Vudstok - Woodstock

Nemam neko misljenje, podrzavam drogiranje, ali nisam sklon hippie nacinu zivota.
Ne podrzavam americku intervenciju u Vijetnamu, ali podrzavam Ameriku sezdesetih i slobodno nosenje jurisnih pusaka u javnosti.
Sve u svemu, neka ljepsa vremena, neko bolje mjesto, u kojem i na kojem mi Jugovici nismo imali srecu proziviti najbolje godine svog zivota, ali cak su i oni Jugovici koji su imali srecu prozivjeti ta vremena u SFRJ, po meni bili sretniji od nas danas.

To je bilo vreme promovisanja "Ljubavi i mira"

Woodstock_HugStart_Getty88778554.jpg

Woodstock_AsleepHood_Getty98815534.jpg

Sa više nego dvostrukim brojem posetilaca nego što je prvobitno bilo planirano, saobraćaj koji je 15. avgusta 1969. krenuo ka Vudstoku bio je grozan. Radio najave čak i na Manhattanu u Nujorku, o strašnim gužvama u saobraćaju, odvraćale su još više ljudi da prisustvuju. Na slici ovde: Čovek počiva na dva prtljažnika dok se nada da će se saobraćaj očistiti.

Woodstock_Crowd_Getty53365502.jpg

Muzički festival Vudstok održan je u okrugu Sullivan, na imanju proizvođača mleka Maks Jasgura, nakon što su ukinute prvobitne dozvole za festival koji će se održati u Vallkill -u, Njujork. Plaćeno mu je 75.000 dolara.

Woodstock_PosterByrd_Getty85664682.jpg

David Edvard Bird dizajnirao je originalne i zvanične postere festivala Vudstoka (na slici) koji se danas retko viđaju - posteri belog goluba koji počiva na gitari češće se povezuju sa festivalom.

Zbog kasnih promena, uprkos tome što se i dalje naziva Vudstok, festival je održan u Betelu u Njujorku, 43 milje jugozapadno od stvarnog grada Vudstoka.

Farma Maksa Jasgura na 600 hektara završila je kao odgovarajuća zamena za masovnu gomilu koja se očekivala.

Svirka Tima Hardina na festivalu nije uključena u film Bubnjeve mu je svirao Stevan Bukvić, bolje poznatiji kao Stiv Muruga. Ima neki klip na Jutjubu gde ga Ted Njudžent hvali kao odličnog bubnjara. Meni je Hendriks najbolji utisak ostavio sa albuma, a od pesama ono Coming Into Los Angeles od Arla Gatrija. Gledao sam više dokumentaraca, i sa strane organizatora i sa strane stanovništva.

Uzgred, sličan festival je održan za crnačke muzičare na ulicama Harlemu, u Njujorku istog vikenda i stekao je kultni status - Crni Vudstok ili Festival Za Koji Niko Nije Hteo da Zna, jer u američkim medijima toga vremena nije bilo ni slova o tome sve dok se pre nekoliko godina nije pojavio odličan dokumetarac o ovom događaju ni dan danas ne bi znao ništa o tome.

https://www.nytimes.com/2019/08/15/arts/music/black-woodstock-harlem-festival-1969.html

Back