Vučić: Predložiću da udžbenike iz srpskog, istorije i geografije piše država

toz972

Poznat
Poruka
8.376
Vučić: Predložiću da udžbenike iz srpskog, istorije i geografije piše država
https://www.danas.rs/drustvo/predlozicu-da-udzbenike-iz-srpskog-istorije-i-geografije-pise-drzava/

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će u ponedeljak podneti zvaničnu inicijativu Vladi Srbije da udžbenike iz srpskog jezika, istorije i geografije može da napravi samo država.
32Piše: B. C.27. februara 2021. 11.04 Izmenjeno: 13.39
Istinomer
Vučić: Predložiću da udžbenike iz srpskog, istorije i geografije piše država 1
Foto: PIxabay/ LubosHouska

On je dodao da zna da će zbog toga svi da ga napadnu, uključujući strane tajkune i strane ambasadore.
„Ostalo na tržištu možete da pišete šta hoćete, baš me briga. A ovo da pišete i da vam Jasenovac bude deset minuta jednog časa, e to sad mačku o rep… Neće oni više da tumače. Sad će država da napiše udžbenike. Ili možda neće. Ako me bude poslušala vlada, onda će to tako da bude…“, rekao je predsednik Vučić gostujući na Prvoj.

Sada će Vučić da nam uči decu šta je to po njemu istorija, geografija i srpski jezik.

Хана Адровић
Хана Адровић
hana-FINAL.jpeg

Коментариши
VIDEOОБРАЗОВАЊЕСАОПШТЕЊEАдровић: Изјаве званичника власти о иницијативи да уџбенике издаје домаћи издавач представљају још једну велику победу ДЈБ политике
1. марта 2021.
Након што је недавно Град Београд одлучио да прихвати ДЈБ политику бесплатних уџбеника за основце, и републичка власт је одреаговала на ДЈБ критику да нам уџбенике објављују немачке и хрватске издавачке куће.
Потпредседница “Доста је било”, Хана Адровић, обратила се данас јавности и оценила да изјаве високих званичника власти о иницијативи да домаћи издавач пише, штампа и издаје уџбенике из историје, географије и српског језика и књижевности – представљају још једну велику победу ДЈБ политике.
Адровић је подсетила да је политика ДЈБ од оснивања 2014. да је образовање право детета и да сви уџбеници морају бити плаћени из буџета за сву децу. О бесплатним уџбеницима смо у Скупштини Србије као народни посланици говорили четири године без престанка.
Потпредседница ДЈБ је истакла и да грађани не знају да немачка компанија “Клет” контролише сада већ преко 70% “тржишта” уџбеника у Србији и да хрватска компанија БИГЗ има додатних 15%. Грађани то не знају зато што их “медији” у Србији не обавештавају о томе и зато што ти исти “медији” не преносе наступе и саопштења ДЈБ о томе.
Погледајте обраћање потпредседнице Адровић у целости:
https://dostajebilo.rs/blog/2021/03...avljaju-jos-jednu-veliku-pobedu-djb-politike/

Sta je radio 11 godina do sada tek se sad setio?

Nije mu niko reko da udzbenike uvek pise drzava.
Nije ga ni interesovalo jer je njegov sin Danilo isao u privatnu
skolu ( 11.000 evra godina a vidimo sta je tamo ucio), tamo
valjda uce po Oksford sistemu, a mogao je da pita direktora skole
koga je kasnije postavio za ministra obrazovanja.

ne, nego sve jednom dodje na red,
i ne moze sve odjednom,
mene samo interesuje zar to nije od uvek bila duznost drzave,
i kad i ko je uveo da to pisu neki hrvati ili slicni
kad odgajis desetak generacija koje uce istoriju koju nam pisu nemci i hrvati, kao nacija imas u buducnosti veliki problem
nema ne moze odjednom sve....to je trebalo odavno da se uradi

kad odgajis desetak generacija koje uce istoriju koju nam pisu nemci i hrvati, kao nacija imas u buducnosti veliki problem
nema ne moze odjednom sve....to je trebalo odavno da se uradi

Cekaj, kda si ti ucila istoriju i geografiju koju su ti pisali Nemci.
A on je drndao i o srpskom jeziku. Tebi gramatiku i lektiru pisali
Nemci i Hrvati?

Radeta: Štampanje udžbenika u Srbiji ideja SRS
Potpredsednica Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta izjavila je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i ministar prosvete Branko Ružić i drugi pokušavaju da prisvoje ideju SRS da se udžbenici štampaju u Srbiji.
5Piše: Beta01. marta 2021. 13.45
Istinomer
Radeta: Štampanje udžbenika u Srbiji ideja SRS 1
Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Radeta je u izjavi podsetila da je SRS „pre tri ili četiri godine“ u Skupštini Srbije tražila da se štampanje udženika za Srbiju hitno obustavi u Hrvatskoj i da se taj posao da Zavodu za udžbenike.
Ona je istakla da joj je drago što je vlast prihvatila ono za šta se SRS zalagala.
Navela je da za to nužna i promena zakona koja je složena, „ali ako su iskreni i ako se svi potrude… onda će to biti moguće“.
Radeta je rekla da se „ne sme dozvoliti da se u udžbenicima istorije u Srbiji o Jasenovcu piše u dva pasusa, da se ne pominje broj žrtava, da se ne pominju zločini“ kao što je bilo do sada.

meni ne, ja sam isla u skolu u SFRJ

sada pisu
Ni meni ne, ali koliko ja znam vec su decenijama nekakvi sefovi
za udzbenike iz istorije tipovi poput nacionaliste i zamlate Ljusica
tako da ne znam koji to Nemci i Hrvati zadnjih dvajes-trijes godina
lazu decu po skolama.
Mene je zbunila geografija i srpski jezik, a i to je ova budala pominjala.

lazu decu po skolama.

