vrlo vazno pitanje

Hellen:
Није лења за певање, него за вежбање гитаре (пошто мора да свира неки инструмент, нема соло певања у нижој музичкој), за домаћи из солфеђа...
Мислим, хоће она, али стално морам да је подсећам...више пута дневно...

Ил да је не давим музичком школом, него са сачекам још коју годину, купим јој мега-брус, гурнем јој микрофон у шаке и пустим је на Ибарску?! :lol: :lol:

Ne, poenta je u tome da ako ona hoće samo da peva, ne i da svira, ne treba joj muzička škola u tim godinama. Postoji solo pevanje u nižoj muzičkoj ali kao što rekoh ne upisuje se pre šesnaeste (pre toga je glas nezreo i nema svrhe).

WithdrawnWater:
Ja mislim da tvoje dete (da sva deca) ima sem muzickog i mnoge druge talente, da ce prosto preovladati u njenom zivotu onaj za koji bude imala dovoljno motiva da ga isprati i da ne oseti kao strahovito mucenje ulaganje energije u isti.

Ako mogu da dodam, bitan je i odnos roditelja. Ja sam u detinjstvu imala osećaj da se popreko gleda na moja raznolika interesovanja koja po pravilu nisu trajala dugo. Jednostavno nisam mogla da znam da li me nešto zaista zanima ili 'tek onako' dok ne probam i oduvek sam se osećala krivom zbog toga.

Ne, poenta je u tome da ako ona hoće samo da peva, ne i da svira, ne treba joj muzička škola u tim godinama. Postoji solo pevanje u nižoj muzičkoj ali kao što rekoh ne upisuje se pre šesnaeste (pre toga je glas nezreo i nema svrhe).

Али и певање се учи, као и све остало, није само таленат довољан. Потребно јој је да зна ноте, потрено јој је музичко образовање ако жели тиме да се бави. Нисам јој ја натурила музичку школу, она је то сама тражила. Она воли своју гитару и неће да престане да је свира, само је мрзи да вежба. Ја сам јој предлагала пар пута да одустане, она неће, али неће ни да вежба!
И још, захваљујући музичкој школи и учестовала је на тим концертима и фестивалима. Како би иначе стигла до њих?

Ма није то њој неки велики проблем, има 4 их гитаре, и баш ме брига....Само сам ја лично у недоумици, јер не бих баш да будем као моји родитељи, а не бих ни да је давим и оптерећујем. Па се зато стално преиспитујем.

meni su tutkali svashta...da sviram da igram da uchim ovo il ono...a sve shto je mene tad zanimalo je kako izadjem napolje...ok zanimali su me stripovi...al al nisu moji bili dovoljno sufisticirani da me dadu na strip il neshto...zapravo moji nisu imali pojma shta se zbiva...zapravo bilo je neko shit vreme pa niko nishta nije imo pojma...

slažem se sa Hellen da je tema nespretno postavljena jer je reč "loza" unela zabunu. Hellen me je apsolutno razumela i svaka njena reč kao da je moja. Diskusija o suštini teme se razvila na drugoj strani jer je na prvoj strani zapala u ćorsokak zbog relativnog značenja izraza "budućnost loze". Postavljajući temu i upotrebljavajući taj izraz mislio sam na generaciju dve iza vas jer ako uspete od deteta da "napravite" uspešnog čoveka kad ostarite bićete od velike koristi vašoj ćerki/sinu da vaspita svoje dete.

Međutim, ako smo svesni činjenice da se u današnjem, a verovatno i u budućem svetu svaki uspeh meri novcem, postoji još jedan aspekt kako vi možete uticati na budućnost vaših potomaka ( budućnost loze ) u dužem nizu. Recimo da za 300 godina imate potomka koji je predsednik SAD-a. On ako pogleda u svoje porodično stablo može da konstatuje sledeće. Moj predak Milan je pre 300 god živeo u Srbiji i bio je uspešan šuster. Dosta je para zaradio i od troje dece dvoje su bili prosečni ili probisveti, a jedan je uspeo u životu kao kuvar medju najboljima na Balkanu ... ( dalje priču razvijajte po volji ) da bi na kraju tj. tom imaginarnom sadašnjem trenutku prapotomak Milanov postao predsednik SAD-a. U čitavom nizu niko nije super talenat kao što je Mocart bio u muzici ili, nešto blaže, Pupin u nauci, ali su svi ostvarili sebe u različitim oblastima prenoseći univerzalnu formulu uspeha sa kolena na koleno počevši od oca ili majke ( tj. vas ) onog Milana sa početka priče. Cilj ove teme je upravo odgovor na pitanje možemo li terminološki da uokvirimo tu apstraktnu univerzalnu formulu uspeha ( u daljem tekstu UFU :) ).

Hvala svima koji ovde učestvuju.

