Whiskas maca

I.love.kittens.

Početnik
Poruka
2
16.jpg

Da li neko zna da li je ovo neka rasna maca?
Mnogo mi se svidja, a nigde nisam uspela da saznam.

Poslednja izmena:
jeste rasna i nema odgaivaca kod nas moze da se poruci iz velike britanije, a sada da me ubijes nzm kako se zove rasa, evo na vrh mi tastature, britanska kratkodlaka.... neka me neko dopuni ili javljam kasnije z:poz:

Tabby silver znaci tigrasta srebrna, koliko mi je poznato. I da, kod rasnih macaka se u rodovniku uvek naglasava tip boje da bi moglo da se prati, da bi se, valjda, i proucavala genetika tj. mehanizmi nasledjivanja boje.

Tabby silver znaci tigrasta srebrna, koliko mi je poznato. I da, kod rasnih macaka se u rodovniku uvek naglasava tip boje da bi moglo da se prati, da bi se, valjda, i proucavala genetika tj. mehanizmi nasledjivanja boje.

Da u pravu ste. Moja greška, jer sam pogledao samo u EUdictu značenje, a ne u kontekstu :)
Ali sada koliko vidim Tabby je tipična engleska riječ i ja mislin da na našem jeziku nema konkretnog prijevoda za to, ali najbliže je tigrastome uzorku. :)

Tabby je naziv za šaru, laički rečeno mačka može da ima dva gena ili tabby (šarena) ili agouti (bez šare). Tabby može da bude macarel (prugasti), classic (klasični, mramorasti, kombinacija pruga i krugova), spotted (tufnasti) i ticked (nespecifična šara). U zavisnosti od kombinacije gena mačka će da bude Tabby ili Aguti. Uz ovu odrednicu, kod rasne mačke obavezno se upisuje i boja i prisustvo ili odsustvo bele boje. U FIFa savezu se koristi EMS kod, sistem skraćenica s utvrđenim značenjem, a u TICA savezu se opisuje rečima. Npr. moje mace imaju EMS kod: n22 MCO, a u TICI je to Black (Brown) Classic Tabby MCO, odnosno, Crna (smeđa) mramorasto ošarana Maine Coon mačka.

Back