Љушић је био директор Завода за уџбенике, а сада је то Јелена Триван, љута оштрица СНС-а.

lazu decu po skolama.
ne zadnjih 20-30, to nisam nigde napisala

evo ti primer, do pre 6 godina su ucili da Neretljani nisu Srbi, da u Bosni i jugoistocno od Splita nisu nikada ziveli Srbi, da su Albanci starosedeoci na Balkanu i da su imali svoju drzavu u vreme Cara Dusana...da su Srbi oteli Kosovo albancima, pa ga oni sad vratili

je l' to normalno? i sta da ocekujes sutra kad deca koja su ucila takvu istoriju, postanu odrasli ljudi? totalno ispiranje mozga i menjanje identiteta nacije

Srpski profesor iz SAD ostvario cilj: BESPLATNI UDŽBENICI za sve đake

Profesor na Karnegi Melon Univerzitetu u Pitsburgu Aleksandar Kavčić ostvario je ideju o obezbeđivanju besplatnih udžbenika za đake u Srbiji.

Projekat u okviru fondacije “Alek Kavčić” ugledao je svetlost dana, omogućavanjem besplatnih udžbenika za treći i sedmi razred osnovne škole.

Udžbenici su dostupni na veb adresi https://www.besplatnabiblioteka.com/ i mogu se slobodno skinuti i koristiti, bez ikakvih pristupnih šifri.

Profesor Aleksandar Kavčić kazao je za Prvu TV da ceo projekat nije u finansijskom smislu bio veliki trošak, ali je trebalo puno rada.

“Nebrojeno puta sam dolazio iz SAD u Srbiju u proteklih šest meseci i sve je moguće, prvi udžebencii su na internetu za treći i sedmi razred. Veb sajt je besplatan, tamo su okačeni udžebenici za 3. i 7. razred, možete ih skinuti, vrlo jednostavno, bez šifre, bez plaćanja”, kazao je Kavčić.

Najavio je da su u procedure odobravanja i udžbenici za četvrti i osmi razred a rok za odobrenje je 1. mart. Kada budu odobreni, i ti udžbenici će se naći na sajtu.

Kavčić je objasnio da je reč o udžbenicima koji imaju pečat kvaliteta Ministarstva prosvete koje ih je odobrilo za korišćenje I u tom smislu su ravnopravni sa svim ostalim odobrenim udžbenicima za korišćenje u nasatvi. Uz jednu bitnu razliku, besplatni su.

==============================================================================================

Na pitanje šta mu je bilo najteže tokom sudskog spora koji je trajao sedam godina za plagijat doktorata, kazao je:

Najteže je bilo gledati da vam neko krade doktorat. Svaka krađa, plagijat doktorata, ima i žrtvu. Iza svakog prepisivanja stoji onaj jadnik od koga ste prepisali

==============================================================================================

“Autori su profesori, nastavnici, profesori fakulteta. Za neke od udžbenika smo otkupili prava od Zavoda za udžbenike da bismo ih objavili besplatno. Jeda od autora je i Srđan Ognjanović, vrsni professor I diugogodišnji direktor Matematičke gimnazije. On je autor knjige matematika za 3. razred”, naveo je Kavčić.

Na pitanje šta je potrebno sada uraditi da bi ovi udžbenici I zaživeli u nastavi, professor Kavčić je odgovorio:

“Apelujemo na prosvetne radnike da se opredele za ove besplatne udžbenike jer su oni odobreni za korišćenje u nastavi. Volja je sada na nastavnicima, oni moraju biti ti koji će odabrati ove udžbenike za nastavu, oni imaju moć. Ako žele ugled u društvu koji im špo zvanju pripada, trebalo bi da da povedu računa o budžetu svojih učenika. Apelujem i na roditenje da malo pritisnu”.

Sledeći korak fonadacije, navodi on, jeste da štampanje tih knjiga bude što povoljnije.

“Ako odeete sa USB memorijom u kopirnicu štampa će koštati 1,5 dinar po stranici crno-belo. Tražimo partnere među štamparijama da obezbedimo partnere da omogućimo za 2 dinara po stranici u boji. Cenu smo napravili da nema profita”, naveo je Kavčić.

Na pitanje kako unaprediti uopšte obrazovni sistem Srbije, professor kaže da je najveći problem to što je škola prestala da bude vaspitna institucija.

“Inflacija ocena, vukovaca nikad više po glavi stanovnika, tu je uloga škole zakazala, škola je i vaspitni sistem, moramo decu naučiti da se znanje ne stiče lako. Stvara se mantra da ako nešto nije lako, da je kriv učitelj. Škola je prestala da bude vaspitni sistem, moraju se naučiti da učenje nije baš lako”, kaže Kavčić.

Govoreći o onlajn nastavi, kazao je da nije njen pobornik ali da je u ovim okolnostima to bilo jedino moguće.

“Mora da postoji odnos između nastavnika i učenika, da postoji taj kontakt, da nastavnik vidi po očima učenika koliko zna. Moramo pregurati nekako, nisam pobornik online nastave i što pre se treba vratiti u kolosek redovne nastave.

Back