Vreme

Tacna definicija vremena nikada nije pronadjena i od kako je covek "osetio" vreme nije prestao da pokusava da prodre u sustinu vremena i "odgonetne" ga. Napomena je da sledeci tekst ne smatrate za neko ubedjenje jer cilj ovog teksta nije da ubedi citaoca u svoja stanovista vec da mu samo otvori um za neke nove vidike. Ovo je samo jedna egzibicija.
Sta je bilo pre pocetka? Bog i materija, ili samo materija (ali ovo otvara pitanje odakle materija). Posto imam odredjena religijska ubedjenja uzimam da je pre pocetka bio Bog i po mogucnosti materija (koju je on mogao stvoriti i da je nije bilo). Onda se desilo "nesto" sto nauka zove "veliki prasak" a religija "stvaranje sveta" sto je materiju nagnalo na promenu. Ta prvobitna promena materije se moze nazvati pocetkom vremena. Daljom promenom materije nastao je svemir i svet koji covek jos uvek samo delom poznaje. Dakle vreme je, iz ove tacke gledista nista drugo do promene materije. Sa ovakim pogledom na vreme moguce je objasniti mnoge nerazresive nedoumice, navescu nekoliko primera: U Bibliji se navode primeri da su prvi ljudi (Adam, Noje, Avraam) ziveli desetostruko vise nego danasnji covek koji se nalazi u jeku medicinskih otkrica. Pozitivno: Lako je zamisliti da je vreme tj promena u tom periodu bila znatno sporija nego danas pa je ljudsko telo moglo da izdrzi tako dug period. Negativno: postoje nedoumice da li se taj broj godina koji su ti ljudi ziveli moze bukvalno shvatiti ili je to simbolicno znacenje kojeg u Bibliji ima na milion mesta. Vreme ne utice na celu materiju podjednako, na ljude utice brze nego na drvece, na kamen, puza, zeca...Pozitivno: mozemo lako shvatiti zbog cega je na svetu nesto dugotrajnije a nesto nesto kratkotrajno. Negativno: Ne bismo mogli zakljuciti po kojim to "pravilima" vreme "odlucuje" sta je to kratkotrajno a sta dugotrajno. Kroz ovakav pogled na vreme mogli bi lako da razumemo i pojam vecnosti koja je inace nezamisiva: jednostavno, vecnost je stanje bez ikakve promene tj vremena. Dusa je vecna jer ne postoji nista na njoj sto bi se moglo promeniti, Bog je vecan jer je nepromenjiv....i tako u nedogled. Postoji jos mnogo primera koji bi imali svoje pozitivne i negativne karakteristike, medjutim ako u svaku negativnu karakteristiku uvedemo konstantu (ako se sme tako nazvati) Bog, onda je pogled vec drugaciji. Na primer Bog mi mogao lako odluciti na koji ce deo Njegove tvorevine vreme uticati jace a na koje slabije. Ovakav pogled bi bio univerzalan jer bi se mogao primeniti u svakoj religiji....Ali postoji odredjeni broj ljudi koji sebe smatraju ateistima (iako licno mislim da ateizam ne postoji) i kojima faktor Boga, bez kojeg je ovako nesto nemoguce, ne znaci nista.
Bilo kako bilo, ni jedan pogled na vreme nam ne moze do kraja otkriti tajne vremena i jos jednom napominjem da je ovaj tekst samo jedna moja egzibicija a ne nesto sto sam stavio ovda na "nametnem".

P.S. : Vreme nije sat ili kalendar, to su ljudske tvorevine stvorene da se vreme "ukroti" i koliko-toliko stavi u sluzbu coveka. (izvinjavam se za gramaticke greske, zurio sam)

Back