Vukosavljević: Urnama Tesle i Pupina je mesto u Hramu

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

комшија

Stara legenda
Poruka
96.548

http://rs.n1info.com/a377957/Vesti/Vukosavljevic-Urnama-Tesle-i-Pupina-je-mesto-u-Hramu.html

BG-VUKOSAVLJEVIC-SOT-19-JDS-20170125-161543963-.mxf.Still001.jpg

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je, za uskršnji broj Pravoslavlja, kako smatra da urne naučnika Nikole Tesle i Mihajla Pupina treba da budu pohranjene pod okriljem hrama Svetog Save.

"Reč je o ideji nacionalnog i duhovnog jedinstva", rekao je Vukosavljević u intervjuu za novinare Srpske patrijaršije.

On je naveo da su u Vestminsterskoj opatiji u Londonu sahranjeni Isak Njutn i Čerls Darvnin, koji sa Anglikanskom crkvom nisu imali veliku bliskosti, ali je Crkva pokazala mudrost i oni zajedno počivaju u sakralnom objektu. Istu takvu mudrost pokazala je i Srpska pravoslavna crkva, kada je omogućila da u porti Saborne crkve počivaju Vuk Karadžić i Dositej Obradović.

"U ovom trenutku još ima kontroverzi, ali mislim da ćemo kroz otvoren dijalog, imajući srpske istorijske, kulturne, moralne i etičke inrerese, toj ideji pružiti zasluženu pažnju zbog generacije Srba koji dolaze", rekao je Vuksavljević.

Vukosavljević je rekao i da su kosovsko predanje i istorija srpskog naroda na Kosovu i Metohiji jedan od najvažnijih elemenata našeg ukupnog istorijskog sećanja.

"To je istorijski, ideološki, etički i moralni osnov za naše postojanje u budućnosti", naglasio je Vukosavljević.

Vukosavljević je izjavio i da "Srbija nikad u svojoj istoriji nije imala strateški dokument koji se tiče kulturnog razvoja".

"Treba definisati pitanje srpskog kulturnog jezgra, pitanje sprskog kulturnog prostora, pitanje zakona i propisa, gde smo u strateškim poljima zaštite kulturnog nasleđa i šta je država dužna da učini kako bi se situacija u našoj kulturi popravila", naglasio je Vuksavljević u intrevjuu za Pravoslavlje.

Poslednja izmena od moderatora:
https://noizz.rs/kontra/spc-da-ostavi-vec-jednom-urnu-nikole-tesle-na-miru-hvala/mp7rjvl

SPC da ostavi već jednom urnu Nikole Tesle na miru, hvala

9347663065829daace8c51695524425_v4%20big.jpg

Prolećno zasedanje Sabora SPC završeno je prošle nedelje, a najviše crkveno telo je i ovog puta rešilo da se pozabavi temom od suštinske važnosti za crkvu kao takvu - urnom Nikole Tesle.

Tema koja je aktuelna godinama i koja se godinama ne rešava i ovog puta je pokrenuta, jer su poglavari naše crkve u saopštenju nakon zasedanja rekli da planiraju ponovo da zatraže da se zemni ostaci srpskog i svetskog velikana prenesu u Hram Svetog Save ili "barem" na plato ispred njega.

Prema rečima članova Svetog arhijerejskog sabora (yeah, it's a thing) u pitanju je "vaseljenska sramota i jedinstven presedan" - da jedan naučnik ne bude sahranjen u crkvi.

Na pitanje kako tačno treba da teče nečiji tok misli, pa da zaključi da je sramota što Teslina urna ne stoji u pravoslavnom hramu, već u muzeju koji je posvećen ovom naučniku i nauci generalno (znate, onome čemu je Tesla posvetio čitav svoj život) jedino logično objašnjenje možemo da potražimo baš u rečima koje su drage članovima SPC: "Čudni su putevi gospodnji". Ali, baš ti čudni putevi su me odveli u hotel "Moskva" pre dve godine, gde sam se sastala sa Vilijamom Terboom, najbližim živim Teslinim rođakom. Praunuk Tesline sestre Angeline Trbojević pričao je više od dva sata o svom genijalnom rođaku i prirodno došao do teme njegove urne, koja je i u to vreme bila aktuelna tema.

- Moja je želja bila i ostala da urna bude u Muzeju Nikole Tesle. Ne zaboravite da je urna doneta u Beograd po želji Milice Trbojević 1957. godine i njena je želja bila da Teslini ostaci budu tu gde jesu - rekao mi je tada Terbo, podsetivši da je dr Trbojević bila Teslina bratanica i da svako pomeranje urne mora prvo da dobije njegovu saglasnost.

