У Патријаршији изненађени захтевом Кривокапића: Патријарх забринут за положај СПЦ у Црној Гори

Alter_Ego_

Stara legenda
Poruka
90.613

У Патријаршији изненађени захтевом Кривокапића: Патријарх забринут за положај СПЦ у Црној Гори​

677z381_patrijarsija-d-jevrem-nnnss.jpg

Патријаршија (Фото Д. Јевремовић)
Српска православна црква огласила се саопштењем после састанка патријарха Порфирија и чланова Синода СПЦ са црногорским премијером Здравком Кривокапићем.
Кривокапић дошао у Београд, како је рекао, да би пренео две кључне поруке члановима Синода, да је воља народа Црне Горе да епископ будимљанско-никшићки Јоаникије буде изабран за митрополита црногорско-приморског и да се Темељни уговор између СПЦ и државе Црне Горе потпише на Цетињу 30. октобра, на дан упокојења митрополита Амфилохија.
Саопштење СПЦ преносимо у целости:
„Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 27. маја 2021. године, у Патријаршијском двору у Београду г. Здравка Кривокапића, председника Владе Републике Црне Горе.
Састанку су присуствовали чланови Светог Архијерејског Синода: Митрополит дабробосански г. Хризостом, Епископ шумадијски г. Јован; као и Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.
У преподневним часовима истога дана, представници Светог Архијерејског Синода и Владе Републике Црне Горе су у потпуности усагласили текст Темељног уговора између Српске Православне Цркве и државе Црне Горе. Представници Владе из Подгорице су, потом, потврдили да ће у послеподневним часовима г. Кривокапић доћи у Београд да би са Његовом Светошћу Патријархом српским г. Порфиријем свечано потписао Темељни уговор. Иста намера г. Кривокапића, Светејшем Патријарху је потврђена усмено из Кабинета председника Владе Републике Црне Горе.
После вишечасновног одлагања и обавештавања предстојатеља Српске Цркве о низу потпуно различитих разлога за кашњење поласка из Подгорице, око 21.00 час г. Кривокапић је стигао на договорени састанак. Премијер Владе у Подгорици је изнео нове и до сада неизречене разлоге због којих сматра да се потписивање Уговора мора одложити.
Његова Светост је те разлоге саслушао са пажњом, великим стрпљењем, али и још већим изненађењем, ни најмање неувиђајући основаност и оправданост намере премијера Кривокапића да не потпише Уговор што је био једини разлог његовог доласка у Патријаршијски двор у Београду.
Његова Светост Патријарх и присутни архијереји су изразили велико жаљење и забриност за даљи положај Српске Православне Цркве и њеног верног народа, с обзиром на то да једино са њом, иако јој припада апсолутна већина народа у Црној Гори, није потписан Уговор који јој гарантује правни положај, а самим тим верска и грађанска права светосавског народа, што представља чин отворене дискриминације.
Српска Православна Црква и њен верни народ и у овим околностима неће одустати од одбране својих права и својих светиња“, наводи се у саопштењу СПЦ.

http://www.politika.rs/scc/clanak/4...atrijarh-zabrinut-za-polozaj-SPC-u-Crnoj-Gori

Вучић би да ексивира постављање Јоаникија за митрополита, али српски народ у Црној Гори је јединствен (осим пар отпадника из ДФ).

Vidim da tamo narod voli Joankikija i ovako se vidi da je fin i trebalo bi da bude mitropolit, ali mi nije jasno, zasto potpisati Ugovor tek 30. oktobra?

Зато што Вучић хоће преко свог друга кога је поставио за патријарха да избегне постављање Јоаникија за митрополита Митрополије црногорско-приморске, па је Кривокапић одредио 30. октобар као рок, да би добио у времену, да се не би десило да Вучић преко својих пиона у СПЦ избегне постављење достојног Јоаникија заналседника Амфилохија.

У Црној Гори је наишао на тврд орах.

Religion poisons everything-Hitchens
ono kad banda šišmiša u mantiji hoće da se bave politikom jer vole te devize više od bilo čega

Још не можеш да преболиш што ти је Амфилохије разбуцао Мила?

Пуковник и мртав кара Мила и Вучића.

Зато што Вучић хоће преко свог друга кога је поставио за патријарха да избегне постављање Јоаникија за митрополита Митрополије црногорско-приморске, па је Кривокапић одредио 30. октобар као рок, да би добио у времену, да се не би десило да Вучић преко својих пиона у СПЦ избегне постављење достојног Јоаникија заналседника Амфилохија.

У Црној Гори је наишао на тврд орах.
Nije mi jasno i dalje, zar nije moglo odmah sve da se potpise?

Још не можеш да преболиш што ти је Амфилохије разбуцао Мила?

Пуковник и мртав кара Мила и Вучића.
razbucali su šišmiši budžet ove države na koji su se bez blama parazitski nakačili i ne misle da stanu

Nije mi jasno i dalje, zar nije moglo odmah sve da se potpise?

