Win 10 problemi

Mihajlo Peric

Početnik
Poruka
48
Imam problem sa laptopom na win 10. Prosto se vuce kao mrcina. Inace laptop kupljen sa win 7 licencom pa sam odradio ono besplatno azuriranje. I od tad laptop kao prebijen. A jos sam se potrudio i da ga malo sredim (ono sto znam). Pobrisao nepotrebne stvari, oslobodio hard maksimalno (sad i na c i d imam preko 150gb). Skenirao ga na viruse sa malwarebytes-om. Pogasio one aplikacije sto se pokrecu sa startovanjem (one sto sam znao cemu sluze i sto mi ne trebaju, one koje nisam znao cemu sluze nisam dirao, da ne za*erem nesto). Pogasio one win 10 univerzalne aplikacije da ne rade u pozadini (one sto mi ne trebaju). Nisam neki it strucnjak, ali nisam ni duduk, neko osnovno odrzavanje racunara obavim. Inace na na kompu nemam nista specijalno...office, autocad, jos par programa za struku i chrome. Medjutim ono je blagi uzas kako radi. Program otvara po par desetina sekundi. A recimo u browseru skrolovanje je izludjujuce. Takav lag pri skrolovanju stranice ja jos nisam video. Recimo na fb vise i ne upadam, nema svrhe, dodje mi da ga razvalim. Pogotovo kad vidim kako mi to sve radi na desktop masini koja je inace najmanje dva puta slabija i starija od laptopa i radi na win 7, a po recima ms-a 10-ka bi cak trebala da bude jos i brza i manje zahtevna za hardver. Boot time mi je na njemu oko 50 sekundi na desktopu 17! Ja ne znam vise sta da radim. Aj dajte neke predloge ako moze to malo da se sredi inace je poluupotrebljiv ovako. Ili je ms zasrao stvar kao i sa w10m...
P.S. Jos jedan problem je i konekcija sa kucnim ruterom. Malo malo pa prekine konekciju. I to me izludjuje totalno. Taman krenem nesto da radim i vidim nece i nece. Sad vec znam sta je pa idem opet na rekonekt, ali me izludjuje zasto se stalno (na svakih pola sata-sat) gubi veza sa ruterom. Da napomenem da u kuci ima jos i desktop koji je povezan sa ruterom (kablom doduse), tablet i dva telefona i ni na jednom se to ne desava sem na laptopu sa win 10 (on je jedini na win 10 u kuci).
Edit: Sad videh da sam trebao pitanje postaviti u delu "operativni sistemi". Ja se izvinjavam i molim admina da je prebaci tamo. Hvala

Poslednja izmena:
Win 10 je katastrofalan u svakom smislu.

P.S. Jos jedan problem je i konekcija sa kucnim ruterom.

Win 10 ima nekoliko dana problema zbog manjka važećih ip adresa.

Prosto se vuce kao mrcina.

Koji je leptop, moguće da ima problema sa dreiverom nekim.

A jos sam se potrudio i da ga malo sredim.

Moje iskustvo, nema šta srediti ***** je *****.

A recimo u browseru skrolovanje je izludjujuce.

Jesi siguran da nemaš neki virus.

Laptop je toshiba satelit l650 core i3 330m cpu, ati 5650 gpu, 4gb ram-a, 500gb harda... Nije nikakva zver, ali kazem, obzirom kako je radio na sedmici i kako mi radi desktop na sedmici sa vise nego duplo slabijim spec ovo na win 10 je blagi uzas. Problem sa ruterom nemam samo u poslednje vreme nego od kako sam ga apdejtovao na win 10, sredinom jula. Na viruse sam ga detaljno skenirao malwarebytes-om i imam 360 total security antivirus koji je inace ubedljivo najbolje free resenje i ne prijavljuju nista.
A jos jedan znak da verovatno nije problem u virusima je to da je komp poceo da se vuce odmah po nadogradnji na win 10, znaci nikad nije radio normalno na 10ici pa da kazem da je kasnije pokupio viruse neke. Ne znam koj mu je i sta da mu radim vise...

Следи реинсталација система, обавезна. Обавезно форматирај цео хард диск.

Кад је већ тако, инсталирај Вин 7.

Такође немој више да користиш 360 т. сецурити. Он ти блокира интернет.

Poslednja izmena:
A sta mislis da li bi pomoglo ono "vracanje na fabricke postavke" iz settings-a? Kontam da je to nesto kao hard reset kod fona. Nego sam izbrgavao da to radim manjka vremena. Treba ponovo poskidati sve potrebne programe pa install ponovo. Treba jedan ceo dan izdvojiti za to.
P.S. Sto mislis da 360 ts ima veze neke sa tim? Svi ga hvale. Onaj ms-ov ugradjeni defender kazu da je zivo sr*nje. A bas da budem bez bilo kakvog antivirusa...

