YouTube kažnjava korisnike koji ne žele reklame

• Začetnik teme Začetnik teme acabg
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

acabg

Buduća legenda
VIP
Poruka
28.070
YouTube usporava pregled video snimaka korisnicima koji blokiraju reklame.

91615_shutterstock-2022877592_f.webp

YouTube je počeo da namerno usporava reprodukciju video snimaka korisnicima koji koriste programe za blokiranje reklama, uvodeći kašnjenje i tehnička ograničenja kako bi zaštitio svojih 28 milijardi evra godišnjih prihoda od oglašavanja.

Kako prenosi portal PCWorld.com, korisnici koji koriste dodatke poput uBlock Origin-a primećuju sporije učitavanje videa, prekide u prikazu i poruke koje ih podstiču da isključe ad-blockere (blokatore reklama) ili kupe YouTube Premium pretplatu.

Ova nova strategija deo je šire ofanzive kompanije Google, koja je već testirala različite metode borbe protiv ad-blockera – uključujući potpunu zabranu gledanja videa posle tri prikaza kod korisnika koji koriste ad-blockere, još 2023. godine. Korisnici širom društvenih mreža, uključujući Reddit i forume pregledača Brave, izveštavaju o ovim problemima, navodeći da Google možda cilja i konkretne korisničke naloge, bez obzira na tip pregledača.

Finansijska pozadina ovog poteza je jasna – YouTube je u 2024. godini ostvario 28 milijardi evra prihoda od reklama, što čini oglašavanje osnovom njegovog poslovnog modela. Pretplata na YouTube Premium ostaje jedina alternativa za korisnike koji žele iskustvo bez reklama.

Tehnička analiza pokazuje da se usporavanje postiže korišćenjem JavaScript funkcije setTimeout, kojom se uvodi kašnjenje od pet sekundi pre učitavanja sadržaja. U tom periodu korisnicima se prikazuje poruka o tehničkoj podršci za isključivanje ad-blockera.

Ovo usporavanje utiče ne samo na reprodukciju, već i na druge funkcionalnosti – komentarisanje, učitavanje novih videa i osnovne opcije sajta. Neki korisnici prijavljuju i probleme sa zvukom tokom prenosa uživo.

Iako su ove mere postepeno implementirane, i dalje postoji način da se one zaobiđu. Korisnici uBlock Origin dodatka mogu koristiti specijalni filter: www.youtube.com##+js(nano-stb, resolve(1), *, 0.001), kako bi smanjili kašnjenje sa pet sekundi na 0,001 milisekundu. Ostale preporuke uključuju korišćenje privatnog režima pregledanja, brisanje kolačića ili onemogućavanje određenih opcija u podešavanjima dodatka.

Korisnici na macOS-u mogu da iskoriste Safari funkciju Hide Distractions, dok korisnici Brave pregledača mogu da ažuriraju svoje ad-blockere u meniju Shields → Content Filtering.

https://www.b92.net/tehnopolis/aktuelno/138487/youtube-kaznjava-korisnike-koji-ne-zele-reklame/vest

Од како сам на руском рутубе препородио сам се не осетим да је реклама била у видео клипу него на овој платформи

youtube i mnogi autori youtube videa žive od tih reklama...dobijaš besplatno da gledaš video materjal i još se buniš zbog reklama

Posebno je briga velika za preko pola autora koji nikad nisu uključili monetizaciju.
I nikad mi neće biti jasno kakav to moron treba biti da mi prekida gledanje bilo čega i očekuje da dobije neku lovu od mene.

Iako su ove mere postepeno implementirane, i dalje postoji način da se one zaobiđu. Korisnici uBlock Origin dodatka mogu koristiti specijalni filter: www.youtube.com##+js(nano-stb, resolve(1), *, 0.001), kako bi smanjili kašnjenje sa pet sekundi na 0,001 milisekundu. Ostale preporuke uključuju korišćenje privatnog režima pregledanja, brisanje kolačića ili onemogućavanje određenih opcija u podešavanjima dodatka.
ublock origin od pre nekog vremena uopste ne funkcionise na google chrom-u. nisam upoznat sa tim filterima .zna li neko da pojasni kako se koriste ti filteri?

youtube i mnogi autori youtube videa žive od tih reklama...dobijaš besplatno da gledaš video materjal i još se buniš zbog reklama
Јесте у почетку она досадна реклама за глово после досадна реклама за лидл после неки американац прича хвалоспеве о њиховим кобасицама како их воли и моментално сам затворио таб

Нити ме интересује ни глово,лидл,поготово за америчке кобасице нити шата је рекао вучић,брнабић итд...

Jedna od stvari koja pomaže je User Agent Switcher, add koji može da promeni način na koji se pretraživač predstavlja sajtu na koji dolazi.
Ako vam treba instalacioni windows ISO, ako dolazite sa windowsom, MS vam nudi upgrade, ali ne i download, ali ako podesite UAS da se predstavlja kao npr. Firefox na Linuxu, dobijate link za download.
Meni je na Brave youtube počeo da prekida video posle 30-ak sekundi, sad se lažno predstavljam kao Edge na w7 i ne prekida me :)

Screenshot_433.png

UAS ima i za FF i za Brave.

Па није то Гуглов видео материјал, него су га корисници поставили.
korisnici koji monetizuju kanal dobijaju novac od tih reklama...gugl poseduje i održava milione kompjutera koji omogućavaju to da ti gledaš klip, da ne pričamo o zaposlenima i njihovim platama...sve to košta.....nema besplatnog ručka...u ovom slučaju plaćaš gledanjem reklame...ili bi više voleo da ti EPS naplaćuje taksu za youtube?

korisnici koji monetizuju kanal dobijaju novac od tih reklama...gugl poseduje i održava milione kompjutera koji omogućavaju to da ti gledaš klip, da ne pričamo o zaposlenima i njihovim platama...sve to košta.....nema besplatnog ručka...u ovom slučaju plaćaš gledanjem reklame...ili bi više voleo da ti EPS naplaćuje taksu za youtube?
Ја им паре не дам, а нећу ни да гледам њихове усране рекламе, па нека сви заједно поцркају од глади.

Ne znam odakle im ideja da ja uopšte gledam te reklame? Kada počne reklama, prebacim na drugi tab i čekam "Skip". Veruj mi da 99.99% tih reklama nisam pogledao ni sekund. A kada mi uleti usred videa ili muzike, u inat ne bih kupio taj proizvod pa sve da mi stvarno treba.

Ne znam odakle im ideja da ja uopšte gledam te reklame? Kada počne reklama, prebacim na drugi tab i čekam "Skip". Veruj mi da 99.99% tih reklama nisam pogledao ni sekund. A kada mi uleti usred videa ili muzike, u inat ne bih kupio taj proizvod pa sve da mi stvarno treba.
nije bitno da li ti gledaš...bitno je da neka kompanija plaća njima za reklamu

Back