Taj čovek je govorio sa žarom u glasu i iskrom u očima koja se viđa samo kod onih ljidi koji znaju da imaju cilj u životu i spremni su da se u potpunosti posvete tom cilju. Za Terboa taj cilj je promovisanje ideala njegovog genijalnog rođaka i rad na tome da dobije priznanje kakvo zaslužuje. U celom svetu, pa tako i u Srbiji.

Zato je bio više nego povređen kad je 2014. godine čuo da su predstavnici republičke vlasti i Grada Beograda potpisali sporazum o prenosu posmrtnih ostataka njegovog slavnog pretka pod okrilje najvećeg pravoslavnog hrama na svetu. Niko se nije setio mi mejl da mu pošalje, da ga barem pita - da li se slaže sa odlukom? Baš kao što je spomenik Dimitriju Tucoviću preko noći mestao sa Slavije, uprkos višemesečnim molbama njegovog unuka, tako je i Teslina urna trebalo (preko noći, dabome) da "preleti" do Hrama.

NrEktkqTURBXy83YjBkOWQ3MzU1OTQ1OWIxNGE4NDA0M2M3MjllNjE0My5qcGVnkZUCzQMWAMLD

Sporazum, koji su potpisali Siniša Mali, patrijarh Irinej i Zorana Mihajlović, ubrzo je zamrznut i nikad nije sproveden u delo, prevashodno zbog velikog pritiska javnosti. Godinu dana kasnije, Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je da urna treba da ostane u Muzeju, a veliki broj naučnika oštro se usprotivio još jednoj od sjajnih ideja našeg sveštenstva.

Ali, Srpska pravoslavna crkva ne odustaje. Želja rođaka, stručnjaka, Ministarstva i dobrog dela naroda, nije dovoljna da puste Teslu da na miru počiva tamo gde bi mu, nesumnjivo, bilo najprijatnije - među izumima kojima je zauvek promenio čitav svet.

Ipak, imamo mi razumevanja za SPC - moraju, na kraju krajeva, da održavaju te sabore s vremena na vreme, a nije red da baš svaki put pričaju samo o tome kako su žene koje izvrše abortus čedomorke, a ljudi koji veruju u Darvinovu teoriju bezbožnici koji šire zlo. Zato smo rešili da ih, uz molbu da da ostave Nikolu Teslu i njegovu urnu na miru i počnu da se bave pametnijim stvarima, posavetujemo šta bi sledeći put moglo da im se nađe na dnevnom redu.

Evo, na primer:

1. Zašto je dobro plaćati porez državi i zašto to ne radimo

2. Šta znači reč "skromnost" (pozvati stručnjaka van SPC da održi predavanje)

3. Zašto više ne treba da se mešamo u politiku

4. Zašto Kačavenda nije u zatvoru

5. Šta možemo da uradimo da nakon pretrage "skandal spc" na Guglu ne izađe 10.000 različitih vesti o nama?

Probajte, baš bih volela da čujem taj izveštaj.

gNGktkqTURBXy83Y2ZmNDk0ZDMyNGMxZmVjMzJhMmNjOGQ5MDk2MDUyZi5qcGVnkZMFMjI

Ljubica Krstić
Senior Editor

Jok...Mesto im je u dnevnoj sobi necije otete kuce.
siguran sam da je Tesla mastao o tome.

Pa, ova titoistička govnа su uvek volela da otimaju tuđe, ništa čudno :kafa: Je li to nečija kuća, fabrika ili Teslino nasleđe, manje je bitno, samo da se otima, budući da ništa svoje nisu bili u stanju da stvore. Jednu himnu bre nisu umeli da sroče, nego su i to morali da uzimaju od Poljaka...

pa crkva hoce da otme ateistu

da bi ga u buducnosti proglasili za vernika

to bi bio dobar argument ,* tesla je znao da smo u pravu a ti sumnjas, crve jedan*

Osim što Tesla nije bio ateista, a i da je bio, srpska crkva je opet deo njegovog identiteta. Uzgred, koliko se da primetiti, vernici nikad ne iniciraju ovakve priče, samo ateisti i njima slični osećaju potrebu da u svakoj prilici dokazuju svoje. Žao mi je gospodo, vaše razmišljanje nikada neće postati dominantni diskurs.

