Yes & Alan White

VanderGraaf

Aktivan član
Poruka
1.353
Citao sam pre neki dan clanak o muzicarima koji su preminuli tokom ove godine i procitam da je Alan White, bubnjar grupe
Yes preminuo ove godine. Svi koji vole Yes muziku, jedne od najvecih progresivnih grupa 70-tih a i kasnije, sigurno su
upoznati sa Alan White-om. Alan se pridruzio grupi 1972-e i svirao je do 1980-te i ponovo od 1982-e do svoje
smrti ove godine.
Alan White nije originalni clan grupe Yes koju su osnovali pevac Jon Anderson i basista Chris Squire 1968-e godine.
Grupa je promenila nekoliko clanova pre nego sto je postala svetski poznata u sastavu Anderson i Squire, gitarista
Steve Howe, klavijaturista Rick Wakeman i Bill Bruford na bubnjevima (napustio grupu 1972-e).
Prvi zapazeni album grupe je bio "Fragile" koji je izasao 1972-e godine sa jednim od najvecih hitova grupe, pesmom
"Roundabout". Ova pesma ih je lansirala u sam vrh progresivnih grupa tog vremena. "Fragile" je takodje prvi album na cijem
omotu je radio umetnik Roger Dean, i koji ce od tada praviti fantasticne i prepoznatljive omote za sledece Yes albume,
kao i efekte i dizajne za scenske nastupe.
Nakon ovog albuma su se redjala druga remek-dela grupe Yes. Cuveni album "Close to the Edge",
"Tales from Topographic Ocean" i "Relayer", pre nego sto su clanovi poceli da se konstantno menjaju, pocevsi sa odlaskom
Rick Wakemana 1974-e godine i kulminiranjem raspada grupe 1981-e godine.
Grupa se ponovo oformila dve godine kasnije i 83-e izdaje jedan od najuspesnijih albuma, "90125" a sve pod vodjstvom novog
gitariste Trevor Rabina. Alan White je svirao bubnjeve na ovom albumu.
Grupa Yes je aktivna i danas ali je samo Steve Howe u sadasnjoj postavi uz povremenog basistu Billy Sherwood-a.
Alan White je takodje bio clan ove postave sve do njegove smrti ove godine.
Sa licne strane oduvek sam voleo Yes. Mislim da me je njihovom avangardnom zvuku privukao Chris Squire i specifican zvuk
njegovog Rickenbaker basa sa "Rick-O-Sound" efektom koji je medju prvima poceo da koristi. Naravno ne zaboravljam
komplikovanost Howe-a na gitari, virtuoznost Wakemana na klavijaturama, kao ni unikatan falseto glas Anderona.
Zahvaljujuci grupi Yes, upoznao sam se sa grupom King Crimson. Brufford je iz Yes presao u Crimson-e,
i prateci njega, upoznao sam se sa muzikom i zavoleo sam i ovaj neverovatni progresivni bend.
Nema sumnje da su Yes sami po sebi institucija i kult grupa progresivne ere, ciji zvuk sa istom energijom i zarom
i danas pleni paznju. Alan White je pored Yes svirao i sa Dzon Lenonom u Plastic Ono Band. On je bubnjar koji je svirao
bubnjeve na Lenonovoj pesmi i albumu "Imagine". Takodje je svirao sa Dzordz Harisonom, Dzindzer Bekerom, Joe Kokerom'
i drugima. Pored Yes albuma, svirao je bubnjeve na jos 50-ak albuma drugih mizicara i grupa.
..........
RIP Alan White.

Mnogo više mi odgovara King Krimson. Možda zato što me principijalno nervira previše klavijature kod Yes. Iz istog razloga nisam mogao da se primim i na slično organizovane bendove gde ELP prednjači (skoro da nema gitare)

Back