Windows 11 је приватнији оперативни систем од MacOS?

Dr.Jackson

Iskusan
Moderator
Poruka
5.947
Чињеница да MicrosoftID није централизован и не прикупља податке о уређају као GoogleID или AppleID ставља га испред свих! Напротив можете да користите више налога на више различите уређаја а можете и да не користите налог на новим Windows-има осим за update са 10-ке на 11. За MicrosoftID вам није потребна "крвна слика" (да се тако изразим), није потребан број телефона, не морате да имате 2FA, компанија ништа вам не намеће...

"На Windows-y имам осећај као да сам купио оперативни систем. Код Apple-a имам осећај као да сам га изнајмио!"

Тачно. :hvala:

Eво шта каже човек. Заиста занимљиво изгледање и тврдња да је Windows 11 приватнији од 10-ке!

Poslednja izmena:
Јел си погледао до краја видео? Човек је чак рекао да је Windows 11 сигурији и од Linux-a у неким доменима а MacOS шиша када је у питању приватност корисника.
Провери лиценце и полисе за виндовс 11, чини ми се да ћеш у том случају променити мишљење.
Него могу ли кућни корисници да инсталирају виндовс 11 без мајкрософтовог налога?

Провери лиценце и полисе за виндовс 11, чини ми се да ћеш у том случају променити мишљење.
Него могу ли кућни корисници да инсталирају виндовс 11 без мајкрософтовог налога?
Могу, али само ако поседују Pro верзију, Home не.

Јел си погледао до краја видео? Човек је чак рекао да је Windows 11 сигурији и од Linux-a у неким доменима а MacOS шиша када је у питању приватност корисника.
Sigurnost ne možeš da garantuješ kod closed source sistema.

Наравно да могу али само за Pro верзију.

Имаш Windows Defender.
Д ли је и у виндовс 11 на изради антивирусног програма учествовала Национална служба безбедности (NSA) као што је случај на свим претходним од виндовс 7 до виндовс 10?
Да ли стварно верујеш да је масовно коришћен систем на ком нека безбедносна служба има своје "задње улазе" и развијене алате за коришћење разних "пропуста" безбеднији за употребу од опративних система на којима свакодневно неко нешто истражује и одмах алармира целокупну заједницу у случају да наиђе на нешто сумњиво...

Д ли је и у виндовс 11 на изради антивирусног програма учествовала Национална служба безбедности (NSA) као што је случај на свим претходним од виндовс 7 до виндовс 10?
Да ли стварно верујеш да је масовно коришћен систем на ком нека безбедносна служба има своје "задње улазе" и развијене алате за коришћење разних "пропуста" безбеднији за употребу од опративних система на којима свакодневно неко нешто истражује и одмах алармира целокупну заједницу у случају да наиђе на нешто сумњиво...
Sapienti sat.

Он је рекао да је безбеднији у неким аспектима од Линукса а не да је целокупно безбеднији оперативни систем. Наравно да није!

Друго, безбедност и приватност су две одвојене ствари! Укратко, велика брига за безбедност доводи то губитка приватности (тоталитаризам) и велика брига за приватност доводи до губитка безбедности (анархија).

Poslednja izmena:
Он је рекао да је безбеднији у неким аспектима од Линуска а не да целокупно безбеднији оперативни систем. Наравно да није!

Друго, безбедност и приватност су две одвојене ствари! Укратко, велика брига за безбедност доводи то губљења приватности (тоталитаризам) и велика брига за приватност доводи до губитка безбедности (анархија).
То баш и није тако како то неке корпорације желе да представе. Безбедност и приватност су неодвојиве ствари и не искључују једну другу!
Не може се говорити о безбедном систему уколико он не штити и приватност корисника. Виндовс не штити већ на сваки начин нарушава корисникову приватност.
Рачунар треба да буде лична ствар (бар што се тиче кућних корисника) а не да буде контролисан од стране компаније или неке безбедносне службе.
Чињеница је да су кориснички подаци (илити информације које се прикупе од корисника без његовог знања) данас монетизовани и представљају валуту којом се тргује. У случају када корисника шпијунира управо рачунар који је купио (дакле његово власништво) више не можемо тврдити безбедност тог система.
Све остале демагошке конструкције имају за циљ да заплаше оне који нису способни да схвате појмове безбедност и приватност.

То баш и није тако како то неке корпорације желе да представе. Безбедност и приватност су неодвојиве ствари и не искључују једну другу!
Не може се говорити о безбедном систему уколико он не штити и приватност корисника. Виндовс не штити већ на сваки начин нарушава корисникову приватност.
Рачунар треба да буде лична ствар (бар што се тиче кућних корисника) а не да буде контролисан од стране компаније или неке безбедносне службе.
Чињеница је да су кориснички подаци (илити информације које се прикупе од корисника без његовог знања) данас монетизовани и представљају валуту којом се тргује. У случају када корисника шпијунира управо рачунар који је купио (дакле његово власништво) више не можемо тврдити безбедност тог система.
Све остале демагошке конструкције имају за циљ да заплаше оне који нису способни да схвате појмове безбедност и приватност.

Поричу јер ако је неки систем безбездан не значи да је приватан. Ултимативна приватност значи да свако може да ради шта жели без икакве контроле или надзора. Ако желиш ултимативну приватност постоје Линукс диструбуције за то. Но безбедност за просечног корисника је ту па рецимо да не постоји... знаш и сам како...

Када би успели да се сложимо око појма или дефиниције безбедности, било би лако. Тад не би било дилема да ли безбедност пориче или подразумева приватност. У горњем двојеслову јасно се виде два философска концепта, а философија настаје "из вишка времена", како нас је учио Аристотел. То питање не треба постављати као проблем, јер ми проблем немамо, зато што нема ни безбедности, самим тим ни приватности. Куповином било ког ОС, ми купујемо привид сигурности и сенку приватности. Све остало су нијансе.

Back