aha , tesla je zbog oca popa izmislio svoje pronalaske

a ne zbog svoje genijalnosti

on je bio iznad religijskih bajki, ateista je najblizi izraz tome

Jedno drugo ne isključuje, genije. Tesla je mogao u isto vreme da bude pobožan čovek i naučnik, baš kao što je to bio i Ajnštajn. Samo znaš kako, treba biti nešto šireg duha od tvog da bi se pojmile takve stvari...

http://rs.n1info.com/a377957/Vesti/Vukosavljevic-Urnama-Tesle-i-Pupina-je-mesto-u-Hramu.html

BG-VUKOSAVLJEVIC-SOT-19-JDS-20170125-161543963-.mxf.Still001.jpg

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je, za uskršnji broj Pravoslavlja, kako smatra da urne naučnika Nikole Tesle i Mihajla Pupina treba da budu pohranjene pod okriljem hrama Svetog Save.

"Reč je o ideji nacionalnog i duhovnog jedinstva", rekao je Vukosavljević u intervjuu za novinare Srpske patrijaršije.

On je naveo da su u Vestminsterskoj opatiji u Londonu sahranjeni Isak Njutn i Čerls Darvnin, koji sa Anglikanskom crkvom nisu imali veliku bliskosti, ali je Crkva pokazala mudrost i oni zajedno počivaju u sakralnom objektu. Istu takvu mudrost pokazala je i Srpska pravoslavna crkva, kada je omogućila da u porti Saborne crkve počivaju Vuk Karadžić i Dositej Obradović.

"U ovom trenutku još ima kontroverzi, ali mislim da ćemo kroz otvoren dijalog, imajući srpske istorijske, kulturne, moralne i etičke inrerese, toj ideji pružiti zasluženu pažnju zbog generacije Srba koji dolaze", rekao je Vuksavljević.

Vukosavljević je rekao i da su kosovsko predanje i istorija srpskog naroda na Kosovu i Metohiji jedan od najvažnijih elemenata našeg ukupnog istorijskog sećanja.

"To je istorijski, ideološki, etički i moralni osnov za naše postojanje u budućnosti", naglasio je Vukosavljević.

Vukosavljević je izjavio i da "Srbija nikad u svojoj istoriji nije imala strateški dokument koji se tiče kulturnog razvoja".

"Treba definisati pitanje srpskog kulturnog jezgra, pitanje sprskog kulturnog prostora, pitanje zakona i propisa, gde smo u strateškim poljima zaštite kulturnog nasleđa i šta je država dužna da učini kako bi se situacija u našoj kulturi popravila", naglasio je Vuksavljević u intrevjuu za Pravoslavlje.

NIKAKO PUPINA I TESLU JEDNOG PORED DRUGOG! :rtfm:
OPET ĆE NASTANE KARAMBOL!

Ljubitelji ROMANSIRANE ISTORIJE ne znaju šta je bilo izmedju njih dvojice.
Oni misle da je sve tada bilo lepo trendi i fensi i po najvišim standardima. ko u Bjelinim projekcijama

Medjutim i tada je bilo DOMAĆIH SERONJA

SERONJE SA ETF-a TRČALE KOD KRALJA DA TESLA NIKAKO NE DOLAZI U SRBIJU
SERONJA NE BI BIO SERONJA KAD U SEBI NE BI ZNAO KOLIKO ZAISTA VREDI IAKO SE PRČI PRED DRUGIMA
I TAKO TESLA ZBOG SERONJA SA ETF-a NIJE NEKA ZNANJA OSTAVIO U SRBIJI
A I BOLJE
Sve da je kralj odoleo pritiscima SERONJA Tesla bi neke zakonitosti i formule ostavio u Srbiji
A ONDA BI SERONJA TO ODNEO AMERIKANCIMA

SERONJE SU VELIKI MAJMUNI INAČE

- - - - - - - - - -

Jedno drugo ne isključuje, genije. Tesla je mogao u isto vreme da bude pobožan čovek i naučnik, baš kao što je to bio i Ajnštajn. Samo znaš kako, treba biti nešto šireg duha od tvog da bi se pojmile takve stvari...

Toliko pobožan da zamalo da ga pobožna kuća strpa u ludaru jer je koristio terminologiju van utvrdjene i jedine ispravne po mišljenju nekih.

