Vukosavljević: Urnama Tesle i Pupina je mesto u Hramu

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sve to OK...ali ..DA LI BI TESLA ikada pozeleo da mu urna stoji u necijoj dnevnoj sobi????

Verovatno ne. Ali, mi jednostavno ne možemo da znamo šta bi on voleo, puno je vremena prošlo, a za to vreme se nisu pojavili oni koji bi čitali misli duhovima. Dakle, ako nećemo da gledamo u pasulj, onda moramo da se držimo onoga što sigurno znamo, a to je da je Tesla rođen i odrastao u pobožnoj pravoslavnoj porodici i da je bio Srbin po nacionalnosti. To su neraskidivi delovi njegovog identiteta, baš kao i njegov naučni rad, pa mi stoga deluje primereno da njegova urna bude smeštena u Hram, mada mi ne bi bilo neprimereno i da bude u njegovom muzeju. Nemam problem te vrste, ali imam kad neko pokušava potpuno da obriše religioznu stranu njegovog identiteta...

Verovatno ne. Ali, mi jednostavno ne možemo da znamo šta bi on voleo, puno je vremena prošlo, a za to vreme se nisu pojavili oni koji bi čitali misli duhovima. Dakle, ako nećemo da gledamo u pasulj, onda moramo da se držimo onoga što sigurno znamo, a to je da je Tesla rođen i odrastao u pobožnoj pravoslavnoj porodici i da je bio Srbin po nacionalnosti. To su neraskidivi delovi njegovog identiteta, baš kao i njegov naučni rad, pa mi stoga deluje primereno da njegova urna bude smeštena u Hram, mada mi ne bi bilo neprimereno i da bude u njegovom muzeju. Nemam problem te vrste, ali imam kad neko pokušava potpuno da obriše religioznu stranu njegovog identiteta...

TACNO!

koje nije bilo od kako je pomazio macku

radi se o zloupotrebi

i bez urne zloupotrebljavaju teslu

sa njiom ce duplo vise

ma 100 puta vise

Naravno, kada urna ne bi bila u Hramu, onda je to dokaz kako Tesla nije bio vernik. Ali naravno, to uopšte nije zloupotreba njegovog lika i dela, ma kakvi :kafa:

- - - - - - - - - -

koje nije bilo od kako je pomazio macku

Srećom ne živimo u srednjem veku, kada bi bio spaljen na lomači zbog pomenutog gledanja u pasulj :whistling:

Ne razumem zašto sve ovo guraju u neku religioznu priču ..

Hram Svetog Save je simbol srpskog naroda i njegovih postignuća ... samim tim što je po svojim gabaritima u vrhu svetskih gradjevina tog tipa, što je gradjen i u najtežim vremenima po narod i što su i najveći politički oponenti uvek bili jedinstveni oko njegove izgradnje...lično to je simbol jedinstva naroda bili oni ateusti ili vernici, nevažno je.

S te strane sasvim mi je logično i da čovek koji je proistekao iz tog naroda, čiji je otac bio "službenik" te "organizacije" te uzor narodu bude pohranjen u takvoj gradjevini.

S druge strane narod kome pripada odaje mu počast: u našem najvećem duhovnom podvigu nalazi se mesto za Teslu.

Besmisleno mi je zista da mu zemni ostatci leže u nekon nacionalizavanoj zgradi koja je gradjena za ličnu upotrebu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back