Vremenska prognoza za ciljno letovanje

• Začetnik teme Začetnik teme Petka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Citajte temu: Vremenska prognoza za ciljno letovanje
Tamo mozete videti, izabrano na slucajnom uzorku prognozu vremena pet dana za Jadran - 2 grada, Grrcku (Jon, Egej, Sredozemlje) - 2 grada ili ostrva i Bugarska - Crno more 1 grad.
U Grckoj je uglavnom lepo vreme a na ostrvima je cesto prelepo vreme (izuzev eventualno Tasosa na kome je uglavnom lepo vreme); na Jadranu je kisa ili oluje a na Crnom moru je promenljivo.

Ovog meseca je danima na Jadranu kisa i lose vreme. Za ilustraciju dajem jedan sajt iz Crne Gore i jedan iz Hrvatske.

www.dan.cg.yu/?nivo=3&rubrika=Ekonomija&datum=2009-06-28&clanak=192566

www.crometeo.net/site/index.php?module=announce&ANN_user_op=view&ANN_id=4060

Ovaj hrvatski sajt se bas bavi vremenskom prognozom. I na nekim hrvatskim forumima sam naletela da posetioci pisu da li treba ici na more i sta uopste raditi kada je lose vreme i vrlo su zanimljivi odgovori.

Posto idem na jonsko more gledala sam prognozu za jonska ostrva i tamo je vreme lepo.

Nasla sam ovaj zaista dobar sajt za prognozu vremena, on je norveski.

www.yr.no

Na njemu mozete gledati prognozu za sve sto Vas zanima.

Primera radi za Zakintos, prvo naci levo World i kliknuti Europe, pa onda ispod u Countries/Areas pronaci Greece, i onda u Region kliknuti Zakinthos.

Jednostavno je. Sajt ima veoma lepe slike i dinamicki prikazuje vreme za kraci period.

Ali tesko je poznavati vremenske prilike za duzi vremenski period, i tu se slazem sa prethodnim komentarima, zato sto su dugorocne prognoze nepouzdane. Ovo bi narocito korisno bilo za one koji u martu, aprilu, maju uplacuju aranzmane za letovanje. Mene je zanimalo da li citaoci znaju neki dobar sajt za dugorocnu prognozu posto sama nisam nasla.

Da li si bila na Zakintosu, i ako jesi kako je tamo? Planiram da idem sa drustvom, i odgovaraju nam ponude, ali je dosta jeftinije nego na drugim ostrvima, pa nismo sigurni u cemu je caka :)

Јуче сам се чула са људима који су се пре неки дан вратили са Тасоса, имали су углавном облачно и ветровито време, било је и кише. Буквално само три дана су имали право летње време.

Вода је била ОК за купање, само је било непријатно кад се изађе на ветар из воде.

Шта да се ради, важно је да је вода топла, а ако буде мало кише и облака, као што већ рекох, бар ћемо мање горети.

Јуче сам се чула са људима који су се пре неки дан вратили са Тасоса, имали су углавном облачно и ветровито време, било је и кише. Буквално само три дана су имали право летње време.

Вода је била ОК за купање, само је било непријатно кад се изађе на ветар из воде.

Шта да се ради, важно је да је вода топла, а ако буде мало кише и облака, као што већ рекох, бар ћемо мање горети.

Neeeeeeeee!!!!!!!!
Ne baksuziraj, vi sto gorite nosite kreme i ono ulje za opekotine :)
Ali ja hocu sunce, bez oblaka, kise i vetra!!!!!!!
Neka pada do 20., a posle nek se razvedri :super:

Danima na TV programima u Srbiji vrte se crnogorske reklame o prognozi vremena kako su temperature iznad 30 stepeni i kako je veoma suncano na crnogorskom primorju, bez oblaka i kise. Medjutim stvarnost je sasvim drugacija sto se moze videti po ranijim porukama koje sam davala (sa woozor sajta). Uostalom pogledajte crnogorske sajtove; primer danas "Pobjeda" za Tivat pise: Djelimicno oblacno, brzina vjetra 11 km/h i td. Razlike izmedju crnogorskih reklama u Srbiji i onoga sto je na terenu su drasticne, tako da je jasno da je u pitanju obmanjivanje. Cemu to sluzi? Svako danas moze da ode na neki sajt, pogleda prognozu ili trenutnu temperaturu i uveri se u neistinito reklamiranje. Postenije je reci istinu, ove godine je jos od polovine juna lose vreme, i tako je sta da se radi, nego ovako postupati, sto znaci srljati. Sledecih pet godina, izmedju ostalog i zbog ovakvog postupaja prema nama turistima Srbije, necu uposte razmisljati o odlasku na crnogorsko primorje ni kao mogucoj ideji. Zanima me sta drugi posetioci foruma misle o ovakvoj (anti) prognozi?

U Evropi je bilo tesko nevreme, a najvise su pogodjene zemlje: Francuska, Nemacka, Slovacka, Madjarska, Italija i Austrija.

www.rtv.rs/sr_ci/vesti/svet/evropa/2009_07_18/vest_142153.jsp

Jos uvek nije adekvatno prognoziranje i predvidjanje posledica. A svakako vremenske prilike poslednjih godina jesu pomalo neobicne.

Kljucno je medjutim dobro prognozirati vreme. Za sada imamo tri sajta za kratkorocnu prognozu vremena: woozor.co.uk, www.yr.no i www.holiday-weather.com

Jos uvek neko niije pronasao, ako uopste ima, neki dobar sajt za dugorocnu prognozu.

Vreme ce biti nestabilno i sledecih dana. Evo prognoze za neka turisticka mesta u regionu (na osnovu Holiday weather):

Rovinj Croatia, 19. jul clouds, 20 jul cloudy, 21 jul clouds, 22 jul clouds, 23 jul rain, 24 jul overcast, 25 jul cloudy
Herceg Novi Montenegro, 19 jul clear, 20 jul clear, 21 jul clouds, 22 jul clear, 23 jul clear, 24 jul clear, 25 jul clear
Krf Greece (Ionian sea), 19 jul clear, 20 jul sunny skies, 21 jul sunny skies, 22 jul sunny skies, 23 jul sunny skies, 24 jul sunny skies, 25 sunny skies
Solun Greece, 19 jul partly cloudy, 20 jul sunny skies, 21 jul sunny skies, 22 jul sunny skies, 23 jul sunny skies, 24 jul sunny skies, 25 jul sunny skies
Burgas Bulgaria, 19 jul clear, 20 jul clouds, 21 jul clear, 22 jul clouds, 23 jul clear, 24 jul clouds, 25 jul clear.

Back