WithdrawnWater:
...
Dakle, ne bih se ja nesto mnogo uzbudjivala da ce tvojoj cerki nesto da 'propadne' - talenti zive u nama i sa nama; i nikad ne propadaju. ...

slažem se sa najvećim delom ovog posta, ubedljivo i sadržajno je napisan, ali konstatacija da talenti nikada ne propadaju je vrlo netačna. Istina je da najveći deo talenata ako se ne razvija vremenom propadne u posmatranoj osobi, ali može genetski da se prenese. Ako bi počeli u pedesetoj godini da se bavite poslom ( npr pisanjem proze ) kog ste postali svesni kao vašeg najjačeg talenta i ako bi za 10 godina uporedili vaše rezultate sa vašim vršnjakom koji je sebe usavršavao kroz pisanje unazad više od 30 godina on, iako je bio manji talenat od vas, sigurno ima značajnije rezultate.

W.Water: Nijedna se velika stvar nije rodila iz mucenja; vec iz strasti.

veoma lepo i tacno receno... ceo post mi je interesantan, ali je ova recenica srz.

pade mi na pamet da se ista zanimanja odrzavaju u okviru neke porodice generacijama (deca lekara cesto budu lekari, deca glumaca cesto glumci, itd.), i da je to negde ocekivano, s tim da ja ne mislim da dete lekara nasledi sklonost ka lecenju ljudi ili da dete glumca nasledi talenat. mislim da su sva deca (to pise u WWater postu takodje) multitalentovana, ali da se sklonosti razvijaju uglavnom u skladu sa onim sa cime deca imaju najvise dodira, ili sto najbolje upoznaju tokom detinjstva (zanimanje roditelja, recimo).

takodje ne verujem da je moguce ovim UFU dovesti do Tesle, ili do Mocarta. nema sanse, mada je lepo truditi se, i tako zapravo podsticati razvoj (razvoj pre svega ljudskih kvaliteta uopste, ne samo talenata) kroz generacije...

Hellen:
И још, захваљујући музичкој школи и учестовала је на тим концертима и фестивалима. Како би иначе стигла до њих?

Zar je potrebno da dete bude u muzičkoj školi da bi pevalo na festivalu? (za instrument znam da jeste)

Verovatno je svako dete drugačije ali iz mog iskustva sa muzičkom školom i sa roditeljima mislim da dete treba pratiti ako ima talenta i 'pogurati' ga ako izgubi volju ali ako to treba da se pretvori u konstantno 'guranje' onda nema svrhe. Ja sam imala krizu u pubertetu i moji su rekli da bi bilo šteta da ne završim pošto imam talenta i nije mi bilo potrebno nešto mnogo rada - ali niko mi nije sedeo nad glavom i nadzirao da li vežbam.

Pevanje se može učiti i na privatnim časovima, ako ide u muzičku onda note već zna...Uvek postoje alternative.

Dosta od mene, odoh već malo u offtopic.

Mocart:
Pitam se kako vaspitavati tj. odgajati dete u cilju da njegovi talenti dodju do punog izrazaja u mladosti i zrelom dobu ?
Mislim da je ovo jedno od kljucnih pitanja na koje svaki roditelj treba da nadje adekvatan odgovor jer od njega zavisi buducnost loze i uspeh u zivotima njihove dece.

Nаžalost nemam vremena da pročitam sve na temi, ali pošto moj post o vinovoj lozi očigledno nije shvatio niko osim WW :) , evo da malo pojasnim.

Dakle, čovek se pita "kako vaspitavati dete" i to "u cilju da njegovi talenti dođu do punog izražaja".

Na prvi pogled deluje kao da čovek želi sve najbolje svom detetu, ali da il je zaista tako?

U drugom delu posta pažljiv posmatrač može da uoči nešto drugo. Naime, izraz "produženje loze" mi je zasmetao jer govori da ovom čoveku nije na prvom mestu sreća i uspeh njegove dece, i da se iza navodne brige za njihov uspeh u životu ustvari krije težnja da dete iskoristi kao objekat koji će služiti ostvarenju roditeljskih ciljeva i ambicija.
Da li ovaj roditelj zaista razjišlja o tome šta dete želi, šta voli da radi, da li je srećno?

Ako malo razmislimo videćemo da "uspeh u zivotima dece" ustvari znači "uspeh u mom životu".

Dakle, potrebno je deci pružiti različite mogućnosti, pratiti njihova interesovanja, bez preteranog insistiranja da ostvaruju ambicije roditelja. Treba mu dati različite mogućnosti, ali istovremeno ga pustiti da samo odluči šta želi. Naravno da je za dete veoma teško da donese takvu odluku, ali vremenom, ukoilko mu se pruže različite mogućnosti, ono će svakako znati šta želi. U redu je podsticati interesovanja deteta, ali nije u redu nametati mu svoje neostavrene ciljeve i obavezu da "od njega zavisi budućnost loze"!!!

