Uh .....neki bi rekli "od dva zla,koje je manje bolno"
Ja ti mozda necu biti dobar savetodavac (jer imam neka svoja ubedjenje),ali po mojoj nekoj sugestiji,izbor bi uvek pao na model koji mi zovemo "stariji".
Dakle:
- karburator,
- nikakva elektronika,
- nikakve klime i podizaci stakala,
- nikakvi servo uredjaji,
- nikakve plastike po karoseriji.
Ja sam ljubitelj "old school-a",sto ne mora da znaci da i ti tako razmisljas i volis.....
E sad dalje.....Dugi niz godima,masu plasticnih elemenata za Zastavu,radila je Jugoplastika.To je bilo dobro,i MNOGO kvalitetnije nego recimo "privatni koperanti" koji su kasnije te delove isporucivali.Tako recimo,u novijim modelima plastika u kabini "skripi",plasticnici zupcanici pucaju,lome se,krti su,brzo se ojedu,i nastaju problemi ili problemcici.
Takvih primera ima dosta (ja sam naveo samo jedan - plastiku),ali i sve drugo je odprilike tako.
Sto se tice izbora motora,opet dolazimo do onog momenta gde ti kao individua moras da odlucis sta je to sto te zadovoljava.Dizel eliminisem jer ih nema ,pa cu se samo fokusirati na benzince.
Pezoov motor je svakako KVALITETNIJI,brzi,agilniji,dugotrajniji.....ali isto tako i skuplji i kompleksniji za odrzavanje.Nalazi se u novom modelu,sto za sobom povlaci niz drugih "novih" resenja (elektronike,enterijera,eksterijera) ,koji su po meni LOSI.Dakle na jednom polju dobijes,na druga tri izgubis.
Sto se tice trapova,ja tu ne pridajem puno vaznosti,jer i NOVI u fabrici,i NOVI u radnji (kao rezervni deo) ,po meni su SMESNO ne kvalitetni,jer te delove (npr; rame,kosku itd) opet rade neki "anonimni" proizvodjaci (po nekim "supama"),ali deo kao deo,izlazi na trziste sa raznim etiketama,i zigovima renomiranih brendova.
Ja to ne volim,ne verujem u takav kvalitet,i onda resenja trazim od slucaja do slucaja,odnosno reparacijom na proverenim mestima ukoliko ne mogu da dodjem do kvaliteta koji mi odgovara u prodaji.
Karoserija je opet prica za sebe......Stare su vec odavno "istrulile",a nove lagano pocinju,jer SVI plasticni elementi koji se nalaze na karoseriji,su joj NAJVECI neprijatelj,jer se sva voda i blato zadrzava ispod njih i nastaje problem.(mislim na one spojlercice,pragove itd).Sam cin pripreme karoserije u fabrici je vec u samom startu LOS (farba,podloga itd),pa je korozija neminovna.
To je u stvari i najveci problem kod pronalazenja recimo "starog" modela.Naci ga ,zdravog,u prvoj boji,domacinski sacuvanog - ravno je dobitku na igrama na srecu.
Primera radi,ja sam za poslednjih godinu dana VIDEO samo jedan primerak koji zadovoljava TE NEKE moje kriturijume,i to je bila ona "medju serija" (iz neke 2002ge 1.3/65ks) ,koja je zadrzala koncepciju "starog" enterijera,ali je "oplata" instrument table bila sa tasterima koji su isli u YUGA u to vreme.Tad se radilo po sistemu "trpaj sta imamo na lageru".
Imam slike tog primerka,pa ako te zanima mogu da ih okacim.
Eto - to je moje neko individualno misljenje ,sto ne znaci da neko drugi misli drugacije.
Delova ima,mehanika je smesna,alternatvnih resenja (kao opcije) ima dosta,tako da sta god odlucis,i koji god primerak da nadjes (a da valja),mislim da ne bi trebao da imas nikakvih problema.
Neko s kim si dobar iz Srbije,uvek ce ti naci to sto bi ti tamo (u Hrvatskoj) eventualno predstavljalo problem
Srecno u nabavci ako si se za nju odlucio