Vradzbine nisu samo puka izmisljotina

I jedni i drugi su bitni :).
Što se tiče teme, ovde ljudi magiju i čarolije zamišljaju kao babu koja muti po zamašćenom kotlu i baca koske (to je krajnji domet vizije).. teško da se može povesti nekak onstruktivna rasprava, na žalost.

Naprotiv, ja bas mislim da je u pitanju neki vid usmerene energije koji je jos uvek nepoznat danasnjoj nauci, ali je nasa svest jos uvek na niskom nivou da bi smo neke pojave shvatili,okarakterisali i pripisali nauci.

Naprotiv, ja bas mislim da je u pitanju neki vid usmerene energije koji je jos uvek nepoznat danasnjoj nauci, ali je nasa svest jos uvek na niskom nivou da bi smo neke pojave shvatili,okarakterisali i pripisali nauci.

Naravno :).
Evo, ako nekog zanima, jedna od ezoteričnih teza smisla rituala je - sama ritualistika je poput pomagala našoj podsvesti; sami gestovi bude određenu reakciju u našoj podsvesti; a ono što je na umnom nivou je sklono i da se materijalizuje, ili da se privuče (po principu "slično privlači slično".
Ceo taj mehanizam je na više različitih načina više puta opisan u ezoteričnim krugovima, no malo ko je spreman da se i udubi u samu suštinu tog mehanizma.. a da se uputite, videli bi da u stvari u tome nema ničeg posebno mističnog, sve to je stvar akcije i reakcije.

Znate sta, veliki problem i zabunu stvaraju sami subjekti koji se bave ovakvim stvarima. Ljudi s pravom ne veruju u to i najcesce ih smatraju budalastinama, zbog cega?

Sam subjekat ( vracara, saman i sl.) ne zna kako to sto cini uopste zaista funkcionise,i na koji nacin upotrebljava svoje sposobnosti u odredjene svrhe. Kada bi smo pitali nekog vracara (iskljucicemo prevarante) kako on cini sve te 'paradoksalne" stvari najcesce dobijamo odgovore tipa "To je dar od tog i tog natprirodnog bica, duha, vila, jednoroga i slicnih prica za malu decu"

To vam je isto kao kada bi smo pitali gospodina koji radi u stampariji na koji nacin nam je iskopirao neku skriptu, i odakle su se stvorila sva ta slova, a on nam odgovorio da u kopir masini rade mali patuljci,pa naravno da bi smo rekli da doticni ima neki psihicki poremecaj, tako da je cesto takav slucaj i sa gore pomenutim ljudima koji se bave ezotericnim metodama.

Znate sta, veliki problem i zabunu stvaraju sami subjekti koji se bave ovakvim stvarima. Ljudi s pravom ne veruju u to i najcesce ih smatraju budalastinama, zbog cega?

Sam subjekat ( vracara, saman i sl.) ne zna kako to sto cini uopste zaista funkcionise,i na koji nacin upotrebljava svoje sposobnosti u odredjene svrhe. Kada bi smo pitali nekog vracara (iskljucicemo prevarante) kako on cini sve te 'paradoksalne" stvari najcesce dobijamo odgovore tipa "To je dar od tog i tog natprirodnog bica, duha, vila, jednoroga i slicnih prica za malu decu"

To vam je isto kao kada bi smo pitali gospodina koji radi u stampariji na koji nacin nam je iskopirao neku skriptu, i odakle su se stvorila sva ta slova, a on nam odgovorio da u kopir masini rade mali patuljci,pa naravno da bi smo rekli da doticni ima neki psihicki poremecaj, tako da je cesto takav slucaj i sa gore pomenutim ljudima koji se bave ezotericnim metodama.

A sto ako znas licno nekog ko ti cita misli ka otvorenu knjigu, ko ti kaze stvari koje TI mislis i koje nisi dijelio nisakim drugim, i to u lice, i kad je objasnjenje te osobe da je njena sposobnost "dar od boga" ? :(

Ja ne vjerujem u boga kako nam ga predstavljaju i ne vjerujem u bajke... ali ja vjerejum npr da neki ljudi mogu da ti citaju misli bez problema jer sam to sam vidio.... I da ne vjerujem da je to samo "dar od boga" ali ocigledno to nije nesto sto mos da objasnis nama znanim postupcima.

Kako to objasniti?