A sta mislis da li bi pomoglo ono "vracanje na fabricke postavke" iz settings-a? Kontam da je to nesto kao hard reset kod fona. Nego sam izbrgavao da to radim manjka vremena. Treba ponovo poskidati sve potrebne programe pa install ponovo. Treba jedan ceo dan izdvojiti za to.
P.S. Sto mislis da 360 ts ima veze neke sa tim? Svi ga hvale. Onaj ms-ov ugradjeni defender kazu da je zivo sr*nje. A bas da budem bez bilo kakvog antivirusa...
Не би помогло. Вин 10 има ману да сакривено забележи подешавања која неможеш обрисати нити заобићи. Зато се мора преформатирати цео Хард диск.

360 т. сецурити је добар, али има јако прецизна подешава која ти ниси могао спознати, овладати њима. И то посебно значајно за интернет конекцију, ви фи...

Инсталирај на пример, Панду фрее, она неомета рад система, нити утиче на интернет. А за одржавање система нађи неки пригодан програмчић... :)

Односно, колико сам ја запазио док сам имао вин 10, најбољи је антивирус који је његов интегрисан у систему. И непрепоручујем ти да користиш неки други.

Вин 10 је специфичан по томе што даје предност и доминира само са својим програмима, и ако инсталираш неки програм друге фирме, а Виндовс већ то поседује, правиће ти проблема.

Poslednja izmena:
Download drivers, software patches, and other updates for your Toshiba product.
Recently Viewed
Where's my model or serial number?

Satellite L650 (PSK1EC-00400Q)
Satellite L650 (PSK1EC-01H00Q)
Satellite L650 (PSK1EC-03E00Q)
Satellite L650 (PSK1EC-06300Q)
Satellite L650 (PSK1EC-06P00Q)
Satellite L650 (PSK1EC-06Q00Q)
Satellite L650 (PSK1EC-07T00Q)
Satellite L650 (PSK1EC-07U00Q)
Satellite L650 (PSK1EC-0CW03D)
Satellite L650 (PSK1EC-0DE00Q)

Uvek ista priča, teško je vama pomoći kada neznamo o kojem modelu se radi.

Ok. Hvala.
P.S. Kako najlakse da formatiram hard? Jedino sto znam je ono kad se podize sistem pa ima tamo opcija za format?
Да, баш тако.

Обришеш све партиције, па форматираш цео Хард. Затим поделиш на партиције, да ти је системска Ц партиција најмање 100 гига, и форматираш опет сваку партицују за себе...

Осим ако нежелиш да ти је цео диск једна партиција. :)

Ok. Hvala.
P.S. Kako najlakse da formatiram hard? Jedino sto znam je ono kad se podize sistem pa ima tamo opcija za format?

Kada instaliraš win 7, imaš opcoju za formatiranje.

Ovde imaš dobro opisano, počni od sedme tačke.

Mislim da imaš particiju na kojoj je win 7 original programi od leptopa, odakle možeš da vratiš čitav sistem win 7, proveri prvo to pre nego formatiraš sve.

I ask this because it’s necessary for HDD recovery. If you have installed another OS you can’t access the HDD recovery option.
Furthermore the HDD recovery option can be accessed if you press F8 key before Windows starts. In advanced boot menu select “Repair my computer”.

Alternative you can take the Toshiba recovery disk. This will also restore the original factory settings. :)

Znači sa F8 možeš da pokreneš recovery.

Poslednja izmena:
A recimo da hocu da radzim win 10, posto mi je gotivan, samo eto da radi normalno, ako je moguce. Da napomenem da imam licenciranu verziju windowsa, posto je kupljen tako sa win 7, pa sam ga nadogradio na win 10. Kako odraditi najbolje i najlakse reintal i format svega, a da mi idalje ostane ta licencirana verzija win-a. Izvinjavam se, mozda pitam banalnosti, ali nisam pre radii ista slicno. Radio sam klasican reinstal win-a 7 i xp. Skinem pirata sa torenta...butabilan cd/dvd i vozi. Ne znam kakva je sad procedura.
P.S. Evo detalja o lapropu, ako je potrebno:
20161212_191610-1.jpg

Samo da prijavim...imam laptop Emachines 64 bit, 2,2GHz 4 GB RAM, 160 GB HDD i - WIN 10 koji radi savršeno već duže vreme. Na formatiran HDD instalirao WIN 8.1 pa ga onda dogradio na 10 i uopšte mi ne nedostaje "sedmica"
I najvažnija stvar : Instalaciju raditi - offline !!!

Pogledaj ovde, nema podršku za win 10, nebih gubio vreme na tome.

