win 7 i win 10

njuskalo725

Aktivan član
Poruka
1.045
imam instalirano na dve posebne particije win 10 i win 7
sada je win 7,,koji je zadnje instaliran ,upotrebljiv
dok se win 10 niti nudi da se podigne
niti u menyju f8
tamo ima opcija samo win 7
kako da dodjem , da mogu da biram koji sistem hocuda podignem_?

Po čemu da znaju sistemi koji da starta....treba u bootmanager da izabereš koji sistem da startuje ili da uključiš dualboot

idi u win 7 upali sistemkonfiguraciju kucaj msconfig

msconfig-starten.jpg

ovde imaš mogućnost da upališ dualboot pazi šta radiš pogledaj ovde imaš dobar opis

system-konfiguration.jpg

nemogu više da ti pokažem kod mene sve na Linux

- - - - - - - - - -

Ja imam slucaj sa 8. i 10. ali necu desetku, bar ne jos.

Pogledaj ovde How to Dual-Boot Windows 10 with Windows 7 or 8 da sam na tvom mestu nebih desetku ni u ludilu uzimao :)

Ako hoćete/morate da probate win 10 uradite to prvo sa VirtualBox

ˇˇPoput drugih sličnih alata za virtuelizaciju, VirtualBox radi tako što kreira virtuelnu mašinu (VM),
odnosno pseudoračunar, koja predstavlja sistem u malom - ima svoj virtuelni centralni procesor
(zapravo do 16 virtuelnih procesora), Virtuelni čvrsti disk(енгл. Hard drive),
memoriju i periferijske uređaje . Uređaje je moguće deliti između fizičkog i virtuelnog računara, zavisno od toga kako je podešena konfiguracija VM.

Svaka virtuelna mašina se tokom izvršavanja može prikazivati u okviru sopstvenog prozora, ili preko celog ekrana.
Tastatura i miš će se koristiti u računaru koji je trenutno aktivan - Ako koristite VM u posebnom prozoru, klikom na
taj prozor Kontrola miša će se prebaciti na VirtualBox prozor. Prema potrebi, miša posle toga možete da "oslobodi" istovremenim pritiskom na Ctrl Alt i.ˇˇ

Srpska Vikipedija

VirtualBox_screenshot.jpg

sve sam uradila kako si mi objasnio
stigla do prozora do kog sam trebala stici
ali,,,,ja nemam pojmakoje opcije treba da cekiram :(
znam da ne smem da pogresim zato pitam
WIN 10 ima nenormalnu dobru grafiku koja radi kao sat

Po čemu da znaju sistemi koji da starta....treba u bootmanager da izabereš koji sistem da startuje ili da uključiš dualboot

idi u win 7 upali sistemkonfiguraciju kucaj msconfig
,
Pogledajte prilog 386648

ovde imaš mogućnost da upališ dualboot pazi šta radiš pogledaj ovde imaš dobar opis

Pogledajte prilog 386649

nemogu više da ti pokažem kod mene sve na Linux

- - - - - - - - - -

Pogledaj ovde How to Dual-Boot Windows 10 with Windows 7 or 8 da sam na tvom mestu nebih desetku ni u ludilu uzimao :)

sve sam uradila kako si mi objasnio
stigla do prozora do kog sam trebala stici
ali,,,,ja nemam pojmakoje opcije treba da cekiram :(
znam da ne smem da pogresim zato pitam
WIN 10 ima nenormalnu dobru grafiku koja radi kao sat

hajd strpi se malo, naćemo nešto javljam se...

jer ti pokazuje u sistemkonfiguraciji win 10 i win 7

Instalacija sa dva win mora prvo stariji win pa onda noviji, znači win 7 pa win 10 kod tebe je obrnuto,
izgleda da moramo prvo bootmanager popraviti.

probaj kada se pali pc da strataš bootmanager sa Esc, F8 ili F12 to zavisi od matične ploče koju imaš i bios probaj jedno po jedno,
ovako: kada se pali pc i dok je crna slika stiska Esc (ako nije ovo onda probaj F8 ili F12) dok ti se neupali slika:

bootmenu-win7.png

tu treba da ti pokaže šta imaš instalirano koje sisteme, možeš da izabereš sistem koji da pali.

Poslednja izmena:
ˇˇimam instalirano na dve posebne particijeˇˇ nisu dve hdd, mislim da je spucan bootmanager mada nije opasno nego bih da vidim dali je win 10 instaliran kako treba...
Nekad noviji OS preuzme BOOT.Uradi Repair Win.7,ali isto iz BIOS-a.Trebalo bi da vrati boot na 7-cu.Ako nece,onda idi dvoklik na My Computer,pa kada se otvori prozor,idi desni klik na prazno u prozoru,idi na komandu Avansed,pa posle na donju komandu setings.na strelicu klikni,izaci ce padajuci meni i tu odredi koji ce OS prvi da se pokrece.

