Vučić se odrekao imuniteta u sporu sa Jeremićem, čeka se odluka Skupštine

Da li će Skupština Srbije ukinuti predsednički imunitet Aleksandru Vučiću?

• DA

glasova: 0 0,0%
  • NE

glasova: 7 100,0%

• Ukupno glasova
    7
Pogrešno čitaš stav 2. Taj stav se tiče samo narodnih poslanika, a ne i predsednika države.

Predsednik, sam si postavio clan ustava, uziva imunitet NARODNOG POSLANIKA.
"Predsednik Republike uživa imunitet kao narodni poslanik."

Narodni poslanik NE MOZE biti pozvan na odgovornost zbog izrecenog misljenja. Ne Moze!! Nikada. Tacka!
"Narodni poslanik ne može biti pozvan na krivičnu ili drugu odgovornost za izraženo mišljenje ili glasanje u vršenju svoje poslaničke funkcije. "

Vucicevi advokati, Vucic. a ni sud, nemaju jurisdikciju nad imunitetom predsjednika. U slucaju prilozene parnice na osnovu izrecenog misljenja, parnica je mrtva, ne moze da prodje po ustavu, i automatski se odbacuje.
U slucaju ostalih parnica protiv predsjednika, skupstina odlucuje o imunitetu, i niko vise.

Predsednik, sam si postavio clan ustava, uziva imunitet NARODNOG POSLANIKA.
"Predsednik Republike uživa imunitet kao narodni poslanik."

Narodni poslanik NE MOZE biti pozvan na odgovornost zbog izrecenog misljenja. Ne Moze!! Nikada. Tacka!
"Narodni poslanik ne može biti pozvan na krivičnu ili drugu odgovornost za izraženo mišljenje ili glasanje u vršenju svoje poslaničke funkcije. "

Vucicevi advokati, Vucic. a ni sud, nemaju jurisdikciju nad imunitetom predsjednika. U slucaju prilozene parnice na osnovu izrecenog misljenja, parnica je mrtva, ne moze da prodje po ustavu, i automatski se odbacuje.
U slucaju ostalih parnica protiv predsjednika, skupstina odlucuje o imunitetu, i niko vise.

I šta, po toj logici, svaka izrečena reč (koja god bila) potpada pod mišljenje?

Tacno. Ne mozes suditi ni predsjednika ni poslanike za bilo kakvo izreceno misljenje.
Forum za osudu te vrste su izbori, javno mnenje, i skupstina, a ne sud. Sud nema jurisdikciju za slucaj.

Ma zar je moguće da je tako.

Npr. ja kao narodni poslanik kažem e ovu devojčicu od 11 godina treba silovati i šta; nikom ništa?

Ako je osudjen za izrazeno misljenje dok je vrsio duznost, onda je osudjen protiv pravno, jer sud nema jurisdikciju.

Mislim da grešiš. Izricanje uvreda nije isto što i izražavanje mišljenja...niti može potpadati po ikojem razumnom kriterijumu.

Npr. kada ja kažem Scott Isle mi deluje kao mnogo sumnjiv čovek, mislim da mu ne treba verovati to je nešto sasvim drugačije od Scott Isle je teška lopovčina koja je falsifikovala u arhivi u Staroj Pazovi gomilu pečata i ukrala od naroda 400 miliona dinara. Kao što i izrečeni primer najave silovanja maloletnice nije neko puko mišljenje, već najava krivičnog dela.

Taj stav je tu kao garancija u smislu da se ne može narodni predstavnik opozicije privoditi samo zato što se ne slaže sa vlašću. I to je cela poenta; parlament glasa nekako jer predsednik vlade ili države pozove, a onda ne može biti gonjenja nekog ko izrazi suprotan stav ili čak pozove kolege da odbiju to. A ne to na šta ti misliš. Iznošenje laži nije iznošenje mišljenja (u slučaju suđenja Barać vs. Dinkić, pokazano je da je čovek, prosto, izmislio podatak).

Sud nema jurisdikciju. Sud ne moze nametati narodnim poslanicima sta mogu a sta ne mogu reci, niti ih kaznjavati. Sud nije forum za parnice te vrste. To je izricito u ustavu.

Konsultovah se sa jednim pravnikom baš oko ovoga i potvrdio mi je da to nije tačno.

Jasno piše da ne teku rokovi. To je zato što se čeka da se skine imunitet, ukoliko se dotični pozove na njega.

Evo, danas: Predlog za izmenu ustava je usvojio Skupstinski Odbor. Da li skupstinski odbor od nekih 20 clanova moze po Ustavu Srbije usvojiti predlog o izmeni ustava?

Clan 203 glasi:

"Predlog za promenu Ustava usvaja se dvotrećinskom većinom od ukupnog broja narodnih poslanika. "
Zanimljivo, bojkotom izbora od opozicije AV će imati sigurnu 2/3 većinu u skupštini.

Back