Vulgus populis, rulja, svetina

http://forum.krstarica.com/showthre...jih-boriti?p=24330919&viewfull=1#post24330919

Sramota je da se ne oglasim na ovu temu

Svidja mi se zica koju si povukao izmedju nekoliko filozofija i ideologija. Dobro je sto su sa druge strane ovog posta ostale fasisticke i nacisticke ideje, ideologije militarizma i kolektivizma, uzvisenih vera i nacija, jednom recju sveopste zaostalosti i ludila. Maxime Voluntas populis suprema lex esto ili Vox populis, vox dei u njihovoj prizemnoj anticipaciji iskoristila je saka inteligentnih pojedinaca kako bi uz licno bogacenje proizveli neke od najvecih svetskih patnji. Ne priznajuci gradjansko, naucno, humanisticko..zajedno sa nekim religijama, poveli su kolektivisticku svetinu u kolo mrznje iz koje dobar dio covecanstva ne ume ni dan danas izaci.

Razumno pretvaranje pomenutih maxima u ideal demokratije nije ni moglo proci lako. Ljudsku prirodu u sadejstvu sa neobrazovanoscu i najnizim strastima, kao fantasticno oruzje u rukama podlih i inteligentnih prepoznali su na vreme mnogi veliki ljudi. Sa druge strane, zaludjeni tirani i autokrati gurnuli su vrednosti na tezgu, kako bi stado sa one strane zice prozvalo ove iz tvog posta - dekadentima.

Veliki ljudi su upozoravali na svetinu, na vulgus populus. Horacije je govorio: "Prezirem prostu gomilu i klonem je se" (Odi Profanum Vulgus Et Arceo"), ili Seneka "Svetina je najgori tumac istine"("Vulgus veritatis pessimus interpres est"). Tuce vekova kasnije Erazmo Roterdamski kaze "Ja ljude nazivam ruljom ne s obzirom na njhov polozaj vec s obzirom na njihovu dusu","Rulja (Vulgus) je okovana vlastitim nagonima". Ima toga jos koliko hocete, Mozda jos Voltera da spomenemo:"Svetina za zivot ima samo svoje ruke" u kontekstu kognitivnih mogucnosti.

Ako je ne biti militarista, kolektivista sa visim (laznim) ciljem biti dekadent, ja sam ponosan na svoju dekadenciju. Hegel je od novije gospode mislilaca prvi upozorio na sakralizaciju volje naroda od strane sposobnih demagoga, Razvojem nauke i sirenjem obrazovanja lazna aristokratija tzv. plave krvi (a radi se o istorijski proizvedenoj kasti koje je ugl ispodprosecna) , uz novonastajucu politicku elitu smisljala je obrasce kolektivizma kako bi zauvek uzivala blagodeti nerada. Mrzili su ateizirani svet jer je srusio njihovu ideju vladavine prosvecene aristokratije, najboljih i najdarovitijih (samozvanih).

Jedan od najjacih udaraca kolektivizmu jeste slobodan covek sa svojim pravima, pa otud i sva manjinska prava (npr. prava homoseksualca ili religijskih i etnickih grupa) jesu trn u oku ohlokraticnim fenomenima danasnjice. Zbog svoje nemoci da kvalitetnim argumenatima artikulisu novu viziju sveta, pokusavaju prigrabiti moralne i eticke principe kao orudje koje ce u sadejstvu sa ratobornim religijskim velikodojstvenicima iskoristiti i anatemizirati slobodnog coveka, izvan stada. Treba ih se cuvati, citati i misliti jer po njima je razmisljanje svojom glavom dekadentno. Cuvajte se ljudi koji manipulisu nagonima

PS. Hvala na temi, odavno nista ne stavih u blog

"Pučina je stoka jedna grdna"-naš Vladika je najbolje rekao ,haha
A treba pogledati Kalvina čije je shvatanje ugradjeno u temelj modernog doba na Zapadu šta je mislio o slobodnom čoveku pa se nećemo čuditi dokle smo stigli.