Poslednja izmena:
...hm,ovako
1,svaka instalacija je na posebnoj particiji
2,prvo je radio win 10 ,,i nisam je
htela odmah izbrisati,,,pa sam instalirrala win 7 na drugu particiju
3 kako sam stavila win 7 tako se win 10 povukao,mogu ga videti samo u folderima
..................................
4.kada odem na msconfig ni tamo se ne pokazuje win 10. samo win 7
5 ovo sa boot menijem nisam jos probala ,,,sada cu pa javljam

ko zna sta je tu uradjen pri instalaciji sedmice

mozda pomogne neki program za oporavak dual boot-a , recimo https://www.boyans.net/dual-boot-repair-windows-10.html

mozda bi se boot sekcija desetke popravila pomocu instalacionog diska desetke , umesto instalacije na pocetku odaberes repair opciju

a mozda je skroz unistena pa treba ponovo instalirati desetku

ne valja sto je sve na jednoj particiji , mnogo je bolje , mada treba vise mesta da svaki sistem ima svoju particiju , za 7 treba oko 30 gb , a i za 10 je dovoljno isto toliko ali moze i malo vise

NIJE NA JEDNOJ PARTICIJI
NIJE NA JEDNOJ PARTICIJI
WIN 10 I WIN 7 SU NA DVE ODVOJENE PARTICIJE...
IMAM 4 PARTICIJE ,SVAKA JE OKO 200 GB

DOBRA JE INSTALAACIJA 10 ,JER SAM KORISTILA PRVO WIN 10 PRE NEGO STO SAM INSTALIRALA SEDMICU

ko zna sta je tu uradjen pri instalaciji sedmi
mozda pomogne neki program za oporavak dual boot-a , recimo https://www.boyans.net/dual-boot-repair-windows-10.html

mozda bi se boot sekcija desetke popravila pomocu instalacionog diska desetke , umesto instalacije na pocetku odaberes repair opciju

ne valja sto je sve na jednoj particiji , mnogo je bolje , mada treba vise mesta da svaki sistem ima svoju particiju , za 7 treba oko 30 gb , a i za 10 je dovoljno isto toliko ali moze i malo vise

...hm,ovako
1,svaka instalacija je na posebnoj particiji
2,prvo je radio win 10 ,,i nisam je
htela odmah izbrisati,,,pa sam instalirrala win 7 na drugu particiju
3 kako sam stavila win 7 tako se win 10 povukao,mogu ga videti samo u folderima
..................................
4.kada odem na msconfig ni tamo se ne pokazuje win 10. samo win 7
5 ovo sa boot menijem nisam jos probala ,,,sada cu pa javljam

MS kaže nesme se instalirati preko/može obrnuto pored stari noviji win...
Pošto svaki win ima svoj hdd, probaj u bios da postaviš hdd od win 10 na prvo mesto
ili izvadi hdd od win 7 iz pc, pa probaj oće li kresnuti win 10
Ako mi kažeš koju platinu umaš, mogu ti reći kako da urediš bez ulaza u bios.
To sa msconfig zaboravi, jer nisu na jednom hdd

Poslednja izmena:
Pošto svaki win ima svoj hdd, probaj u bios da postaviš hdd od win 10 na prvo mesto

.......dobro,,,samo sta je to PLATINA?

Koliko ja shvatam njoj je i Win.10 i win.7 na istom HDD-u,ali na drugoj particiji.

.......dobro,,,samo sta je to PLATINA?
Tu se pobrkalo mnogo stosta,ako si ti sa Win.10 instalirala Win.7.Najbolje bi bilo da formatiras,particiju Win.10.I da ponovo instaliras desetku na tu drugu particiju.Imace3s posle mogucnost da pokrenes koji hoces Win.Samo sto ce Win.10 biti prioritet,ali to mozes podesiti u Advansed podesavanjima koji ces prvi Win. da se pokrece prvi.Preinstaliraj 10-ku,ali iz BIOS-a i odredi ponovo tu particiju na kojoj se vec nalazi.Posle cemo pricati o OS- koji ce prvi da se pokrece.

Tu se pobrkalo mnogo stosta,ako si ti sa Win.10 instalirala Win.7.Najbolje bi bilo da formatiras,particiju Win.10.I da ponovo instaliras desetku na tu drugu particiju.Imace3s posle mogucnost da pokrenes koji hoces Win.Samo sto ce Win.10 biti prioritet,ali to mozes podesiti u Advansed podesavanjima koji ces prvi Win. da se pokrece prvi.Preinstaliraj 10-ku,ali iz BIOS-a i odredi ponovo tu particiju na kojoj se vec nalazi.Posle cemo pricati o OS- koji ce prvi da se pokrece.

Uradi ovo to ti je najbolje

ok cu probam

eee.vako. instalirala win.1o na drugoj particiji.i sve je ok sa instalacijom.ee, trenutno instalira neki update sa neta. ali u toku instalacije zapravo,podesavanja,ponudio mi je da izaberem koji ce mi biti default os.

pokusala sam da dodjem do neke druge opcije,ali nije je bilo.ponudio mi je samo da izaberem jednog od ta dva..ja sam izabrala win 1o. ,.i evo sada sam vuce drajvere i instalira. videcu kada ga restartujem,da li ce u boot meny ju da ponudi dva operativna. nekako.trebalo bi da tako bude

eee.vako. instalirala win.1o na drugoj particiji.i sve je ok sa instalacijom.ee, trenutno instalira neki update sa neta. ali u toku instalacije zapravo,podesavanja,ponudio mi je da izaberem koji ce mi biti default os.

Pa koji hoćeš da koristiš više taj nek ti bude.

pokusala sam da dodjem do neke druge opcije,ali nije je bilo.ponudio mi je samo da izaberem jednog od ta dva..ja sam izabrala win 1o. ,.i evo sada sam vuce drajvere i instalira. videcu kada ga restartujem,da li ce u boot meny ju da ponudi dva operativna. nekako.trebalo bi da tako bude

oće sigurno...

Oce sigurno da ti pokaze koji OS ces da izaberes.Sada ce da se pokrece Win.10 prvi zato sto je zadnji instaliran.Ako budes htela da pokreces prvo Win.7,resicemo i to,mada nije bitno kada ti vec dozvoljava da biras.

ko zna sta je tu uradjen pri instalaciji sedmice

trebala si probati ove varijante pre reinstalacije , ali nisi citala pazljivo

sad se vrati na pocetak teme pa citaj kako da odaberes boot

Back