YU Times New Roman ć,č,š,ž,đ problem

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

CVIJA_94

Zainteresovan član
Poruka
138
Ljudi pozz, Ovako imam problem sa instalirao sam font YU Times New Roman trebao mi je da bih neke Wordove fajlove otvorio.
-Problem je sledeći tekst je u Wordu napisan u Yu Times New Roman-u :dash:.
-Zatim instalirao na komp Yu Times New Roman i umesto slova ć,č,š,ž,đ mi izbacuje kockice.

Sad neznam da nije problem do UNICODE Dal to treba promeniti?

Ako je problem do UNICODE, probaj ovako:

Idi u Control Panel > Regional and Language Options > Advanced i pod opcijom Language for non-Unicode programs proveri da li ti stoji Serbian (Latin)... ja sam jednom imao problem sličan tvom i rešio sam ga na ovaj način :ok:

Ako je u pitanju onaj stariji sistem, gde se Ž dobija pritiskom na SHIFT+2, Č pritiskom na SHIFT+6 itd, onda nisam siguran... možda ćeš ipak morati ručno da prepravljaš.

Ne, nema veze s tastaturom, nego je font takav. On radi nezavisno od kodiranja, a kompjuter ga identifikuje kao da je engleski (zato radi samo kad podesiš na engleski). Ja, recimo, kad dobijem mejl sa takvim fontom, onda su rečenice ovakve:

"Da li mo`e{ da mi pomogne{? Hitno mi treba tvoja pomo}."

To zna da se dešava kad je prikazan u Arial-u, Times New Roman-u (bez YU) ili u nekom drugom fontu koji nije taj isti i koji ne podržava takvo kodiranje naših slova. Da li ti možda Word promeni font iz YU Times New Roman samo u Times New Roman?

Pejstuj tekst u Word, markiraj sve i onda idi na font i stavi da bude YU Times New Roman ili neki drugi koji ima YU ispred, odnosno koji se kodira na taj način. Sad sam ja probao na svom kompu sa jednim takvim tekstom i uspelo je. Jedino me buni što kažeš da ti se pojavljuju kockice, a ne znaci {, ~ i slično...

Ne znam zašto ti nisu isti znaci, zaista... Ili je taj font sasvim drugačiji (kad su u pitanju naša slova) nego ovaj ili nešto kod tebe nije podešeno oko kodiranja...

Jedino što još mogu da te posavetujem je da vidiš koji je znak umesto malog š, da odeš na Find & Replace i prosto zameniš sve znake... tako isto vidiš i za č, ć, ž, pa onda za velika slova... a ako ti taj font zadaje tolike muke najbolje je da ga ubuduće izbegavaš i koristiš fontove bez YU ispred...

Ovako sagledao sam malo bolje problem:

1.Prekopirao sam onu rečenicu
Da li mo`e{ da mi pomogne{? Hitno mi treba tvoja pomo} stavio YU Times New Roman i on mi pretvorio i sve je ispalo ok.

2.Što se tiče kockica ja sam doneo dokument Wordov kucan Yu Times New Roman-om i pretvorio ga Times New Roman zatim prepravljao č,ć,š,đ,ž koji su deo Times New Romana zatim pokušao ponovo to da vratim u Yu Times New Roman i dobio sam kockice na nekim mestima a na nekim sva slova Yu Times New Roman a č,ć,š,đ,ž Times New Roman.

3.Skinuo program koji konvertuje Unichar u YuShii i konvertuje samo č,ć,š,đ,ž koja su Times New Roman u {,},` i tog tipa zatim ceo tekst obeležim i Yu Times New Roman stavio i sad je ok.:super:

4.Uzeo sam neki drugi dokument koji nije prepravljan prvo iz Yu Times-a u Times Roman on odmah sve lepo prepoznaje.

5.Pitanje-Problem

Interesujeme:Ako kucam neki tekst u Yu Times Roman-u zašto mora dole da mi bude EN a ne SR zato što kada mi je EN?
on kuca ono tipa š,đ,č,ć,ž dobro samo što moram SHIFT za malo slovo jel to ok?
A kada stavim SR neće da mi kuca ja to isto slovo gore podešen Yu Times Roman sve kuca osim kada treba da se otkuca č,ć,š,đ,ž tada pređe na Times New Roman.

Pa kažem ti, takav je font da ga sistem tretira kao da je engleski i samo tako i radi... jednostavno promeni na EN dok radiš s njim.

Da, u redu je da moraš SHIFT za malo slovo. Trebalo bi da čak i kad ti je pritisnuto CAPSLOCK da i dalje ne može malo slovo, već da moraš da pritisneš SHIFT da bi ga dobio.

Ok, tako je kad stavim CAPSLOCK ponovo moram SHIFT ali naravno necu kucati sa ovim fontom vec samo ako mi se budu pojavljivali neki ovakvi fajlovi.

Otvorio sam fajl večeras i ponovo imam kockice mesto slova č,ć,š,đ,ž ali nemoraš da se mučiš više hvala ti na pomoći istražiću ja pa ako nešto zapne zvaću.

Ljudi pozz, Ovako imam problem sa instalirao sam font YU Times New Roman trebao mi je da bih neke Wordove fajlove otvorio.
-Problem je sledeći tekst je u Wordu napisan u Yu Times New Roman-u :dash:.
-Zatim instalirao na komp Yu Times New Roman i umesto slova ć,č,š,ž,đ mi izbacuje kockice.

Sad neznam da nije problem do UNICODE Dal to treba promeniti?

kako ja da dobijem taj yu times new roman ..............imam neke radove koje bih prebacio sa latinice na cirilicu.ako nije problem zamolio bih te da mi posaljes taj font na harli@beotel.net
hvala

@Grofdrakula

Uopšte ti ne treba poseban font za to. Možeš pomoću tzv. konvertera da prebaciš iz latinice u ćirilicu, imaš na ovoj temi
smiley_emoticons_ozboss_pfeil.gif
http://forum.krstarica.com/threads/244232

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back