milioniti „Stojadin“, zatim trkačka izdanja Zastave 101, modeli sa ekspedicije Kragujevac -Kilimandžaro, rani primerci „Fiće“ i „Tristaća“, prototip limuzinskog izdanja Floride i drugih.

Muzej je trebalo da ostane u delu fabrike gde su se modeli baš proizvodili, ali je taj deo firme pripao Fiatu. Vozila su poslednji put viđena 2013. godine i iako postoji tvrdnja da se nalaze u Fiatovom delu kompanije, drugi ipak veruju da su ih Italijani poslali pod presu. Tu priču detaljnije možete da pročitate ovde.
Zastava je na taj način otišla u istoriju posle proizvodnje više od četiri miliona jedinica, od čega je petina izvezena u preko sedamdeset država širom sveta. A poslednji Yugo, gde god da si, počivaj u miru…
https://autorepublika.com/2023/11/1...aQU8vmI2V8Pjw1ZVPsggyniorsGHjhEGm3_KDp_OH6U8w

Nije ni cudo,Englezi nas mrze oduvek jer smo normalniji od njih.A Yugo nikako ne moze biti jedan od 10 IKAD najgore napravljenih automobila.Postoje yugici stari 20 i vise godina sa prvom farbom na sebi.Nek ne jedu g.ovna :p
Gresis mnogo Englezi vole Zastavina vozila, ne znam ko to jede govna ali verovatno neko od youtubera.

\Jugo generalka kostala sica....
Ja sam skoro vozio Jugo, pa mi nije nista smetalo...
Gde su trabanti varburzi, peglice, pa i fica koji je in samo zbog lake popravke i mehanizma...pravi kremenko automobil...
Eno buba , meni drazi Jugo od Bube...mada je jugo slabiji od Bube, bar se meni tako cini, jer u Jugu kad god ga vozim bude sve puno , to je Jugo , uvek se nakrcaju ljudi bude 400kg zive mase a Jugic sa tolikom dodatnom tezinom je kao utovaren kamion....skoro, ne bas ali tu je...

Da nismo bili zatucani koliko smo bili, mogli smo fino od švaba naučiti par caki i autoindustrija bi nam bila odlična. Ali ne, gdje će kada su nam partije bile pune zanatlija a nekad čak i onih bez škole, zidar je odlučivao oko autoindustrije :roll:.
E to jeste maslo Dinkica da vrati fiatu licencu za dz.....zato je pukla zastava da bi se fiat usrecio....

http://wallstcheatsheet.com/stocks/10-startlingly-dangerous-cars.html/?a=viewall&ref=GR

YugoGV.jpg

9. 1985 Yugo GV

The 1985 Yugo GV is the laughingstock of cars everywhere and is often called “the worst car ever made.” Manufactured in Yugoslavia, the Yugo GV was so unsafe it could actually be blown off a bridge via a gust of wind — which happened in Michigan in 1989, per Popular Mechanics, in an incident that killed the driver instantly. Cheap parts and shoddy construction meant just about everything caused this car to literally fall apart while it was being driven, and the vehicle reportedly rarely surpassed 50,000 miles without breaking a belt.

Parts of the Yugo GV were so poorly constructed that vibrations caused by driving would often cause them to shake and break into pieces like the junk they were, and terrible wiring often caused electrical shortages and fires inside the vehicle. To be fair, the Yugo GV cost only about $4,400.

Yugo je bio extra klasa sa područja s kojeg je dolazio.
TOP.

Back