...masa / svetina / rulja / klika -- čopor / klan / pleme / narod ; pripadnik ovih grupacija nema ( nije ni imao / nije dosegao / oduzeto mu je / i sl. ) svoje " JA" , svoj identitet - te se nalazi u takozvanom "mi" i u njemu i za njega živi / postoji ... no , postavlja se pitanje otkuda ta drušzvena svera , čiji je ona produkt ?...

( ...mislim da se manipulativno , pa i destruktivno arči pojam kolektiv i kolektivizam ... čovek je društveno biće u svemu ... sazdan je od društva raznorodnih elemenata koji u njemu na osnovu integralnog sklada i harmonije grade voljno zajednicu zvana ćelija ... opet voljno , svaka ćelija u društvo istorodnih i raznorodnih ćelija kao kolektiv gradi u integralnom skladu i harmoniji organ / organe ... i tako voljno u skladu i harmoniji organi kolektivno grade samo ljudsko biće --- dakle , u samoj prirodi čoveka ukorenjeno je združivanje i gradnja kolektiva ; pa stoga on je društveno / kolektivno biće - i samo tako mu je obezbeđen izvestan opstanak , rast i razvoj ; evolutivni put.... sa aspekta individualnosti , biološki mu je nemoguć opstanak ...sa aspekta prošlosti i budućnosti , ničija individualnost ništa ne znači čovečanstvu - jedinka je neprimećen , beznačajan događaj za čovečanstvo --- makar on bio i vladika crnogorski ...)

...to stanje / svera ( ...masa / svetina / rulja / klika -- čopor / klan / pleme / narod ...) produkt je vladajuće oligarhije od vremena praistorijskog čoveka do današnjih dana , koju ona tvori svojim znanjima i umećima , zarad kontinuirane vladavine nad ljudima u grupi , čoporu , plemenu , narodu - naselju , selu , palanci , varoši , gradu - državi - imperiji .... za to znanje i umeće može se reći da je prva organizaciono tehnološka inovacija čoveka ; koja je svakodnevno razvijana i u tehnološkom smislu iz dana u dan u svim sverama inovirana - de postaje vladajuća moć ...iz nje nastaju sva druga znanja i tehnološke inovacije koje su razvile današnju nauku i industriju .. dakle, znanje je moć ...suprotno od ovoga , neznanje je robijanje u pokornosti ...
... dakle , što manje znanja međ ljudima sve veća njihova pokornost bez sile... što manja samosvesnost , sve veći trpljivi trpljač / dobrovoljni rob ...
..dakle , masa / svetina / rulja / klika -- čopor / klan / pleme / narod klasičan je proizvod vladajuće oligarhije od vremena gilgameša do današnjih dana... fabrika za proizvodnju mase / svetine / rulje / klike i sl. grupacija ugrađena je u državni institucionalni sistem obrazovanja...
...dakle, uvek , a sad obavezno - jedinka u procesu rasta i razvoja otuđuje se od svog "JA" i ugrađuje joj se "mi" -krstenjem po rođenju ; a zavisno od društvenih previranja prekrštava se a da nezna ni šta čini...
...to "mi" , nastoji da destruktivno uredi ljudsku prirodu u svakoj jedinki - da je otuđi od svog prirodnog stanja ; da ga rasčovceči ... i zavisno od vladajućih potreba , stepen raščovečenja ide do totalnog oduđenja od čovečnosti i izgradnje savršene slepo poslušne biološke mašine za ubijanje ...
...a ovo je krajnji oblik " dekadencije ", u pravom smislu značenja te reči...

<<(dekadencija (lat. de-cadere opadati, ital. decadenza)
opadanje, propadanje, raspad, pogoršavanje, propast; opšti izraz za razne fenomene društveno-istorijskog i kulturnog zbivanja kad se oni karakterišu gubljenjem vitalnih i stvaralačkih energija, ili bivaju zahvaćeni dezintegrišućim procesima koji su praćeni slabljenjem moći postojećih sistema vrednosti>>

... dakle, može se sa sigurnošću tvrditi da je masa / svetina / rulja / klika klasičan proizvod dekadentne vladajuće oligarhije u bilo kojoj državi ( kako juče , tako i danas -- a biće još i zadugo )...