PS: E da, evo da ubacim i vinovu lozu. :)

grozd.jpg

Zar je potrebno da dete bude u muzičkoj školi da bi pevalo na festivalu? (za instrument znam da jeste)

Verovatno je svako dete drugačije ali iz mog iskustva sa muzičkom školom i sa roditeljima mislim da dete treba pratiti ako ima talenta i 'pogurati' ga ako izgubi volju ali ako to treba da se pretvori u konstantno 'guranje' onda nema svrhe. Ja sam imala krizu u pubertetu i moji su rekli da bi bilo šteta da ne završim pošto imam talenta i nije mi bilo potrebno nešto mnogo rada - ali niko mi nije sedeo nad glavom i nadzirao da li vežbam.

Pevanje se može učiti i na privatnim časovima, ako ide u muzičku onda note već zna...Uvek postoje alternative.

Управо то. Ја се слажем са овим болдованим, и зато се и стално преиспитујем да видим где је граница између ''мало погурати'' и сталног гурања.
Кажем, имам ту дилему због мојих родитеља који ме никада нису ''мало погурали'', увек су ме подржавали, чак и у одустајању! А не бих да будем баш таква. С друге стране, не бих никако да ''константно гурам'' децу, па зато и постављам ова питања.

Наравно да не мора да буде у музичкој школи да би певала, али ту смо у току збивања, ту су је и запазили и препоручили за концерте... И нећу је силити да остане у музичкој, али не бих ни да је подржим да одустане чим јој малкице досади.

kako li su teslini roditelji podsticali NJEGOVE TALENTE, kad covek ispade to sto ispade?

Па знаш како - да се Никола није разболео од колере (мислим да је то било у питању), вероватно би био обичан лички свештеник.
Његов отац је дуго противио Николиној жељи да студира политехнику...и тек када је Никола био смртно болестан, отац му је обећао да ће му дозволити да упише ту школу и да ће га потпомоћи, само ако оздрави!

А ииии....Тесла се рађа једном у 100 година!
Додуше, јест да је направио то што је направио, ал цео живот је провео сам, и умро сам и сиромашан.... Не бих баш волела да ми деца буду Тесле....јер све се мора платити на некој царини....

А Моцарт? Да ли би постао Моцарт да није било татице?

Мада, су ми сви ти примери екстра таленоване деце у ствари тужни....ако им тај таленат постане једина ствар у животу....

Pre dvadesetak godina bila sam na nocnoj svadbi na kojoj je glavna pevaljka bila devojcica. Dete je su doveli roditelji na svadbu, spavala je izmedju tezgarenja i sigurna sam da sama nije sklapala posao i naplacivala pevanje, ali su njeni roditelji dobro znali da uloze njenu zaradu (naravno ne od jedne svadbe), pa je snimila plocu. Diskutabilno je kolike su njene glasovne mogucnosti, dozivela je tragediju, ali je sada jedna bogata i popularna pevacica, naravno narodne, novokomponovane... muzike :)
Sta je za tebe uspeh? Cime bi ti kao roditelj bio zadovoljan? Cije su zelje vaznije, tvoje ili detinje?... Bla bla :)

Mocart:
Pitam se kako vaspitavati tj. odgajati dete u cilju da njegovi talenti dodju do punog izrazaja u mladosti i zrelom dobu ?
Mislim da je ovo jedno od kljucnih pitanja na koje svaki roditelj treba da nadje adekvatan odgovor jer od njega zavisi buducnost loze i uspeh u zivotima njihove dece.

:D Ako roditelj ima dvoje dece, ako je jedno dete talentovano za kradje decka, i ako pozeli da drugom detetu otme decka, onda roditelj nece biti previse na strani jednog deteta nego ce se drzati neutralno da bi talenti deteta koje krade dosli do punog izrazaja a da bi se dete kome se decko krade istaklo svojim drugim talentima. :D Decu ne treba nikad razdvajati.I ne treba ih forsirati da rade ono sto se roditeljima svidja nego ono sto ona zele.

luckastalutkica:
:D Ako roditelj ima dvoje dece, ako je jedno dete talentovano za kradje decka, i ako pozeli da drugom detetu otme decka, onda roditelj nece biti previse na strani jednog deteta nego ce se drzati neutralno da bi talenti deteta koje krade dosli do punog izrazaja a da bi se dete kome se decko krade istaklo svojim drugim talentima. :D Decu ne treba nikad razdvajati.I ne treba ih forsirati da rade ono sto se roditeljima svidja nego ono sto ona zele.

Ako je dete talentovano za kradje i prevare, treba to istaci u najpozitivnijem smislu. (mislim da smo svi gledali film Lea D.C.)

cokoladic@:
Ako je dete talentovano za kradje i prevare, treba to istaci u najpozitivnijem smislu. (mislim da smo svi gledali film Lea D.C.)

Nisam gledala taj film ja. A svakako da to treba istaci ali dete ce samo to da istakne, nece traziti saucesnika tamo gde ga nema, na primer, u roditeljima, ako zna da roditelji to ne odobravaju.
Ja sam htela da naglasim da roditelj ne sme izmedju svoje dvoje dece da staje na stranu jednog deteta.

Back