вунена постељина

R.Žiskar

Elita
Poruka
15.608
Нешто сам се загрејао да набавим вунену постељину, комплет наддушек, покривач и јастук...има ли неко нека искуства са овим?
Цене за овакав комплет иду од 10-120.000 РСД, разумем ја варијанте у саставу али вуна је вуна, па и да је са комарца скидају....

Možda misliš na onu od kašmira? Ili merino vuna?
Muž i ja smo za svadbu dobili tu kašmirsku posteljinu. I onda je bila skupa kao djavo, sećam se. ( Naravno, darodavac nam nije rekao cenu, ali smo znali, igrom slučaja su moji bili pozvani na neku prezentaciju te posteljine i odatle smo znali i cenu ). Moja iskustva su ok. Skroz ok.
Mi imamo taj naddušek, pokrivač, jastuke i prekrivač za krevet, ali taj prekrivač za krevet nije od kašmira, već merino. Ostalo je kašmir. Jastuci su, zaista, ok za spavanje. Možda treba noć-dve-tri da se čovek navikne, ali kada se navikneš odmoriš se bre kao beba. Pokrivač je debeo i njega slabo koristimo, grejemo sobu i vruće nam je ispod pokrivača. A to ćebe je super, uvučemo ga u jorganski čaršav i time se pokrivamo cele zime. I svake zime od kako smo u braku.
Jedino je problem održavanje. Imaju neki lanolinski preparati, ali to je samo da osvežiš posteljinu. Mora ići na hemijsko čišćenje i to u proverenu čistionicu, da ti ne shebu to. Eto, to je mana. I to što je glomazna, pa ako nemaš ispod kreveta fioku ili prostor za posteljinu - nadrljao si. Kao mi, nama stoji u ćošku dečije sobe, na podu, pokriveno ćebetom, pa uveče uzmemo, ujutru vratimo tu... :lol:
U principu, moja su iskustva pozitivna. Nikada ne bih to kupila, eto možda malo iz predrasuda, više radi cene. Ili bi mi bilo žao, dala bih te pare na dete, ili neku adaptaciju... pre nego na to u šta nisam verovala. Medjutim, vidiš, uverila sam se da je ok.
Moja iskustva, ne moraju biti svačija. :)

ih kad muski pisu o odrzavanju :lol:
vunene posteljine sam vidjala u svilanitu, znam da su skupe, sad koliko skupe, ne secam se :)
inace ja spavam u saten svili, savrseno :)

Ш`о? Искрено, још нисам срео неку која боље од мене опере судове. Увек виљушке остану онако између зуба прљаве...

Колико сам видео, препоруке за одржавање су проветравање и прање на малој температури и са ланолинским препаратима. Ништа специјално.
Обзиром да су цене такве какве су, имам намеру да пронађем некога ко производи те прекриваче или јоргане.

Ш`о? Искрено, још нисам срео неку која боље од мене опере судове. Увек виљушке остану онако између зуба прљаве...

Колико сам видео, препоруке за одржавање су проветравање и прање на малој температури и са ланолинским препаратима. Ништа специјално.
Обзиром да су цене такве какве су, имам намеру да пронађем некога ко производи те прекриваче или јоргане.

Da, provetravanje, ali ne direktno izloženo suncu, valjda baš zbog tog lanolina, da li ga uništava ili tako nešto.
I da, pranje na 30 ili čak u hladnoj vodi, ali... jel znaš ti koliko je to? Pa, da ga isečeš na 3 dela, opet nebi stalo u mašinu :lol::lol::lol: Doduše, ja sudim po mojoj posteljini, koja je za bračni krevet, ali garant ni ona za jedan krevet nema šanse da stane u mašinu. Ma, kakvi, to je veliko i teško. Jedino da ga gaziš u kadi :lol::lol::lol:

...bio je negde na Dorcolu jorgandzija koji radi i to sve sa vunom....pogledaj mozda uspes da ga nadjes proguglaj malo...:)

...bio je negde na Dorcolu jorgandzija koji radi i to sve sa vunom....pogledaj mozda uspes da ga nadjes proguglaj malo...:)

Sama kupila pre tri godine komplet vunenu posteljinu, navodno kašmir sve prirodno. Po isporuci konstatujem da o prirodnim materijalima drugom prilikom . . . Rašijem pokrivač koji je stvarno predebeo i u njemu pronađem sintetike koliko želiš i od njihove priče nema 10%. Zato polako kompletiraj svoju posteljinu sa mnogo pažnje bez pretenzija na kompletima jer kod nas je to čista prevara. SRETNO

Ja imam Dormisano ćebad, jastuk i jatučnicu. Ćebad i jastučnica su od čiste vune.
Jastuk je predebeo pa smo ga poklonili.
Navlaku isprobali i takođe poklonili - mačkama. Mislim, ko može da spava sa licem na onim dlaketinama, svaka mu čast.
Ćebad su glomazna i baš debela, stvarno super greju, ali su zbog debljine i dosta kruta. Odlična su za spavanje u hladnoj sobi, pod uslovom da uspeš nekako da se pokriješ i zatvoriš sve rupe pošto je ćebe kao karton.
Posebna priča je što nijedna hemijska čistionica neće ni da čuje za njih, a za mašinu su prevelika. Može da prođe ona varijanta sa pranjem u kadi, ali nema teorije da ih iz kade izvadiš dok se ne prosuše (teško kao olovo), a osušiće se za jedno mesec-dva. Do tada, naravno, nema ni kupanja...
Sve u svemu, lep proizvod, ali malo preskup a neupotrebljiv. Bolji je vuneni jorgan.

Ја сам чуо да је вунена постаљина легло разнах паразита , пре свега гриња,као и што неко рече да је тешка за одржавање , тако да сам одустао од те опције , мада не могу да тврдим да је то све тачно.

Ја сам чуо да је вунена постаљина легло разнах паразита , пре свега гриња,као и што неко рече да је тешка за одржавање , тако да сам одустао од те опције , мада не могу да тврдим да је то све тачно.

- Вунена постељина пружа оптималне услове за сан и лети и зими
- Вуна одржава Ваше тело на инстом нивоу температуре током
- сва четири годишња доба.
- Иделано за особе оболеле од астме и алергија.
- Вуну чине стабилна, не лебдећа влакна, која су прозрачна и
- зато не долази до појаве прашине, гљивица и гриња.
- Олакшава тегобе код реуматских обољења и артритиса
- Вунена креветнина олакшава болове у реуматским
- обољењима и код артритиса.

Линк

- vunena posteljina leči fobije i hemoroide
- vunena posteljina poboljšava vid
- vunena posteljina čini krevet stabilnijim
- jastučnica od vune proizvodi osećaj ugodne pripadnosti stadu
- vuneni prekrivač mami na drndanje
- pod jorganom od vune laptopovi rade duže
- kućni ljubimci vas radije čuvaju kada ste pokriveni vunom
- vunena posteljina leči psorijazu ( i nokte)
- još nisu zabeleženi slučajevi padanja s kreveta presvučenih vunom (dok se to za brze i klizave satenske posteljine ne može reći)

itd..

Back