....posmatrano iz ovog ugla , može se konstatovati da odvajkada imamo vladavinu preko destrukcije ljudskoga uma ...revnosni čitaoci sajber biblioteka, naićiće na mnogu literaturu sa projektima novog svetskog poredka preko destrukcije ljudskoga uma....

...takva pamet , koja se zasniva na proizvodnji i eksploataciji otuđenih ljudi , nije ništa drugo do dekadentna , a samim tim i ništačka ...mi danas imamo klasičan primer dekadentne države , sa nepovratnim procesima dekadencije u svim sverama našeg bitisanja - pa i u biološkoj sveri ...mi izčiljujemo.. kod nas je dekadencija metastazirala u sve svere , te nas evolucija iz sebe izpaca kao bezperspektivnu masu / strano telo ...

...ljudi koji sebe uzdižu iznad masa / svetine / rulje / klike , te pripadnike ovih svera doživljavaju kao uzročnike svog svetskog zla - samo puze pred tronov vlasti i ništavnih saznanja ... nasuprot njih , svi oni koji ove vide kao vakcinom namerno inficirane bolesnike, pomoćiće sebi i njima ( prosvetljenjem i raztuđenjem ) ...

...sve vladike , pa i ovaj , što reče : " oj čoveče stoko grdna , što se stalno mučiš - što se pučiš " , celim svojim bićem bile su i jesu, veliko dekadentno zlo naše prošlosti i budućnosti - a mnogi pomrše od side , kao i ovaj veliko pominjući - a ne od prosvetiteljskog rada ..

Malo si pogresio kolega Loncar u pogledu razumevanja pojma kolektivizam u blogu. Pomenuti text ima cisto politolosko odredjenje pojma rulje, svetine, ideologizirane mase bez mozga, priglupih nosaca bejzbol palica..Malo si skrenuo prema onotlogiji coveka, socijalnoj psihologiji i sociologiji pa napravio salto mortale u dekadenciju preko teorije zavere i subjektivnog. Ne slazem se :)