МОгао је да се потпише Уговор.

А за пар месеци би неко други био постављен за митрополита, а не Јоаникије.

Вучић и његов друг кога је поставио за Патријарха не желе Јоаникија.

И све су испланирали.

А онда је Кривокапић маестрално одиграо и условио потписивање уговора постављењем Јоаникија.

Завуко Вучићу и његовом другу Патријарху до балчака. Сад не знају шта да раде. Мораће да се помире са чињеницом да српски народ у Црној Гори жели Јоаникија.

razbucali su šišmiši budžet ove države na koji su se bez blama parazitski nakačili i ne misle da stanu

Како су разбуцали буџет?

дај неке детаље пљачке буџета.

Знам да ја свом попу дајем кеш кад ми освешта водицу.

ПО чему се ти попови разликују од осталих који користе заједнички буџет?

Зар само теби да га оставе?

МОгао је да се потпише Уговор.

А за пар месеци би неко други био постављен за митрополита, а не Јоаникије.

Вучић и његов друг кога је поставио за Патријарха не желе Јоаникија.

И све су испланирали.

А онда је Кривокапић маестрално одиграо и условио потписивање уговора постављењем Јоаникија.

Завуко Вучићу и његовом другу Патријарху до балчака. Сад не знају шта да раде. Мораће да се помире са чињеницом да српски народ у Црној Гори жели Јоаникија.
Cekaj ali uz svo uvazavanje i bar moje "navijanje" za Joanikija, kako moze neko iz drzave i svetovne vlasti, da "trazi" postavljanje bilo koga na neko crkveno mesto?
O tome odlucuje Sabor a verujem da ce odluciti isto.

Како су разбуцали буџет?

дај неке детаље пљачке буџета.

Знам да ја свом попу дајем кеш кад ми освешта водицу.

ПО чему се ти попови разликују од осталих који користе заједнички буџет?

Зар само теби да га оставе?
Po tome što je ovima jedina kvalifikacija što arče budžetske pare to što prodaju maglu,predsenik ove nesrećne države se"pohvalio" da je dao za crkvu iz budžeta više nego bilo ko pre njega,desetine miliona evra bačenih kroz prozor samo da šišmiši ćute u vezi Kosova i još koje čega,i gle čuda oni ćute

Cekaj ali uz svo uvazavanje i bar moje "navijanje" za Joanikija, kako moze neko iz drzave i svetovne vlasti, da "trazi" postavljanje bilo koga na neko crkveno mesto?
O tome odlucuje Sabor a verujem da ce odluciti isto.

А ти не знаш да болесник на власти у Србији свуда жели да има своје одвратне пипке?

Вучић не жели Јоаникија. Не жели ни Кривокапића.

Вучић жели да има максималну контролу над српским народом у Црној Гори, али му то не полази за руком.

Српска Спарта одолева злотвору.

Po tome što je ovima jedina kvalifikacija što arče budžetske pare to što prodaju maglu,predsenik ove nesrećne države se"pohvalio" da je dao za crkvu iz budžeta više nego bilo ko pre njega,desetine miliona evra bačenih kroz prozor samo da šišmiši ćute u vezi Kosova i još koje čega,i gle čuda oni ćute

Мислиш дао из буџета за Храм Светог Саве?

Храм Светог Саве је нешто много, много веће од неког попа у мантији.

Сад..ако ти то хоћеш да разумеш и прихватиш, ок, али ако не...јбг... не знам шта да причамо.

А ко уопште бира епископе Јоаникије у тим заврзламама, народ, премијер, патријарх?

Ко бира све у овој земљи, па би да пређе и на друго око у глави?

Сад..ако ти то хоћеш да разумеш и прихватиш, ок, али ако не...јбг... не знам шта да причамо.
И мнооогоо, мнооого скупље.

Ко бира све у овој земљи, па би да пређе и на друго око у глави?
Ма бре мислим на оно што смо сви заборавили, на процедуру, ко бира по процедури и по правилима?

da je samo hram,crkva se nakačila na budžet onako parazitski i samo vaćari za pare onako bez blama,a prodaje maglu
logičnije je da joj samo vernici donatori daju pare a ne da se finansiraju iz budžeta

da je samo hram,crkva se nakačila na budžet onako parazitski i samo vaćari za pare onako bez blama,a prodaje maglu
logičnije je da joj samo vernici donatori daju pare a ne da se finansiraju iz budžeta
Продају и свеће, ракије, вина, иконе, дуборезе, све без плаћања икаквих дажбина и пореза.

И мнооогоо, мнооого скупље.

Знаш оно кад одеш у Москву, као туриста или пословни човек.

И шта обавезно посетиш у Мосцви?

Па Црвени трг.

А шта доминира Црвеним тргом?

1622191772514.jpeg

Back