Vrsta oružja koje je na vas ostavilo utisak...

Da ponovim, secam se vesti na tv (to je bilo 1999. tokom bombardovanja Srbije) da je oboren americki helikopter u Vijetnamu (znaci te iste godine, 1999.) u kome je bio tim strucnjaka koji je ucestvovao u potrazi za nestalim americkim vojnicima u smislu iskopavanja i pronalazenja posmrtnih ostataka. RTS jeste objavio tu vest ali ko zna u ono vreme sta je bila istina a sta propaganda. Ja licno ne verujem u to, mada sam tada poverovao.

Da ponovim, secam se vesti na tv (to je bilo 1999. tokom bombardovanja Srbije) da je oboren americki helikopter u Vijetnamu (znaci te iste godine, 1999.) u kome je bio tim strucnjaka koji je ucestvovao u potrazi za nestalim americkim vojnicima u smislu iskopavanja i pronalazenja posmrtnih ostataka. RTS jeste objavio tu vest ali ko zna u ono vreme sta je bila istina a sta propaganda. Ja licno ne verujem u to, mada sam tada poverovao.

AHA! Te iste godine je bila vest o tom helikopteru?! Ok,sad sam shvatio .....Pa, ne znam ,ja se te vesti ne secam ,ali nesto ni ja ne verujem u tako nesto ,jer je Vijetnom vec 1997 sklopio ugovor sa CNN o reklamnom spotu za Vijetnam kao turisticki biser Azije .Cisto sumnjam da bi neko obarao americki helikopter ,a Vijetnam nema militantnih organizacija koje se kriju po prasumama ,zbog nekih ideala,pa da gadjaju helikoptere. Ma ,to je bila propaganda.

Jos gore je nacin na koji je avion oboren ... pametni ameri su leteli u klasicnoj formaciji za odbranu bombardera . Znaci lovci su napravili oblik poput vrha strele unutar kojeg je bio za radare nevidljivi avion .
Radar video lovce kako brane nista , udario po toj praznini i oborio nevidljivog :lol:
To je nezvanicna prica koju nikad ameri nisu priznali ;)

američka administracija, odnosno ljudi koji je čine su po prirodi pragmatični (ima tu dosta primesa sujeverja, gordosti, skepse, nihilizma...) što znači, da će sve što im nije po volji pokušavati da na sve moguće načine skrenu, prebace u drugi-treći plan (da gurnu pod tepih)... a priznaće tek onda, kada to nikoga ne bude zanimalo, a i pitanje je koliko će to "priznanje" biti verodostojno/merodavno :confused: zašto su takvi, kakvi su, to već nije ovaj pdf, ali sa sigurnošću se može reći da je ona Njegoševa: "boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka", važi i dan danas, jer, čak i najbolja tehnologija, ako se koristi nerazumno/bahato, brzo postaje gomila bezvredne, beskorisne gvožđurije :)

) ...

4.jpg

landmine-un-1.jpg

887808d1329201193t-footloose-vambodia-vi-1.jpg

Кад се већ спомиње вијетнамски рат бројка од 60к мртвих Американаца вероватно јете тачна, али губици на америчкој страни су најмање још оволики, а односе се на људе којима је услов држављанства САД био да одслуже један временски рок у војсци и/или морнарици САД, што се и сада предлаже као услов за имигранте.
Иначе далеко највећи број мртвих у том рату је последица дејстава Вијетконга(герилци из Ј. Вијетнама) и Вијтмина(снаге С. Вијетнама) с једне стране и војске Ј. Вијетнама једних против других и на цивиле(погроми села у делти Ме Конга од стране регуларне армије и потпуно истребљење свих просветара од стране Вијетконга на читавој територији Ј.Вијетнама) и неселективног бомбардовања САД + употреба дефолијаната у застрашујућој размери и концентрацији(жути агенс).

Кад се већ спомиње вијетнамски рат бројка од 60к мртвих Американаца вероватно јете тачна, али губици на америчкој страни су најмање још оволики, а односе се на људе којима је услов држављанства САД био да одслуже један временски рок у војсци и/или морнарици САД, што се и сада предлаже као услов за имигранте.
Иначе далеко највећи број мртвих у том рату је последица дејстава Вијетконга(герилци из Ј. Вијетнама) и Вијтмина(снаге С. Вијетнама) с једне стране и војске Ј. Вијетнама једних против других и на цивиле(погроми села у делти Ме Конга од стране регуларне армије и потпуно истребљење свих просветара од стране Вијетконга на читавој територији Ј.Вијетнама) и неселективног бомбардовања САД + употреба дефолијаната у застрашујућој размери и концентрацији(жути агенс).

Hvala za info :ok: Malo sam pročešljao po netu... Dosta materijala, samo, nažalost premalo na Srpskom :( Agent oranž po svojim karakteristikama spada u kategoriju otrova (tj. uništava, trajno deformiše svaki oblik života s kojim dolazi u kontakt, dok su njegovi efekti tj. nuspojave dugotrajnog karaktera), po hemijskom sastavu spada u kiseline, a klasufikuju ga kao herbicid (sudeći po broju ljudi koje je taj otrov ubio (oko 400.000), količini koja je iskorišćena i površini koja je njime kontaminirana, rekao bih da su nacističke američke životinje vijetnamce tretirale kao insekte koje treba na svaki mogući način istrebiti)...

http://en.wikipedia.org/wiki/Agent_Orange
http://en.wikipedia.org/wiki/Defoliant
http://www.dw.de/dw/article/0,,4868441,00.html?maca=ser-rss-ser-pol-world_vestirs-4715-xml-mrss

ag_2305062b.jpg
The US sprayed approximately 21 million gallons of Agent Orange
agent-orange.jpg

The-US-has-begun-a-project-to-help-clean-up-Agent-Orange-contamination-in-Vietnam-after-37-years-since-the-war-ended.jpg

U.S.-Huey-helicopter-spraying-Agent-Orange-over-Vietnam-via-Wikimedia-e1344506575583.jpg

9243402-large.jpg

http://2.***************/-NsDT3PUGLVs/TvnoRG_KyuI/AAAAAAAAFZA/lgCWt4tLAks/s1600/agent_orange_800.JPG
draft_lens17550763module147667064photo_1295563361US-Army-spraying-agent_or

US-Army-APC-spraying-Agent-Orange-in-Vietnam.jpg

agent-orange-spraying.jpe

ovako ovaj otrov deluje na ljude...

0311-01.jpg

AgentOrangeKids1.jpg

orange1.jpg

Agent-Orange-001.jpg

09.jpg

Agent-orange-dead-deformed-babies.jpg

Agent-Orange-dioxin-skin-damage-Vietnam.jpg

bilo kako bilo, nema sumnje da je Vijetnam bio, u bukvalnom smislu, poligon na kome su testirali, pored hemijskog i biološko oružje... jedino što mi trenutno, od biološkog oružja, pada napamet je antraks :confused: ali, nije to sve...

http://en.wikipedia.org/wiki/Sverdlovsk_anthrax_leak#Aftermath

ono što je interesantno je činjenica da o ovom događaju nema previše pouzdanih/relevantnih informacija... čak se ne navodi ni broj žrtava (cifre idu od nekoliko stotina do +30.000 ?!)...

Back