Model ti je Satellite L650-11R

Windows® 7 Home Premium 64-bitni sustav (unaprijed instaliran, Toshibin alat za oporavak tvrdog diska)
procesor Intel® Core™ i3-330M
39,6 cm (15,6 inča) , HD TFT zaslon Toshiba TruBrite® visoke svjetline i omjera 16 : 9 i s pozadinskim LED osvjetljenjem
Tvrdi disk 500 GB
Bogato crna s crnom ravnom tipkovnicom pune veličine
4,096 (2,048 + 2,048) MB, DDR3 RAM (1.066 MHz)
ATI Mobility Radeon™ HD 5650 s podrškom za tehnologiju HyperMemory™
maximum life : do 3 h i 45 min* (Mobile Mark™ 2007)

*trajanje baterije izračunato je u testnim uvjetima; vrijednosti su podložne promjenama ovisno o radnim uvjetima.
težina : početak pri 2,50 kg
Š x D x V : 380,0 x 250,0 x 28,0 (prednja strana) / 37,9 (stražnja strana) mm

Pokreni sa F8 recovery, to je bilo to, zaboravi win 10.

- - - - - - - - - -

Samo da prijavim...imam laptop Emachines 64 bit, 2,2GHz 4 GB RAM, 160 GB HDD i - WIN 10 koji radi savršeno već duže vreme. Na formatiran HDD instalirao WIN 8.1 pa ga onda dogradio na 10 i uopšte mi ne nedostaje "sedmica"
I najvažnija stvar : Instalaciju raditi - offline !!!

jbg neznam koji je model, pa ti neverujem, :malav:

Pogledaj ovde, nema podršku za win 10, nebih gubio vreme na tome.

Model ti je Satellite L650-11R

Windows® 7 Home Premium 64-bitni sustav (unaprijed instaliran, Toshibin alat za oporavak tvrdog diska)
procesor Intel® Core™ i3-330M
39,6 cm (15,6 inča) , HD TFT zaslon Toshiba TruBrite® visoke svjetline i omjera 16 : 9 i s pozadinskim LED osvjetljenjem
Tvrdi disk 500 GB
Bogato crna s crnom ravnom tipkovnicom pune veličine
4,096 (2,048 + 2,048) MB, DDR3 RAM (1.066 MHz)
ATI Mobility Radeon™ HD 5650 s podrškom za tehnologiju HyperMemory™
maximum life : do 3 h i 45 min* (Mobile Mark™ 2007)

*trajanje baterije izračunato je u testnim uvjetima; vrijednosti su podložne promjenama ovisno o radnim uvjetima.
težina : početak pri 2,50 kg
Š x D x V : 380,0 x 250,0 x 28,0 (prednja strana) / 37,9 (stražnja strana) mm

Pokreni sa F8 recovery, to je bilo to, zaboravi win 10.

- - - - - - - - - -

jbg neznam koji je model, pa ti neverujem, :malav:
Hoces da kazes da mi laptop ne "podrzava" win 10? Ne znam kako...secam se kad sam radio nadogradnju da je kao prvi korak bila provera da li laptop podrzava win 10...pa tek onda nadogradnja. Jedino ako sama tosiba nije obezbedila sve potrebne drajvere da "voze" moj laptop na win 10. Ako je tako, onda stvarno slepacki potez tosibe, nisam to od njih ocekivao, pogotovo sto i slabije masine rade lepo na win 10.

Većinom su problem drajveri, koje toshiba sami moraju dati, jer njihove matične ploče posebno za njih pravljeni, imaju svoje drajvere.

Primer,

11/05/2010 Chip Set Utility Intel Windows 7 - 64 Bit 9.1.1.1024

11/05/2010 LAN Driver Atheros Windows 7 - 64 Bit 1.0.0.26

Možeš probati direktno od intela potražiti driver možda paše..to važi za sve ostalo.

Ako hoćeš stabilan sistem, vrati na win 7 to je najbolje, ako imaš živce probaj od svake aplikacije (hardware) posebno

da nađeš drajver ako upšte postoji jedino tako možeš proveriti dali radi sa win 10.

Sa ovim programom HWiNFO64 možeš tačno videti koje komponente imaš.

Инсталирај ИОБит дривер бустер и преко њега чеш добити потребне драјвере:

http://download.cnet.com/Driver-Booster/3000-18513_4-75992725.html
Evo sad sam instalira i skenirao. Ponudio mi je 7 nekih azuriranja. A pre par dana sam odradio skeniranje sa slimdrivers i azurirao sve sto je pronasao da treba. Kontam kad bih sad posle ovoga instalirao neki treci program slicne namene ako mi ne bi nasao jos neki neazuriran driver. :)

Takvih programa treba se paziti, kao što sam naveo da svaki distributor za pc, laptope imaju svoje posebne platine iako koriste čipove naprimer intel, nvidia, amd....

Prvo treba znati šta se ima ostalo je lako.

Evo sad sam instalira i skenirao. Ponudio mi je 7 nekih azuriranja. A pre par dana sam odradio skeniranje sa slimdrivers i azurirao sve sto je pronasao da treba. Kontam kad bih sad posle ovoga instalirao neki treci program slicne namene ako mi ne bi nasao jos neki neazuriran driver. :)
Ја сам ти дао оно у шта сам сигуран и шта ја користим и шта сам проверио. А ти како хочеш. :)

Back