Inače mnoge stvari oko Tesle žuljaju:

TREBA UKINUTI GRANICE I ODREĆI SE PRIMATSKOG OSEĆAJA NACIONALNOSTI POŠTO SMO SVI LJUDI (ili nismo?)
BOG POSTOJI ALI NE U FORMI O KOJOJ SE SERENDA U NEKOLIKO RAZLIČITIH FORMULACIJA (a on Jedan?)
DA BI NAPREDOVALI MORAMO NAPUSTITI PRIRODU A DA BI OPSTALI MORAMO SE VRATIMO PRIRODI (gu-gu-gu gaaa gaa)

Žulja brate... i ne uklapa se u bankarski neoliberalizam....

ubaci ti i ajnstajna

Ajnštajn, koji je bio Jevrejin, odbio je ponudu da bude drugi predsednik države Izrael i odbacio je ideju da su Jevreji “omiljen” Božji narod.

“Za mene je jevrejska religija ista kao i svaka druga - najveće detinjasto praznoverje. I jevrejski narod kojem ja rado pripadam i prema čijem mentalitetu imam duboku naklonost nemaju drukčiji kvalitet nego što imaju drugi ljudi. Koliko ja imam iskustva, oni nisu ništa bolji od ostalih. Ne vidim ništa što je “izabrano “u vezi sa njima.

a i on je bio iznad bajki

o tom licemerju i lazljivoscu i pricam

- - - - - - - - - -

mogao je da bude

da je bio manje pametan

- - - - - - - - - -

njutn bi bio ateista , sa sadasnjim saznanjima

kao i ostali pametniji vernici

Toliko pobožan da zamalo da ga pobožna kuća strpa u ludaru jer je koristio terminologiju van utvrdjene i jedine ispravne po mišljenju nekih.

Inače mnoge stvari oko Tesle žuljaju:

TREBA UKINUTI GRANICE I ODREĆI SE PRIMATSKOG OSEĆAJA NACIONALNOSTI POŠTO SMO SVI LJUDI (ili nismo?)
BOG POSTOJI ALI NE U FORMI O KOJOJ SE SERENDA U NEKOLIKO RAZLIČITIH FORMULACIJA (a on Jedan?)
DA BI NAPREDOVALI MORAMO NAPUSTITI PRIRODU A DA BI OPSTALI MORAMO SE VRATIMO PRIRODI (gu-gu-gu gaaa gaa)

Žulja brate... i ne uklapa se u bankarski neoliberalizam....

Vidi, crkva nije isto što i vera. Crkva je samo tumač vere, nekad ispravni tumač, nekad neispravni, ali ništa više od toga. Vera je nešto lično što ne zavisi od crkve kojoj pripadaš. Recimo, ja sebe smatram vernikom SPC više u smislu svog nacionalnog identiteta, a manje duhovnog. Što opet ne znači da nisam vernik, ali eto, slabo pamtim crvena slova, u crkvu odem ponekad kad osetim potrebu, a sa Bogom mogu da pričam kad god hoću.

ubaci ti i ajnstajna

Ajnštajn, koji je bio Jevrejin, odbio je ponudu da bude drugi predsednik države Izrael i odbacio je ideju da su Jevreji “omiljen” Božji narod.

“Za mene je jevrejska religija ista kao i svaka druga - najveće detinjasto praznoverje. I jevrejski narod kojem ja rado pripadam i prema čijem mentalitetu imam duboku naklonost nemaju drukčiji kvalitet nego što imaju drugi ljudi. Koliko ja imam iskustva, oni nisu ništa bolji od ostalih. Ne vidim ništa što je “izabrano “u vezi sa njima.

a i on je bio iznad bajki

o tom licemerju i lazljivoscu i pricam

- - - - - - - - - -

mogao je da bude

da je bio manje pametan

- - - - - - - - - -

njutn bi bio ateista , sa sadasnjim saznanjima

kao i ostali pametniji vernici

Ne baš, jer je i za Ajnštajna krajnji uzrok bio Bog. To što je konkretnu religiju gledao tim očima, ne znači da nije verovao u Boga. I to je ono što ti, a kako vidim i mnogi drugi, niste u stanju da shvatite. Ne moraš biti pripadnik određene crkve ili veroispovesti da bi bio vernik.

