Vučić i Brnabić se u utorak uveče obraćaju javnosti

Ja bih rekao da je New Deal dokaz da ekstremna rešenja nikada ne mogu biti dobra već da uvek treba tražiti neku sredinu i kompromis, kako u ekonomiji, tako i u politici.

Dakle, ljudi koji govore ''Adam Smit je najjači'', ili ''Marks je sve lepo predvideo'', ili ''Ne prihvatam ništa sem Velike Srbije, Karlovac-Karlobag-Oguvin-Vivovitica'' i slično, uglavnom nisu u pravu.
"New Deal" је баш екстремно решење директног државног мешања у економију које је извукло Америку, па и цео свет од до тада највећег колапса економије. Једино што је својом ефикасношћу оборило многе постулате изворног концепта капитализма Адама Смита који су против државног интервенционизма, осим изузетака које је и сам Смит набројао. Зато и није баш омиљен међу заступницима чисто либераног капитализма.
Нисам баш најбоље схватио шта си хтео да кажеш у остатку текста?
Написао сам да је Маркс не све, али доказано био у праву у својим радовим о цикличним клизама у изворном капитализму.. Све се тако и дешавало, веома слично како је и предвидео. То није питање става, него чињеница.
Али ово је скретање са теме, само сам реаговао на твоју неутемељену изјаву у вези "New Deal".

И да, каквом менталном егзибицијом си повезао русофиле са "New Deal"?
Извињавам се, може силогизам:

Премиса - Вучић воли "New Deal"
Премиса - Вучић није русофил
Закључак - русофили не воле Вучића и "New Deal"

"New Deal" је баш екстремно решење директног државног мешања у економију које је извукло Америку, па и цео свет од до тада највећег колапса економије. Једино што је својом ефикасношћу оборило многе постулате изворног концепта капитализма Адама Смита који су против државног интервенционизма, осим изузетака које је и сам Смит набројао. Зато и није баш омиљен међу заступницима чисто либераног капитализма.
Нисам баш најбоље схватио шта си хтео да кажеш у остатку текста?
Написао сам да је Маркс не све, али доказано био у праву у својим радовим о цикличним клизама у изворном капитализму.. Све се тако и дешавало, веома слично како је и предвидео. То није питање става, него чињеница.
Али ово је скретање са теме, само сам реаговао на твоју неутемељену изјаву у вези "New Deal".
New Deal je bio prilagođavanje kapitalizma novom vremenu u kojem su upravo Smitove ideje postale zastarele i ekstremne. Čim je izvukao ceo svet iz kolapsa ekonomije, znači da je bio dobro rešenje. Ekstremisti su ti ovi koji danas kažu ''Treba se vratiti na laissez-faire, ovo sve od Velike depresije do danas je bilo gubljenje vremena''.
Marks je, koliko se sećam, predviđao i propast kapitalizma i same države pa ne znam koliko je bio uspešan u tome. Sem toga, njegovi učenici i poštovaoci su širom SSSRa u vreme kad se gospodin Ruzvelt bavio ovim ozbiljnim temama sprovodili neke svoje reforme i Glodomore, i naravno - ispušili su.

New Deal je bio prilagođavanje kapitalizma novom vremenu u kojem su upravo Smitove ideje postale zastarele i ekstremne. Čim je izvukao ceo svet iz kolapsa ekonomije, znači da je bio dobro rešenje. Ekstremisti su ti ovi koji danas kažu ''Treba se vratiti na laissez-faire, ovo sve od Velike depresije do danas je bilo gubljenje vremena''.
Marks je, koliko se sećam, predviđao i propast kapitalizma i same države pa ne znam koliko je bio uspešan u tome. Sem toga, njegovi učenici i poštovaoci su širom SSSRa u vreme kad se gospodin Ruzvelt bavio ovim ozbiljnim temama sprovodili neke svoje reforme i Glodomore, i naravno - ispušili su.
Ту је суштина - Маркс је из своје перспективе био потпуно у праву - капитализам који је он познавао и анализирао је пропао. Не заборави да је он умро 1883. године, далеко пре остварења његове прознозе 1929. године, мада су се мање кризе, по прогнози, дешавале и раније.
Његови следбеници су их његових анализа извукли неке елементе и направили извитоперену идеологију. Уосталом ,ту је заиста погрешио - предвиђао је револуцију у развијеним земљама са многобројном радничком класом, а до ње је дошло у сиромашним, углавном аграрним земљама. Мислим да је он сам једном рекао - Ја јесам Маркс, али нисам марксиста.
Не доживљавам га као позитивног лика, поготово што су и он Енгелс били до расизма антисрпски настројени, подржавајући Османску империју која је већ била у фази распадања, али не може да се оспори бриљантност његове анализе.

Back