..možda grešim...ali treba uočiti tezu , koja se oslanja na belodanu istinu , da su mase takve kakve jesu nečiji proizvod...ono čto kažeš : " bez mozga " -- tačno je , ja to ne sporim..ali uviđam da su oni pa i ja s'njima proizvod vladajuće oligarhije ...a vlast je uvek u kontinuitetu - sagledavaj to istorijski ....
...nije krivica u prozoru što je takav kakav je već u stolaru ; kao što nije krivica u bukvaru što je toliko nepismenih strpljivih trpljača ili pismenih neotesanih i razčovečenih , već je u vladarima i njihovim zastupnicima...
..pročitao sam dosta tekstova u vezi teme ( tema je interesantna ) i svud se nameće /provejava krivica onih koji su takvi kakva je svetina / rulja ... često može da se nasluti i određena odbojnost prema svetini / rulji - pa da se i opravdavaju zločinački poduhvati vlasti prema njima i nad njima ( u nas poznato je ćutanje , a time i opravdavanje zločina prema sopstvenom stanovništvu u poslednjem veku i sakrivanje masovnih grobnica - čak su odlikovani zločinci , i nagrađuju raznoraznim benefitima i dan danas ..... a ta estetsko politološka javnost ćuti - zatvara oči pred nečovečjem, zarad mrvica i kostiju sa vladarskih stolova ) ...te zločine nad robovima opravdavali su , pa čak i preporučivali i ovde često pominjani helenski , rimski pa i evropski mudraci ( za koje se zna da su kao savremenici učestvovali u vlasti , te da ničim nisu se suprostavljali genocidima , pljačkama i razbojništvima koja je sprovodila njihova aktuelna vlada - čak i taj ljubljeni Seneka bio je vladar od zanata i stradao je u borbi za vlast )... dakle, saučesništvo u eksploataciji i biološkom istrebljivanju izarčenih u svim sverama bitisanja svetine i rulje , ne može se opravdavati i kriti iza neobrazovanosti i zatucanosti rulje / svetine ...
... ja nisam sreo u istoriji čovečanstva prosvetitelje koji su se izdigli na razinu teorijske etike i čovečnosti , te bar jedan segment svetine i rulje u svom okruženju svojim prosvetiteljskim radom oslobodili od sebe samih pa i od vlasti i znanja - onih znanja koja ih pretvaraju u rulju i svetinu .. gotovo svagda se taj prosvetiteljski rad odnosio na oslobođenje ( rušenje ) aktuelne vlasti i uspostavljanje nove -- za čiju korist i interes je praktično izmanipulisana ta rulja i svetina i reprogramirana za novu vladu i nove njene institucionalne satrape na stubovima vlasti ...
...zbog ovih belodanih istina , ne može se krivica za takozvane društveno političke pa i socijalne promašaje kriviti rulja / svetina , već revolucionarni manipulativni vlastoljubivi prosvetitelji ...
...dakle, u tom smislu i u tom pogledu sam komentarisao ovu stvar ... i ja često koristim te pojmove , no u biti nisam daleko od te svere ( čak ni sam Platon nije završio život a da nije bio izmanipulisan i iskorišćen kao svaki drugi pripadnik svetine i rulje -- pa i dan danas ga ljudi od vlasti eksploatišu i arče kao svakog drugog podanika )...
...ako izdvojimo iz čovečanstva one koji su sa svojim suvladarima ( a čak i učitelj, i vaspitač u zabavištu su predstavnici vlasti - naročito kad deci ugrađuju podaničku poslušnost , a koja to škola ne čini - čak i privatna muzička ) sprovodili svu vlast nad ljudskim rodom , i to njihovo delo propustimo kroz prizmu etike i idealnog viđenja čovečnosti - shvatićemo da u kontinuitetu zlodelate ; pa onda rećićemo , da su sve bezbol palice u njihovim rukama i da su grđi od najgrđih ...a ako saledamo nivo znanja koji poseduju i koji arče u zlodelateljstvu - svesno sa namerom . onda su zapravo zlo neviđeno - biblisko ... onda je ova svetina-rulja nevinašce jer sve što čini čini u neznanju , zaglupljenosti i otuđenosti od čovečnosti ...

..dakle, ne rađa se čovek sa karakternim svojstvima i osobenostima koje možemo prepoznati u svetini / rulji - već ih svremenom po rođenju vaspitavanjem stiče ...zato za svakog pripadnika svetine / rulje možeš reći : " oprosti mu jer sve počini u neznanju i gluposti " --- ali to isto ne možeš reći za njegovog vaspitača , učitelja i za njihove vladare ...

Dio sam vec napisao, pogotovo oko uvoda u ovaj tvoj post. Govorim o XXI veku, tehnolgiji i nauci i informacijama na dohvat ruke..Onaj koji dopusti da bude izmanipulisan do te mere da bi ubijao radi uzvisene ideologije nije nista drugo do bezmozgas, i to veci i gluplji danas nego onaj pre 2000 godina.