Vidi, crkva nije isto što i vera. Crkva je samo tumač vere, nekad ispravni tumač, nekad neispravni, ali ništa više od toga. Vera je nešto lično što ne zavisi od crkve kojoj pripadaš. Recimo, ja sebe smatram vernikom SPC više u smislu svog nacionalnog identiteta, a manje duhovnog. Što opet ne znači da nisam vernik, ali eto, slabo pamtim crvena slova, u crkvu odem ponekad kad osetim potrebu, a sa Bogom mogu da pričam kad god hoću.

i to su te prevarili

onda ispada da pre svetog save ovde nije bilo srba

znaci religija nas ne deklarise , zbog toga samo problemi , zbog toga se muslimani ne osecaju kao srbi

i psiholoski udaljavaju od nas

religija podmuklo koristi psihologiju da dodje do svog interesa

i to su te prevarili

onda ispada da pre svetog save ovde nije bilo srba

znaci religija nas ne deklarise , zbog toga samo problemi , zbog toga se muslimani ne osecaju kao srbi

i psiholoski udaljavaju od nas

religija podmuklo koristi psihologiju da dodje do svog interesa

Rekoh da to posmatram kao deo svog nacionalnog identiteta, budući da je SPC pomesna, odnosno autokefalna crkva koja pripada jedino Srbima. Što opet ne znači da ne postoje Srbi drugih veroispovesti, baš kao što ja sutra ne bih prestao da budem Srbin ukoliko bih promenio veru ili je napustio. Isto kao što bi Srbi trebali da budu visoki i širokih ramena, ali to ne znači da neko nizak i mršav ovde nije Srbin. Što se muslimana tiče, ne vidim ikakvu korist od njih u srpskom nacionalnom konkursu, tako da bih to prokomentarisao sa "ko im jebе mater lojavu, bezveze troše kiseonik".

bas juce na nac. geo. gledam razvoj pojma * PAKAO *

od grckog do modernog - suma nasih strahova

analogijom bi se bog mogao nazvati - * suma nasih nadanja , nase zelje i naseg neznanja*

- - - - - - - - - -

Rekoh da to posmatram kao deo svog nacionalnog identiteta, budući da je SPC pomesna, odnosno autokefalna crkva koja pripada jedino Srbima. Što opet ne znači da ne postoje Srbi drugih veroispovesti, baš kao što ja sutra ne bih prestao da budem Srbin ukoliko bih promenio veru ili je napustio. Isto kao što bi Srbi trebali da budu visoki i širokih ramena, ali to ne znači da neko nizak i mršav ovde nije Srbin. Što se muslimana tiče, ne vidim ikakvu korist od njih u srpskom nacionalnom konkursu, tako da bih to prokomentarisao sa "ko im jebе mater lojavu, bezveze troše kiseonik".

zasto onda tera crnogorce da idu u SPC

ljuti se sto crnogorci hoce svoju

makedoncima isto brani MPC , ne priznaje ih

dvostruki arsini , licemerje

analogijom bi se bog mogao nazvati - * suma nasih nadanja , nase zelje i naseg neznanja*

Ista bi se analogija mogla primeniti i na ateistu. Samo znaš kako, ako si ti u pravu, onda nikom ništa. Ali, ako sam ja u pravu, ode ti na roštiljanje :D

- - - - - - - - - -

zasto onda tera crngorce da idu u SPC

ljuti se sto crnogorci hoce svoju

makedoncima isto brani MPC , ne priznaje ih

dvostruki arsini , licemerje

Apsolutno ih niko ne tera, ogromna većina tog naroda, čak i većina onih koji se nacionalno deklarišu kao Crnogorci, sebe smatraju vernicima SPC. Dok je smešna manjina okupljena oko one debilane zvane CPC. Znao bi to da imaš ikakve veze sa Crnom Gorom, ovako ništa...

Ista bi se analogija mogla primeniti i na ateistu. Samo znaš kako, ako si ti u pravu, onda nikom ništa. Ali, ako sam ja u pravu, ode ti na roštiljanje :D

da , to je ono - bolje da verujem , veca mi je korist

isto jedna od psiholoskih tehnika zastrasivanja

razvijalo se to stotinama godina , tesko je to opovrgnuti tek tako, psiholozi su to razvijali pazljivo

Pa, ova titoistička govnа su uvek volela da otimaju tuđe, ništa čudno :kafa: Je li to nečija kuća, fabrika ili Teslino nasleđe, manje je bitno, samo da se otima, budući da ništa svoje nisu bili u stanju da stvore. Jednu himnu bre nisu umeli da sroče, nego su i to morali da uzimaju od Poljaka...

Sve to OK...ali ..DA LI BI TESLA ikada pozeleo da mu urna stoji u necijoj dnevnoj sobi????

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back