VW Passat B3 - tuning stajling projekat (potrebni saveti)

Igoritza

Zainteresovan član
Poruka
101
Pozdrav Krstarica forumasi.

Prvi auto u zivotu mi je bio VW Passat B3 1.8 benzin

Trenutno vozim Fiat Stilo 1.9 JTD koji dan danas zalim sto sam kupio jer je to jedan sporet od auta kome valja samo ovo na kraju oznake (JTD) a sve ostalo je katastrofa. Na autu 2003 godiste koji sam kupio sa servisnom knjizicom delte i predjenih 120k, uzeo sam ga 2010 i presao jos 150k i zamenio u medjuvremenu:

alternator
2 remenice alternatora
alnaser
letvu volana
4 centriranja trapa
2 puta po set silen blokova
ceo menjac (otiso sinhron 5 brzine na verziji 59Kw gde mora da se kupi ceo menjac)
2 puta lagere
kais
motore brisaca
oko 20ak sijalica
2 akumulatora ( stilo voli da ubije akumulator)

otprilike me u servisu izasao dupla cena auta.

u medjuvremenu sam nesto radio u kini, posao neki i dosao do dobrih novaca, i hteo sebi da uzmem auta novog i odem iza kuce, kad ono stoji i dalje pod ciradom moja "mazga" B3 ... :) teo cale da ga tera na otpad za 250 evra, nije registrovan 3 godine vec. I tad mi sinula ideja da uradim masinu u stanje - sto bolje (jer u novo ne moze :P ) pa tek onda da se bakcem sa novim vozilom jer ne patim od beogradskog kompleksa, kola mi sluze za prevoz. dakle - ocu da sredim pasata, al ne kao Xzibit i da stavljam u njega akvarijum, sto vise ustede, ali KOMPLET sredjeno

stanje auta:

malo pre garaziranja, je radjena generalna, manje od 20 hiljada. motor dobar. crko homokineticki, nema akumulator, nema releje pocrkali, potrosi litar benzina u mestu za 10 minuta. ceo mebl iscepan, nema nebo samo karton od neba. dakle, rasulo stanje. u medjuvremenu sam pronasao releje i sam sredio struju, upalio ga na prvu (nevera) i tad sam izvalio da trosi toliko. sad idu pitanja i pomoc koja mi treba:

1. homokineticki da uzmem polovan sa nemackog auta, ili turski, posto kvalitetan nema .. ? imam opciju da uzmem nov turski ili polovan nemacki - sta je bolje ?

2. minimalna vrednost akumulatora da upali 1.8 benzinca ? (zbog cene)

3. kvake i zupcanici podizaca - bubanj potok ili otpadi ?

4. nemam iskustva sa folijom a planiram da je stavim. Da li je pametno prefarbati karoseriju pre stavljanja folije sobzirom da imam i iskustva sa farbanjem komplet auta kao i da posedujem profesionalni Air Brush ? ovde ne marim za cenu jer sam u stanju da prefarbam auto bilo koju boju i vrstu farbe 10 puta jeftinije nego farbare i limari.

5. Zasto u mestu sabija tolko benzina ? jel ima veze sa cinjenicom da je ulje staro skoro 3 god, i da eventualno dole ima mulja jer je bio ili prazan ili skoro prazan .. ?

6. Nisam se bakto sa minealrnim uljem odavno, pa ako neko zna koje ulje ide u 1.8 atmosferski motor iz 92 .. ? :)

7. presvlacenje sedista i vrata - ako sam "sposoban u ruke" jel izvodljivo da sam presvucem sve bez da idem kod stolara i tapetara .. ?

znam da je malo presiroka tema, ali odgovor na bilo koje pitanje ce da mi pomogne, i zahvaljujem se svima u napred. Zamolio bih samo bez kritike zasto ovo radim, sto kaze kafanski srbin - "moze mi se" a i previse mi je drag auto da bi ga frljno na otpad :) Kupicu verovatno Jarisa novog za "normalan auto" ali ovog B3 ocu da imam uvek, u top stanju.

hvala u napred na pomoci.

To je najbolji i najoriginalniji Passat ikad napravljen, u to vreme je bio strasan auto.
Otac ga je imao 3 godine, ali je morao da ga proda zbog problema sa preregistracijom u ono vreme rata tokom devedesetih (bio na bosanskim tablama), ali su se moji za to vreme slatko sa njim navozali :)

Sto se tice gornjih stavki, ne bi mogao da odgovorim bas na svaku ponaosob, ali sto se delova tice ja bih izbegavao polovne, novo je ipak novo, neka su to i turski, arapski, bugarski... samo gledaj da nije neki tezak kineski skart koji ce da zine u roku od sutra. Polovni delovi mogu da sluze neko vreme ali pitanje je koliko dugo.
Kvake, brave, sedista, enterijer itd. mozes da nadjes na otpadima, svasta se zanimljivog tamo moze naci cak i u veoma ocuvanom stanju, cak mozda nije losa opcija da nadjes nekogocuvanog stranca i da poskidas sve sto se moze sa njega iskoristiti (pa i motor).
Kod mene u mom benzincu 2,0 turbo je akumulator od 66 ampera (iako je fabricka preporuka 60 tako da moze i koj podeok gore, ali bez preterivanja) tako da se otprilike vodi ka tome
Moj dodatni savet je da se sto vise drzis originalnog izgleda tj. da ne preterujes sa kojekakvim budzevinama (mada to si i ti sam napomenuo da ti nije toliko u interesu).