Citam Obavestenja i vidim da su kaznjene Pile i Andrea ili slusam lamentacije o belim medvedima, bivsim moderatorima ili zasticenim forumasima, a o cemu se tu zapravo radi?
Negde na nekoj ravni su se pomesale librealne vrednosti i prava pojedinaca sa ideoloskom jednakoscu koja je vladala u komunizmu, koja je najcesce bila formalna i normativna a njamanje prakticna. Ta dva sveta, nekada malo slicnih vrednosti, izgradila su i sopstvene moralne i eticke principe koji se srecu u mediokratskom poimanju pravde, i ono sto je nekada vredelo za komunizam danas vredi za liberalizam (i to najcesce tranzicijski) - istina, pravda, i ako hocete moral, postale su zrtve procedure i tehnickih formi, onom ispravnom, sto predstavlja Lokovu, Rusoovu pa Pejnovu, Kantovu ili Poperovu i Habermasovu zaostavstinu ljudskom rodu, nije ostavljeno mnogo prostora.
No, da ja ne bih sad swao pedeset redova bespotrebno, preskocicemo dosta, ionako vas je pola prestalo citati temu na trecoj recenici.
Relativizacija ovih osnovnih kategorija ljudske egzistencije najvise koristi manje sposobnima, pogresno socijalizovanima i socijalno disfunkcionalnima. Iz potrebe da vecina prihvati manjinu krenulo se sa pozitivnom diskriminacijom. No, nije se imalo mjeru. Jedno je postovati etnicke, religijske, kulturne razlicitosti a sasvim drugo tolerisati pokvarenost, zlobu pa ako hocete i glupost, majku svih izmisljenih bolesti danasnjice. Cuj, nije on kriv, nije bas inteligentan i brz ali zasto ga ne prihavtite sebi ravnim? Hocemo, al ako moze shvatiti da postoje i iskusniji i pametniji i sa vise znanja, tj ako se nauce toleranciji prema drugacijem poimanju sveta i vrednosti, a ne njihovom usancenom, idealiziranom i prilagodjenom kroz obrazovni sistem namenjen sredini. O onima sto destruktivni mod kriju iza borbe protiv hipokrizije i licemrstve a u stvari rade veoma bezobrazno mesanje u tudje interakcije ili namerno povredjuju druge veoma inteligentnim emocionalnim izivljavanjem, ne bih detaljno, svi smo ovde manje vise nebitni pa cemo se svi tako i tesiti. Ahahah jesam glup i dosadan

Elem, svi (ne)mogu biti isti, pa ni dragoj moderaciji, koja je uvek tvorac svih tenzija. Tesko je ukalupiti ovoliko razlicitih ljudi, jos teze skupiti u volontere najkvalitetnije od njih, dovoljno sposobne i strpljive da vece ili manje sukobe rese na pravi nacin. Naravno, i ja sam to radio, u principu nista bolje od njih, dakle lose. I to upravo zbog gore pomenutih procedura i tehnicizma, pravilnika. Ljudski odnosi su ovde mnogo vise od onoga sto je napisano u pravilniku, plus je ovde normativno toliko usko da bi se moglo doradjivati kao ustav. Al koga briga zato na forumu, realno, to bi bila jos veca glupost. Ponasajte se kako bi se ponasali u realnom zivotu i donosite odluke u skladu sa opsteprihvacenim moralnim vrednostima - i tu je kraj, pravilnik Ne treba. Ako budete previse prozivani verujte da je do vas, nikako do korisnika.

O cemu sam krenuo..aha..prvi i drugi dio..
Na ovom pdf-u pisu uglavno zene i muskarci iznad 30, a u velikoj vecini iznad 35 godina. Vise od pola nas je preko 40, ma kako to zvucalo kao iznenadjenje. Iskustvo i znanje koje imaju ti ljudi proizveli su specificne zivotne stavove i shvatanje braka, porodice dece i sasvim je normalno da mladji korisnici i korisnice budu sa tim starijima u klasicnom sukobu generacija. Znate, iskustvo se ne moze nauciti ni kupiti, mora se ostariti - a sto ostavlja traume i mladjima i starijima, manje ili vece. Sukobi izmedju onih koji imaju i nemaju decu mogu biti isti kao i sukobi izmedju onih koji su tek dobili decu i onih kojima su deca odrasla itd. itd. A gde su u tome svemu kultura i postovanje? Strpane u pravilnik i jednakost. Pa eto, svi odustanemo od nekih svojih zahteva i normi, zezamo se, podhebavamo i to je na ovom pdf-u dobrovoljni ugovor. Kada se pojavi osoba sa manje prilagodljivijim sistemom, sa predubedjenjem o svojoj vrednosti ili svom habitusu, ukratko, malo iskompleksirana, dolazi do manjih ili vecih rasprava jer "pametniji popusta" najmanje vredi u virtuelnom svetu. Takve osobe su najcesce nekonzistentne i sa promenjivim stavovima, nekohrentnim moralnim principima, pune predrasuda i osudjujcih reci za druge, prepune hvale za sistem vrednosti koji praktikuju i gotovo bez imalo tolerancije za sve koji strce izvan njihovog pomianja "sredine" i drustva. Tako je i Pile nahebala, ni kriva ni duzna. Jedna mladja i jedna jos mladja isprepadale su moderatorice i paf.