Slažem se i u tome. Neki stvarno ne znaju šta rade (čuju glasove u glavi, povode se za njima na primer i sl), a ima i onih koji znaju, no namerno neće da kažu..
A s druge strane, ovu kategoriju i razumem.. okultne rasprave stvarno nisu za svakoga, mada sam protiv toga da se ljudi namerno dovode u zabludu. Ako hoćeš da zadržiš za sebe - ćuti, ali nemoj širiti definformacije :D, na to mislim.

sustinski gledano sve je magija, vracka ili kako se vec to zove....Poznati svedski antropolog Dz.Dz. Frejzer napisao je jednu izuzetno opsirnu knjigu na temu magije, primitivnih religija itd. Knjiga se zove "Zlatna Grana''. Davno sam je citala za potrebe nekog seminarskog rada na faxu. Ostale su mi u glavi neke zanimljive stvari...izmedju ostalog i to da se jedan od oblika magije odnosno vracanja zove ''Imitativna magija - Slicno izaziva slicno''. Uzimajuci to u obzir svaka nasa misao jeste nekakva magija, sto bi nas narod rekao ''Dobro misli i dobro ce ti biti''.
Stoji cinjenica da postoje Samani, Vracevi, Vjestice, razni Magovi koji su vrlo uspjesni praktikanti raznih obreda, i mogu postici bilo koji zamisljeni rezultat. Ja nekako mislim da se tih ljudi treba kloniti (ne bih nikog da uvrijedim) jednostavno treba raditi na tome da budemo duhom i energetski dovoljno jaki da mozemo sebi pomoci i zastisi ti se od negativnih energija.
Zanimljiva je tema i imalo bi stosta da se kaze, mnogi naucnici, antropolozi, fizicari napisali su intresantne stvari na datu temu.

Sve je tačno što si rekla, mislim slažem se, osim sa ovim:

Stoji cinjenica da postoje Samani, Vracevi, Vjestice, razni Magovi koji su vrlo uspjesni praktikanti raznih obreda, i mogu postici bilo koji zamisljeni rezultat. Ja nekako mislim da se tih ljudi treba kloniti (ne bih nikog da uvrijedim) jednostavno treba raditi na tome da budemo duhom i energetski dovoljno jaki da mozemo sebi pomoci i zastisi ti se od negativnih energija.

Slažem se da treba prevashodno sebe graditi, no poenta Šamana i ostalih i jeste da nam pomognu da se ojačamo u tom smislu (a ne da reše problem umesto nas, to je već pogrešan pristup).
Isto, desi se, čovek dolazi kod astrologa sa željom da mu ovaj "pogodi" budućnost..onda bolje da i ne dolazi...astrolog može videti predstojeće tokove i dati sugestiju kako da se promene, preobraze, a ne može da živi život umesto klijenta...niti je vidovnjak. Šta će nam saznanje o predstojećim tokovima ako ne možemo da utičemo na to? (retko šta je fiksno u životu)

Tako da, nisu Šamani, ezoterici i ostali apriori "loši", oni sasvim ispunjavjau svoj zadatak ako nam pomažu da sami naučimo da jačamo sebe, da shvatimo svoje mesto u kosmosu.. ta "sorta" ezoterika nema razloga da se izbegava, naprotiv.

Naravno, u njih ne ubrajam ove što za pare daju brojeve za loto, "bacaju" magije i kontramagije na komšije i slično...

u tom djelu koji si citirala i mislila sam na one koji su negativci da ih tako nazovem (razni ljudi koji npr. za racun nekog prave lose stvari nekom trecem ).... recimo vracevi koji instant pomazu, urade tamo nesto i zavrse stvar umjesto da te istinski posavjetuju i ukazu na mogucnost budjenja i podsticanja unutrasnje snage - iskonske energije. U svakom slucaju, smo jedna rijec a kamo li savjet nekog pravog dobrog Samana moze zivot da nam usmjeri u mnogo boljem pravcu, no takvih je vrlo malo cini mi se.

u tom djelu koji si citirala i mislila sam na one koji su negativci da ih tako nazovem (razni ljudi koji npr. za racun nekog prave lose stvari nekom trecem ).... recimo vracevi koji instant pomazu, urade tamo nesto i zavrse stvar umjesto da te istinski posavjetuju i ukazu na mogucnost budjenja i podsticanja unutrasnje snage - iskonske energije. U svakom slucaju, smo jedna rijec a kamo li savjet nekog pravog dobrog Samana moze zivot da nam usmjeri u mnogo boljem pravcu, no takvih je vrlo malo cini mi se.

Da, da, složile smo se u svakom slučaju :)

Back