Vulgarnost

milance19

Hot, blue and righteous
VIP
Poruka
44.983
Koje reči i izrazi su po vama vulgarni i neprimereni u svakodnevnoj komunikaciji?
Da li je korisno koristiti takve izrazre u književnim delima i filmovima i serijama?
Da li se kod nas na filmu i tv-u puno koriste takvi izrazi?

Lično mislim da je naša filmska i tv produkcija jedno vreme bila opterećena nepotrebnim psovkama i drugim vulgarnim izrazima. Ne mislim da je to samo po sebi loše nego je pitanje mere. Da li smo zaista narod koji mnogo psuje i mnogo grubo se izražava?

Da li je korisno koristiti takve izrazre u književnim delima i filmovima i serijama?
Da li se kod nas na filmu i tv-u puno koriste takvi izrazi?

Drino, j*bem ti...

Ovo se u našoj kinematografiji smatra kultnim momentom, jer je tada Ljuba Tadić u Maršu na Drinu obeležio prvi put kada je opsovano u domaćem filmu. I nama je to za ponos.

Bilo je to tada nešto hrabro, jer u ono vreme komunizma i svestrane cenzure, moralo se paziti kakve reči i gde će biti upotrebljene. I od toga momenta se praktično smatralo da vulgarnost i psovke u filmu doprinose autentičnosti, i kasnije se to prilično ustalilo...

Mislim da to dosta govori o nama, koliko su nam psovke praktično deo mentaliteta, izražavanje kroz psovke i njihovo poistovećivanje sa uzrečicama, praktično smo usvojili da bez vulgarnosti nema intenziteta retorike.

Tako da definitivno, daleko smo od naroda prefinjenog vokabulara, koji bira reči i koji pazi na jezički bonton. Izražavamo se "narodski" da ne kažem prostački, i to nam je rekao bih nažalost deo nacionalnog identiteta skoro.

Poslednja izmena:
Drino, j*bem ti...

Ovo se u našoj kinematografiji smatra kultnim momentom, jer je tada Ljuba Tadić u Maršu na Drinu obeležio prvi put kada je opsovano u domaćem filmu. I nama je to za ponos.

Bilo je to tada nešto hrabro, jer u ono vreme komunizma i svestrane cenzure, moralo se paziti kakve reči i gde će biti upotrebljene. I od toga momenta se praktično smatralo da vulgarnost i psovke u filmu doprinose autentičnosti, i kasnije se to prilično ustalilo...

Mislim da to dosta govori o nama, koliko su nam psovke praktično deo mentaliteta, izražavanje kroz psovke i njihovo poistovećivanje sa uzrečicama, praktično smo usvojili da bez vulgarnosti nema intenziteta retorike.

Tako da definitivno, daleko smo od naroda prefinjenog vokabulara, koji bira reči i koji pazi na jezički bonton. Izražavamo se "narodski" da ne kažem prostački, i to nam je rekao bih nažalost deo nacionalnog identiteta skoro.
Taj motiv "Drino...j...." i onda ona muzika koja raspali posle, ima umetničku i emocionalnu težinu.
To je sve sa merom i ukusom.
I taj film je daleko od vulgarnog.

Ali "Quod licet Jovi non licet bovi"

Sve što je kasnije hipertrofiralo kroz "KPGSJ" reči, je više nego vulgarno
Glupo najpre

Poslednja izmena:
Ne volim vulgarne ljude jer su to prostaci za mene. Kad se neko koristi rečima poput "*****, prdi, jajca"...
Dosta ih ima na forumu i stavljam na ignore takve jer je nemoguće imati konstruktivnu debatu.
Da
To je posebna priča
Debate i vulgarnost
Prosto je čudo ako nađeš nesitomišljenika koji nije vulgaran i ne udara "ispod pojasa"

Back