Oni druge opet ruse bilo kakve harmonicne odnose na forumu i forumsku ulogu shvataju kao iskljucivu borbu za doimanciju, teme dozivljavaju kao bojna polja i samoljubno veruju u svoju inteligenciju koja uvek donosi pobedu. Aha. Svi smo obicni majmuni ali najveci umni invalidi su oni koji teraju "do daske" jer su u "pravu" Bila tema. Missim, svi smo ponekad majmuni al to je uglavnom zato sto nas na lose reakcije nateraju uslovi koje moderatori ne umeju da rese. dobro, ne mogu ni oni sve resiti, postoji i hinjsko prozivanje koje kad tad proizvede reakciju. I onda stalker bude stalkovan, maltretirani postane zloban, dobar postane los itd.
U stvari sam hteo reci nekim moderatorima da dekonstrukciju napisanog rade sa semantickom predanoscu a ne mehanickim i geometrijskim paralelma c1 = c1.

...pa dobro, vlast je vlast i opstaje na temeljima sile...i sve što su temelji vlasti odvratniji sve je sama vlast zlokobnija , a pak sve što je vlast uljudnija sve su više njeni temelji dopadljiviji i čovečniji...s'druge strane , sve što su podanici siromašniji i duhovno bedniji sve je vlast zverskija...oće reći , ako je vlast zverska podanici su sve više trpljivi trpljači koji se pretvaraju u ništavilo ....
....mi živimo u državi dominantno , ekonomski siromašnih pa i bednih stanovnika ... sve sama prašina i ispljuvak na vladarskim drumovima....takve su nam sve institucije vlasi i one nas čine takvima...a ibilo gde se okupi rulja tu je i vlast...zapravo , na ovom svetu rulja nema izbora i slobodnu volju okupljabja...čak i jedinka iz rulje kad se iskrade i krene u krivolov naiđe na organizovan krivolov kojim rukovodi niko drugi do vlast u liku šumara / poljara / ribo čuvara...dakle, vlast sve organizuje , sa svim rukovodi i naravno deli pravdu...a međ siromašnim bednim dušama sva pravda je u kažnjavanju ...kažnjavanje kao model surove i okrutne vlasti nije uvedeno zbog "prekršioca"...ma taman posla...kažnjavanje je dresura / pripitomljavanje i ukolosečenje potencijalnih prekršioca....kakva je kazna , takav je sudija i njegov egzekutor...tako je to na ovom svetu , čija je samo jedna opna ovaj sajber svet....
....žalosno je što samo francuska na ovom svetu zna da se okrene istini i kazni egzekutore , sudije i njihove gospodare...žalosno je što samo francuzi mogu da viknu živela sloboda , vrate Zolu iz izgnanstva i sruše surovu ništačku vlast , njene vladare, sudije i egzekutore....
...a ovi forumi , ova sajber svetska opna nije francuska , jer ovde nema francuza ...zato su ovde vladari , sudije i egzekutori pobili mnoge Zolićane....
...kažu zlo i mečka idu od kapije do kapije i kod svakog zaigraju ---samo ne ispred kapije mečkara i ispred kapije pakla....kad tad zakucaće i na ove nikove...no bolja je i sajber smrt , nego puzanje pred vladarima , sudijama i krvavim njivovim egzekutorima u ovoj opni od sajber sveta...živela sloboda !

les-miserables_1.jpg

Back