Srecno sa radovima! :)

Pozdrav Krstarica forumasi.

Prvi auto u zivotu mi je bio VW Passat B3 1.8 benzin

Trenutno vozim Fiat Stilo 1.9 JTD koji dan danas zalim sto sam kupio jer je to jedan sporet od auta kome valja samo ovo na kraju oznake (JTD) a sve ostalo je katastrofa. Na autu 2003 godiste koji sam kupio sa servisnom knjizicom delte i predjenih 120k, uzeo sam ga 2010 i presao jos 150k i zamenio u medjuvremenu:

alternator
2 remenice alternatora
alnaser
letvu volana
4 centriranja trapa
2 puta po set silen blokova
ceo menjac (otiso sinhron 5 brzine na verziji 59Kw gde mora da se kupi ceo menjac)
2 puta lagere
kais
motore brisaca
oko 20ak sijalica
2 akumulatora ( stilo voli da ubije akumulator)

otprilike me u servisu izasao dupla cena auta.

ajd objasni kako ilije to mana kod stila ; 2 akumulatora ( stilo voli da ubije akumulator)

Oskar - hvala ti na savetma, planiram zapravo da ga ucrnim folijom i da izgleda kao B3 original, bez svemirskih svetala i plavih neonki :) nasao sam ekstra jeftinu crnu mat foliju, 1/2 usteda. nasao sam na otpadu svega i svacega do sad, i nasao sam pre svega homokineticki sa B4ke koji je isti a zasto sam njega uzeo: ovaj koji je trenutno mrtav, je turski stavljen 2008me dok je desni fabricki, dakle zglob iz 92 kad je auto napravljen. zato sam vise za polovan da valja.

Cinjenica da je mazga od auta, konkretno ova moja verzija je sa oko 700-800 kila u gepeku provodila oko 10 godina jer ga je cale dok sam ja bio mali koristio za posao, transport. presao je 320.000 i tad je uradjena generalna a komplet sve, osim homokinetickog levog, i jos par sitnih potrosnih stvari je originalno i pritom na dijagnostici poslednjoj ispravno. nerealan auto, Stilo sa toliko tereta bi se raspao 7 puta do sad.

kalin:

citao o tome a i potvrdilo se u praksi: Stilo ima lose dizajniran air flow to jes protok vazduha gde se podhaubna temperatura u blizini akumulatora podize, te se mnogo brze stvaraju sulfatni kristali koji ubijaju akumulator. Na kraju krajeva evo iz prve ruke ti kazem: jedna Varta i jedan Whitehorse su crkli, sada je u njemu treci onaj Banner iz austrije koji sam uzeo ne mareci vise za kvalitet akumulatora samo da pali. I svaki put moram da puknem vise kesa jer dizeli pale na grejace i moram da uzmem jaku bateriju.

Poslednja izmena:
Stilo je inace promasaj od auta koliko god ga nasi ljudi i vozaci hvalili. Najsvetlija tacka kod njega koja ga vadi iz svega ostalog je upravo pomenuti JTD motor u njemu i eventualno to sto su jeftini delovi.

Ja ne znam kako jedan vlasnik Stilo-a moze da se kune u auto, pogotovo ako je pre toga imao nemca iz 90ih. Ovaj pasat je 20 godina isao na male i velike servise, nijednog trenutka nije menjano nesto drasticno kao sto ja moram kod stila svakih 20 hiljada. Iz neposrednog iskustva znam da su B3 i Mercedes 124 neunistiva kola sa kojima ovi novi plastikaneri ne mogu da se porede. Da imam novaca da se igram, uzeo bih sebi jedan 124 iz nemacke u salonskom stanju, ima ih i dalje sa 0km. skoro sam video jedan na mobile.de.

Oskar - hvala ti na savetma, planiram zapravo da ga ucrnim folijom i da izgleda kao B3 original, bez svemirskih svetala i plavih neonki :) nasao sam ekstra jeftinu crnu mat foliju, 1/2 usteda. nasao sam na otpadu svega i svacega do sad, i nasao sam pre svega homokineticki sa B4ke koji je isti a zasto sam njega uzeo: ovaj koji je trenutno mrtav, je turski stavljen 2008me dok je desni fabricki, dakle zglob iz 92 kad je auto napravljen. zato sam vise za polovan da valja.

Cinjenica da je mazga od auta, konkretno ova moja verzija je sa oko 700-800 kila u gepeku provodila oko 10 godina jer ga je cale dok sam ja bio mali koristio za posao, transport. presao je 320.000 i tad je uradjena generalna a komplet sve, osim homokinetickog levog, i jos par sitnih potrosnih stvari je originalno i pritom na dijagnostici poslednjoj ispravno. nerealan auto, Stilo sa toliko tereta bi se raspao 7 puta do sad.

kalin:

citao o tome a i potvrdilo se u praksi: Stilo ima lose dizajniran air flow to jes protok vazduha gde se podhaubna temperatura u blizini akumulatora podize, te se mnogo brze stvaraju sulfatni kristali koji ubijaju akumulator. Na kraju krajeva evo iz prve ruke ti kazem: jedna Varta i jedan Whitehorse su crkli, sada je u njemu treci onaj Banner iz austrije koji sam uzeo ne mareci vise za kvalitet akumulatora samo da pali. I svaki put moram da puknem vise kesa jer dizeli pale na grejace i moram da uzmem jaku bateriju.

ocigledno da nepoznajes auto zato te drali po servisima ;; svi novi dizeli pale bez grejaca ina minus ,

Back