Windows 7

Pozdrav narode.
Imam jednu lošu vest da Vam saopštim.

Doživeo sam ransomware napad prilikom preuzimanja fajla vezanog za školu,koji je bio okačen na nešto tipa Mega,Mediafire...
U pitanju je .nphh virus (da ga tako nazovem),koji je,zahvaljujući mojoj brzoj reakciji napravio vrlo malu štetu. Zaključao je fotografije i PDF fajlove,a u _readme.txt-u traže novac za otkup (ili bitkoin,nemam pojma ni ja).

MSE je,moram priznati,upozorio na potencijalno problematičan softver (baš kao danas za ovo što mi je drug poslao,samo što je razlika između modova za igru i škole velika).

Srećom,putem jednog programa sam to uspeo da vratim,kao i eula i one ostale stvari,ali ja se ne osećam bezbedno.

Zanima se sledeće:
Sutra bih hteo da obrišem sistem.Logično,prvo ću prebaciti sve na USB, internet i sve radi OK,to što mi je neophodno.

Ali:
Ja sam svojevremeno,pre nekoliko godina,preko one usluge "windows anytime upgrade" uspeo da pređem sa Home Basic na Ultimate. E,zanima me da li mogu da se vratim na taj Home Basic,sada doduše jedino preko .ISO fajla,uz upotrebu ključa koji i dalje stoji na etiketi ispod laptopa? Pravi je,čudo se nije odlepio za 9 godina! :)

Dakle,nemam disk,samo nalepnicu sa ključem. Win. je došao već instaliran. Zato se brinem.
Pozdrav!

Pozdrav narode.
Imam jednu lošu vest da Vam saopštim.

Doživeo sam ransomware napad prilikom preuzimanja fajla vezanog za školu,koji je bio okačen na nešto tipa Mega,Mediafire...
U pitanju je .nphh virus (da ga tako nazovem),koji je,zahvaljujući mojoj brzoj reakciji napravio vrlo malu štetu. Zaključao je fotografije i PDF fajlove,a u _readme.txt-u traže novac za otkup (ili bitkoin,nemam pojma ni ja).

MSE je,moram priznati,upozorio na potencijalno problematičan softver (baš kao danas za ovo što mi je drug poslao,samo što je razlika između modova za igru i škole velika).

Srećom,putem jednog programa sam to uspeo da vratim,kao i eula i one ostale stvari,ali ja se ne osećam bezbedno.

Zanima se sledeće:
Sutra bih hteo da obrišem sistem.Logično,prvo ću prebaciti sve na USB, internet i sve radi OK,to što mi je neophodno.

Ali:
Ja sam svojevremeno,pre nekoliko godina,preko one usluge "windows anytime upgrade" uspeo da pređem sa Home Basic na Ultimate. E,zanima me da li mogu da se vratim na taj Home Basic,sada doduše jedino preko .ISO fajla,uz upotrebu ključa koji i dalje stoji na etiketi ispod laptopa? Pravi je,čudo se nije odlepio za 9 godina! :)

Dakle,nemam disk,samo nalepnicu sa ključem. Win. je došao već instaliran. Zato se brinem.
Pozdrav!
Ako nisi ništa menjao na makini, stari ključ bi trebao da prođe bez problema! A i ako si nešto menjao, još uvek ti ostaje (besplatna) telefonska reaktivacija.

Ako nisi ništa menjao na makini, stari ključ bi trebao da prođe bez problema! A i ako si nešto menjao, još uvek ti ostaje (besplatna) telefonska reaktivacija.
Nisam ništa menjao,hardver je tu,sve fabrički,pa i softver,ako na to misliš. :)
Baš je nezgodno kad te tako snađe..

Sutra moram sve opet da ubacujem,ali mi nije to toliko teško koliko se bojim za drajvere. Da li je sedmica sigurnija po pitanju onih za povezivanje na internet?

Nisam ništa menjao,hardver je tu,sve fabrički,pa i softver,ako na to misliš. :)
Baš je nezgodno kad te tako snađe..

Sutra moram sve opet da ubacujem,ali mi nije to toliko teško koliko se bojim za drajvere. Da li je sedmica sigurnija po pitanju onih za povezivanje na internet?
Iskustvo pokazuje da se češće treba restartovati desetka od sedmice radi problema povezivanja na internet! :zcepanje:
Odeš na stranicu proizvođača ploče i pogledaš da li (još) imaju drajvere za tu ploču i Win7. To sve skineš i nakon instalacije Windblowsa ih nabacaš....

Poslednja izmena:
Dobar dan!
Posle više od tri sata sam uspeo većinu stvari da dovedem u red.
Licenca uopšte nije bila problem,aktivacija je prošla dobro. Pojavio se onaj logo koji "opominje" da se uvek traži originalni Microsoft softver.
Usledilo je instaliranje svega ostalog,pa čak i MSE koji je opet proveravao legalnost i potvrdio je.

E,međutim,na 99% uspešnosti sam. Pogađate,fali 1%...
Kursor i samo učitavanje stranica nije tako pokretno kao ovde na ovoj verziji sa koje pišem,a koju ću da šutnem po kratkom postupku kad baš sve završim :)

Vidim da dosta programa fali poput Microsoft .NET framework i Toshiba aplikacija,ali i to mogu da ubacim.

Šta bi onda bilo konkretno rešenje za taj problem? Dakle,sve je identično sem samih aplikacija/programa...Na šta konkretno da se osvrnem uopšte,i da li grešim u sumnji?

Dobri moji ljudi,pa da se pohvalim!
Boot CD mi je pomogao da prevaziđem problem,pošto sam preko njega pokrenuo ono "repair",pa uzeo da automatski nađe i otkloni probleme,a uz to i da me vrati :)
Sistem je uspeo da vrati na jučerašnji dan pre nego što je šugavi virus napravio problem..

Dobro došli u budućnost :)
Screenshot_1.png

Back